Muş valisi Avni Çakır ‘Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda Projesi’nin açılışına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Bulanık, Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ‘Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı.

Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muş Valisi Avni Çakır, Belediye Başkanı, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kamu kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Programda konuşan Vali Avni Çakır, özellikle bölgedeki istihdamı arttırma, tarım ve tarıma dayalı ekonominin geliştirilmesi notasında ajansın çok güzel çalışmaları olduğunu söyledi. Kendi çalışma dönemlerinde de tüm ekip arkadaşlarıyla beraber bu kaynakları sonuna kadar Muş ilimiz için harcayacaklarını ifade eden Vali Avni Çakır, Muş’un çok büyük bir sermayeye sahip olduğunu dile getirdi. Vali Çakır, “Çok büyük bir sermayeye sahibiz. O da genç iş gücüdür. Şu an Türkiye nüfusundaki artış hızı Fransa’nın gerisinde. Kaliteli işçi aradığınız zaman, hele hele batı illerinde çok zorlanıyorsunuz. Muş’a baktığınız zaman, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerin başında geliyor. Ülkedeki kitapları okuduğunuz zaman ova denince belli başlı ovaların hemen ardından yekpare üçüncü büyük ovaya sahibiz. Bu bölgemizin öne çıkan önemli zenginliklerinden bir tanesi. Nüfus olmazsa, genç, çalışkan, nitelikli nüfusunuz olmazsa bu alan bir işe yaramıyor. Ama nüfusunuz var, nitelikli değil, eğitimi verememişiz. Dolayısıyla ikisini de çok güzel bir şekilde buluşturmamız lazım. Sabahleyin çok keyifli bir açılıştaydık. Kastamonu’da bunu sıklıkla yaparım ve çok da hoşuma giderdi. Burada da muhteşem bir karpuz hasadına şahitlik ettik” dedi.

“Çok güçlü tarımsal arazi ve altyapıya sahibiz”

Muş’un çok güçlü bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü, “Devletimiz gücünü, yardımını bu bölgelerde üst seviyelerde gösteriyor. Alparslan 1 ve 2 Barajlarını hepiniz biliyorsunuz. Bu akşam itibariyle su sorunumuz tamamıyla bitmiş oluyor. Bölgemizdeki mevcut tarımsal alanında yaklaşık yüzde 15’ine tekabül 167 bin dönüm araziyi de Eylül ayı itibariyle kapalı devre sulama almak için gerekli çalışmalar başlıyor. Bunları zaten devletimiz ilgili paydaşlarla bir araya gelir, yerel imkanların şartlarını görür ve onunla ilgili kısa, orta, uzun vadeli programlar yapar. Bölgemizde de tarımın bu konudaki geldiği noktayı devletimiz öngördü ve bu alanda yatırımları süratli bir şekilde devreye koydu. Bizler de hem valilik, hem belediye, hem kaymakamlıkla, hem de ilgili müdürlüklerimiz ve STK’larla koordine içerisinde çalışacağız.”Fırat Demir Muş Haber Gazetesi