Skip to main content

Et fiyatları cep yakıyor

Muş Haber Fotoğrafı

Yazın azda olsa ucuzlayan et fiyatları kış ayının etkisiyle yağan kar yağışlarıyla birlikte daha da artı. Yağan kar sebebiyle köy yollarının çoğu zaman kapanması ya da etkili olan soğuğun etkisini daha da artırmasıyla hayvanların mal meydanı ve mezbahanelere az gelmesinin fiyatların artmasına üzerinde çok büyük etkisi oluyor.

Kışın et fiyatları üzerinde çok fazla etkisi olduğunu dile getiren kasap işiyle uğraşan Maşallah Çetin, memleketimizde geçen yıllara oranla bu sene et fiyatları biraz fazla arttı dedi. Çetin konuşmasının devamında, Bunun çeşitli sebepleri var en büyük nedeni bu sene kış mevsimin çok soğuk ve karlı geçmesi. Yani yazın yollar falan açık oluyor havalar sıcak olduğu için hayvanlar meydana veya mezbahanelere rahatça gelip gidiyor bu sebeple fazla pahalı olmuyor bir diğer etkende hayvanların yazın otlaklarda beslenilmesi, yani, hayvanlar dışarıda besleniyor beslenmesi için hayvan besicisinin cebinden ekstra para çıkmıyor bu durumda hayvan fiyatlarını etkiliyor haliyle. Kış mevsimi geldiği zaman ise hayvanlar içerde beslendiği için buna birde fazladan içerde beslenme ücreti ekleniyor. Bu ücret genelde yem parası oluyor malum yem filan dolara endeksli bu senede dolar biraz fazla artınca maalesef hayvan fiyatlarını azda olsa etkiliyor. Tabi ki kışın fiyatların fazla olmasının bir diğer nedeni de köy yollarının kapalı olması, yani yağan kardan dolayı çoğu köy yolu kapanıyor ve günlerce açılmıyor. Bu durum hayvanların mal meydanına ya da satıcıya ulaşmasını engelliyor böyle olunca kasaplardaki fiyatlarda artıyor. dedi.

Halkın alım gücünde çok fazla düşüş olduğunu dile getiren Çetin, Eskiye oranla halk arasında alımda azalmış durumda yani önceleri kilolarla et alan, kıyma alan halk şu anda grama kadar inmiş durumda çünkü fiyatları yüksek buluyor haliyle alamıyor. Halk arasında parada yok buda çok büyük etken. Biz burada sattığımız hayvanların çoğunu daha küçükken alıyoruz besliyoruz sonrasında satıyoruz buna rağmen sıkıntılı oluyor çünkü hayvanların gideri de çok fazla. Ben gecede 150 hayvan kestiğimizi hatırlıyorum ama şu an geldiğimiz zaman itibariyle bırakın 150’yi 5-10 bile kesemiyoruz çünkü halk arasında alım gücü yok et alamıyor halkta alım gücü kötü olunca kesemiyoruz bizde. En az 30 yıllık esnafım kasaplık bizde babadan geliyor yani baba mesleği çocukluktan beri buradayım bu işi yapıyorum ama hiçbir sene böyle bir yokluk görmedim halk arasında bu kadar zorlu geçen, alım gücünün bu kadar kötü olduğu bir sene görmedim. Fiyatların yüksek olması ekstradan bizim cebimize fazladan para girdiği anlamına gelmiyor çünkü bize gelen etin fiyatı bellidir. Biz 1 liraya da alıp satsak kazancımız bellidir 100 liraya da alıp satsak kazancımız bellidir hatta fiyatlar yüksek olduğu zaman kazancımız daha azdır diyebilirim. Tek temennimiz şu an için bir an önce yaz ayının gelmesi ve halkın alım gücünün azda olsa iyileşmesi. Şu an gideceğiniz kasapların hepsinde farklı fiyatlarla karşılaşırsınız çünkü serbest piyasa ekonomisi var, önceden böyle değildi biz belediyeye bağlıydık ve fiyatlarımız aynıydı. Et fiyatlarımızın düşmesinin bir diğer nedeni de süper marketler, yani adamlar marketlerde fiyat kırıyor ama o kırdığı fiyatı da başka mallara ekleyip gene karını yapıyor ama halk ucuz olduğu oralardan alıyor.

Kasaplarda fiyatların yüksek olmasının nedenleri arasında yer alan köy yolları ve soğuk hava sebebiyle mal meydanına satılacak mal gelmemesini doğrulayan hayvan tüccarlarından Yavuz Tektimur ise, kasaplardaki fiyatların yüksekliğinin mal meydanında ki piyasanın durgunluğudur dedi. Tektimur konuşmasının devamında, köy yollarının kapalı olması veya buzlu olması dolayısıyla çoğu tüccar gelemiyor mal meydanına. Buda halk arasında para dolaşımının durmasına engel oluyor. Halk arasında para sıkıntısı var. Buraya mal az gelince haliyle fiyatlar artıyor ve buradan kasaba giden hayvanın fiyatı da daha fazla artıyor. Çoğu tüccar arkadaşımız para sıkıntısı olması dolayısıyla malını borca veriyor ama o borcu tahsil edemiyor. Çünkü halk arasında para yok. Bu durumda parasını alamayan çoğu tüccar arkadaşımız iflas etti ve maalesef çoğu da iflasın eşiğinde. Bu konuda devlet yetkililerinin bir şeyler yapması lazım. Tüccarlara veya hayvan sahiplerine destek vermesi lazım ki hayvan fiyatlarında bir düşüş olsun, hayvan pazarı da hareketlensin. Hayvan pazarı hareketlendikten sonra da kasaplardaki fiyatlarda düşüş olur halkın evine de et girer çünkü gerçek manasıyla fiyatlar yüksek olduğu için halkın gücü düşüyor ve çoğu eve et girmiyor dedi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri