Skip to main content

Sıcaklar bunaltıyor, uzmanlar uyarılarda bulundu.

Muş Haber Fotoğrafı

Hava sıcaklığının dün 35 dereceye vardığı kentte vatandaşlar sıcaktan etkilenmemek için gölgede soluklanmayı tercih etti. Uzmanlar yaşlıların sıcaklara dikkat etmesi için uyarılarda bulunuyor.

Yurdun dört bir tarafında etkili olan sıcaklar dün kentte vatandaşları adeta bunalttı. Sıcakların etkili olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında vatandaşlar sıcaklardan etkilenmemek için gölgeliklerde soluklandılar.

Yurdu etkisi altına alan sıcaklar dün kentte vatandaşları adeta bunalttı. Termometreler 35 dereceyi gösterirken, sıcaklıkların devam edeceği de bildirildi.
Etkili olan hava sıcaklıkları ilimizde dün 35 dereceye kadar vardı. Hava sıcaklıklarına karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini kaydeden uzmanlar, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Şehir merkezinde dün en yüksek hava sıcaklığı 35 derece olarak açıklanırken, yarın da 35, Pazartesi ise 36 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Sıcaktan korunmak için şemsiye ile dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine işaret eden yetkililer, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydettiler. Vücut ısısının normalde terleme dengesinde tutulduğunu ifade eden uzmanlar, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını belirttiler.

Tüm yurtta olduğu gibi Muş’ta da etkisini gösteren sıcak havalar sebebiyle uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundular. Uzmanlar, ülke genelinde etkili olan aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine işaret etti. Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması uyarısında bulunan uzmanlar, sıcaklığın etkilerini azaltmak için susuzluk hissi olmasa bile günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirttiler.

Sıcaklık artışları ve sıcaktan korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren uzmanlar, sıcakların yaşlı, bebek ve kronik hastalıkları olanlarda metabolizma bozukluklarına neden olabildiğini söyledi. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımının sıcak havalarda terlemeyi olumsuz yönde etkilediğine işaret eden uzmanlar, bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısının beyni ve diğer hayati organlarda hasara yol açabildiğinin altını çizdiler. Özellikle 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, gebeler, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, sokak çocukları ve evsizlerin sıcak havalarda risk altında olduğunu belirten uzmanlar, “Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ila 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysileri tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edilmeli. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatler dışında da denize girecekler faktörlü güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Spor aktiviteleri için sabah ve akşam saatlerinde tercih edilmesi daha uygun bir davranış olacaktır” dedi.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için beslenme ve sıvı alımlarına da dikkat edilmesi gerektiğine değinen Uzmanlar, susuzluk hissi olmasa bile günde en ez 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Kahvaltılarda az yağlı besinler, zeytin ve sebze tüketilmesi gerektiği bilgisini veren uzmanlar, “Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu veya bitki çayları tercih edilmeli. Yağlı besin ve kızartma tüketiminden kaçınılmalı, az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral alınımını sağlamak için bol miktarda meyve ve sebze tüketilmeli” diye konuştular.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri