Başhekim Muhammet Arap ishal vakalarının ölümcül olmadığını belirterek, bunda da KÖY-DES Projesi kapsamında köylerde yapılan içme suyunun etkili olduğunu söyledi.
Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Uzman Doktor Muhammet Arap, geçen yıllara oranla ishal vakalarında önemli bir düşüş olduğunu ve ölümcül ishal vakalarına rastlanmadığını belirterek, KÖY-DES Projesi ile köylere yol ve su götürülmesinin ishalde ki azalmayı doğrudan etkilediğini söyledi.
Muş’ta özellikle her yıl yaz mevsiminde çocuklarda artış gösteren ishal vakaları ile ilgili olarak makamında açıklamalarda bulunan Muhammet Arap, ishalin geçmiş yıllardaki gibi bir salgın olmaktan çıktığını söyledi. Muhammet Arap, “Her yıl yaz mevsiminde ishal vakalarında artan yoğunluk bu yılda yaşanıyor. İshal vakalarında artış olmasına rağmen öyle çok ciddi bir ishal salgını görülmemektedir. Hastanemize müracaat eden hastaların çoğunluğu ayakta tedavi edilmektedir. Hastaların az bir kısmı da bir iki gün yatırılıp tedavi ettiriliyor. Şu ana kadar ishal sebebiyle ölümcül bir hasta kaydımız olmadı. Sıcaklarla birlikte birçok mikrop ulaşmaktadır. Su kaynakları azalıyor. Birde hijyen kurallarına uyulmaması sebebiyle ishal vakalarında artış olmaktadır. İshal vakasında hasta en çok sıvı kaybından etkilenmektedir. Bu tür vakalarda hemen kaybedilen sıvının vücuda eklenmesi lazım. Bu tür hastaların sürekli sıvı alması gerekir. Anne ve babalar çocuklarının ishal olduğunu gördükleri zaman sürekli olarak sıvı desteği vermeleri gerekir. Ayrıca bunun yanında ishale karşı kullanılan dengeli sıvılar bulunmakta. Hekime gelinceye kadar çocukların bu sıvıları tüketmesi gerekir. Bu kurullara uyulduğu zaman birçok çocuk hekime gelmeden iyileşiyor” dedi.
Arap, KÖY-DES’in ishal vakasına direk ettiğini söyleyerek, “İshal konusunda kişisel hijyen çok önemlidir. Birkaç yıl öncesine kadar şu anda çok iyi durumdayız. Birkaç yıl öncesinde ölümcül durumda ishal vakalarına rastlamak mümkündü. Bu tür hastalara müdahale de bir o kadar zordu. Her sene vakalarda azalma görülüyor. KÖY-DES Projesi kapsamında köylere yeni içme suları götürüldü ve yeni yollar yapıldı. Vatandaş hastalandığı zaman yolu olduğu için hastaneye daha erken ve ihmal etmeden müracaat ediyor. Ayrıca şebekeli içme suyundan su içmeye başlayan vatandaşlar içme suyu konusunda rahatladı. Köylere yeni su şebekelerinin kurulması ishal vakalarında azalmada önemli bir faktördür” dedi.
Muşun Sesi Gazetesi
Yorum Yapılmamış