Ölümcül virüs hakkında ise Muş Sağlık Müdürlüğü bilgilendirmelerde bulundu.
Domuz gribi için Muş Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi Birimi hastalık hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Meksika’da ortaya çıkan ve şu ana kadar toplam 100 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD’de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor. Ölümcül virüs hakkında ise Muş Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ömer Akman, bilgilendirmelerde bulundu.
Domuz gribi hakkında bilinenler ise şunlar:
Domuz Gribi Nedir?
Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.
Virüs şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak, mikroorganizmadaki değişime bağlı olarak ortaya yeni bir formu (influenza tip A H1N1) çıkmıştır ve solunum yolu ile özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana bulaşabilmektedir.
Kış Aylarında görülen gripten (Mevsimsel İnfluenza) Farkı Nedir?
H1N1, kış aylarında görülen grip etkeni ile benzer özelliklere sahiptir. Hastalığın bulaşma yolu ve belirtileri de benzerlik göstermektedir. Ancak, yeni H1N1 tipinde virüs, insanları, kuşları ve domuzları etkileyen bir genetik özelliğe sahiptir.
Domuzlarda Hastalık En Sık Ne Zaman Görülmektedir?
Domuzlar arasında salgınlar bütün yıl boyunca görülmekte birlikte, ılımlı bölgelerde sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artmaktadır. Birçok ülke domuz topluluklarını domuz gribine karşı aşılamaktadır. İnsanlarda kullanılabilecek uygun aşı henüz mevcut değildir.
Domuz Gribinin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?
İnsanlar arasında domuz gribi enfeksiyonu, tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebilir. Klinik belirtileri gribe (mevsimsel influenzaya) benzerdir. Bunlar; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Ancak bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir.
İnsan Domuz Gribi Vakaları Nerelerde Görülmüştür?
26 Nisan 2009’da Meksika laboratuar tarafından doğrulanmış 18 vaka bildirmiştir. Halen araştırılmakla olan şüpheli vakalar ülkenin 32 eyaletinin 19’unda bildirilmiştir. Meksika Başkanı Felipe Calderon 81 ölümün salgından kaynaklandığından şüphelendiğini ve halen 374 kişinin hastanelerde yatakta olduğunu bildirmiştir. 929 kişinin ise solunum yolu hastalığı nedeniyle hastanelere başvurduğunu ve yapılan inceleme sonunda evlerine gönderildiği bildirilmiştir. 26 Nisan 2009’da ABD, laboratuarda doğrulanmış 20 vaka bildirmiştir. Bunların 8’i New York, 7’si Kalifornia, 2’si Teksas ve 1’i Ohio eyaletlerindendir. Şuana kadar ölüm bildirilmemiştir. Ayrıca İspanya’da 2 vaka ve Kanada’da 6 vaka bildirilmiştir.
İnsana Domuz Gribi Virüsü Nasıl Bulaşır?
İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana bulaşma yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır.
Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Domuz infeluenza A virüs enfeksiyonunda; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, yorgunluk/kırgınlık, baş ağrısı, üşüme görülebilir. Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishal de görülmektedir. Mevsimsel gribe benzer şekilde, insandaki domuz gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir. Hastalık özellikle genç ve orta yaş grubunu tutmaktadır. Kronik sağlık sorunu olanlar gribi bazı gruplarda domuz gribi ağır seyredebilmektedir.
Domuz Eti ve Domuz Ürünlerini Yemek Güvenli midir?
Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgumuz yoktur. Domuz influenza virüsü, 70 derece ısıtılınca ölmektedir.
Hastalığın Görüldüğü Ülkelere Seyahat Ettim. Ne Yapamam Gerekir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaş riskini azaltacaktır. Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ALO 184 Sağlık hattından www.grip.saglık.gov.tr adresinden alabilirsiniz. Günaydın Muş Gazetesi