Skip to main content

Vicdani değil siyasi karar..

Muş Haber Fotoğrafı

İl Genel Meclisi dün yaptığı toplantıda, yine sıkıntılı bir karar aldı. Kirada bulunan iki arsanın konusunda DTP Üyeleri çekimser kalarak salonu terk ederken, geride kalan Ak Parti, DYP ve Bağımsız üye komisyon raporunu oyladı. Oylama ise tam bir muammaya dönüştü.

İl Genel Meclisi dün Necmettin Yıldız Başkanlığında bir araya geldi. 20 meclis üyesinin katılımı ile yapılan toplantının ilk gündem maddesi, kalemler arası para aktarımı oldu. Meclis üyeleri oy birliği ile gündemin birinci maddesini kabul ettiler. Meclis Başkanı üyelerinin isteği ile 2. madde ve üçüncü maddenin yerini oylayarak değiştirdi. Meclis ikinci madde olarak norm kadro ihdasını görüştü. Valilik makamından dönen norm kadro ihtisasında meclis üyeleri oy birliği ile karar aldı. Alınan kararda Düz Müdür kadrosu Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak adlandırıldı. Öte yandan eski karardan alınması düşünülen üç sözleşmeli personel, bir encümen şefi ve Meclis Başkanı Danışmanı kadrosu çıkartıldı. Meclis geri kalan müdürleri oluğu gibi onaylayarak oy birliği ile kabul etti.

6 KOMİSYONA EVET
Meclis yine Valilikten dönen İhtisas Komisyonların oluşturulmasını yeniden görüştü. Valilik gerekçesine göre meclis dört zorunlu komisyonun dışında, Tarım ve Köye Yönelik Komisyon ile Halkla ilişkiler ve dilekçe komisyonunu kabul etti. Meclisin son gündem maddesine geçilmeden meclis başkanı toplantıya ara verdi. Arada Meclis Başkanı ve Grup Başkanları kısa süreli bir toplantı yaptı. Toplantının ardından Ak Parti Gurubu yine müttefikleri DYP üyeleri ve Bağımız üyeler ile yaklaşık 30 dakika süren grup toplantısı yaptılar.

ARSALAR NE OLACAK
Meclis son gündem maddesi olarak kirada bulunan iki arsa ve Muş-Tar konusunu görüştü. Konuyla ilgili rapor hazırlayan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Fetullah Akçil Meclise rapor hakkında bilgi verdi. Akçil; “konuyu meclisimiz komisyonumuza havale etmiştir. Lise Caddesi üzerinde ve Endüstri Meslek Lisesi karşısında bulunan iki arsamız üzerine kaçak yapı yapılmıştır. Komisyonumuz ilk olarak Endüstri Meslek Lisesi karşısında bulunan arsamız ile ilgili çalışma başlatmıştır. Yaptığımız yazışmalar neticesinde hukuki işler başlatılmıştır. Sözleşmenin ihlali tespit edilmiş ve yasal süre verilerek müstecirin arsayı eski haline getirmesi için 10 gün beklenmiştir. Fakat müstecir on günlük süre zarfı içinde inşaatına devam etmiştir. 16. madde ihlal edildiği için anlaşma tek taraflı fesih edilmiştir. Lise Caddesi üzerinde bulunan arsa içinde aynı zamanda inceleme başlatılmıştır. Komisyonumuz yaptığı çalışmada projesi 99 metre kare olmasına rağmen müstecir 139 metre kareye inşaat yapmıştır. Bu müstecirede 10 günlük yasal süre verilmiştir. Bu müstecirde 16. maddeyi ihlal ettiği için anlaşma fesih edilmiştir. Komisyon üyesi olarak arsalarımızın genel anlamda kurtulmaları için eski konumuna getirilmesi için mevcut inşaatların yıkılması gereklidir. Hizmet binamıza ihtiyaç vardır. birim müdürlerini çağırdığımızda meclis salonunda oturtacak yer bulamıyoruz. Bu bizim ayıbımızdır. Bizim asli görevimiz 550 bin insanın hakkını savunmaktır. Kararımız arsanın eski haliyle teslimidir diye konuştu. Akçil, Muştar hakkında ise; “ komisyonumuz hisse satışından yana değildir” diye konuştu.

MECLİSİN İŞİ DEĞİL
Konuyla ilgili söz alan DTP Üyesi Celal Öztürk; “bu iki mülkümüzde arsa olarak kiraya verilmiştir. Şartnameye göre değişiklik yaptığı zaman idareye haber vermek zorundadır. Meclisimize gelen konu bizim işimiz değildir. Bu iş idarenin görevidir. İhale şartnamesi şahıs ile idare arasındadır. 16. madde ihlal edilmişse bu konuya mahkeme bakar. Yıkmak, ve ve sair işler bizim işimiz değildir. Başkalarının görevi meclise yüklenmek istiyor” diye konuştu. Ak Parti Üyesi Nizamettin Karakaya ise; “bizim önümüze gelen mevzu üç maddelik bir konudur. Bu mülkler şu anda özel idarenin malıdır. Biz bunları yıkamayız. Çünkü bu konuda müstecir muvafakat name vermiştir. bu muvafakat nameden sonra dükkanlar özel idarenin malı olmuştur. Vali meclise yıkmak için bir yazı gönderirse biz bundan sonra böyle bir karar alabiliriz” diye konuştu.

KONU BİZİM KONUMUZDUR
Konuyla ilgili son söz alan Bağımsız Üye Sait Yıldırım Oldu. Sait Yıldırım “konu görevimiz değilse neden biz bunu komisyona havale ettik. Amacınız devletten para çalmak mı? konu yaklaşık bir buçuk ay önce meclise gelmiş ve komisyona havale edilmiştir. Orada 600 metre kare arazimiz hapsedilmiş durumdadır. Orayı ne yapacaksınız. Sanat okulunun karşısındaki müstecir muvafakat name almış. Ona ne diyelim. Ahmet’in Mehmetin’in gönlü kırılmasın diye çalışmak istemiyorsanız burada oturmayın. Siz 550 bin kişinin temsilcisisiniz. Madem bu konu meclisin işi değilse, neden meclis Bağlar köyü ve Bulanık Orgun Köyündeki kaçak yapılara komisyon gönderdi. Madem bizim görevimiz değilse Vali onay verdi. Bizim görevimiz devletin parasını almak değil. Bizim görevimiz Özel İdare mülkünü korumaktır. Bu arsaların ihalesini yapan encümen üyesiydim ve halen encümen üyesiyim o zaman kira bedelinin iki üç kat bedelinde bu arsa kiralandı. O zaman arsa üzerinde bir şeylerin düşünüldüğü aklımdan geçmişti. Benim düşüncem ve isteğim arsaların eski şekline getirilerek bizlere teslim edilmesidir” diye konuştu.

DTP YİNE MECLİSİ TERK ETTİ
Bir gün önce yapılan oylamada DTP üyesi Baki Alp’in salonu terk etmesi ile meclis tatil edilmişti. Bu gün yapılan son madde görüşmelerinin oylamasında yine DTP Başkanı Baki Alp üyeleri ile salondan çıktı. Fakat Baki Alp salonu terk etmeden önce oylama öncesinde iki değişik fikir belirtti. Alp ilk önce yasal sürenin devam etmesi konusunda görüş bildirirken, daha sonra biz çekimser kalıyoruz oy kullanmayacağız açıklaması yaptı. Baki Alp bu açıklamasının ardından üyelerinin salondan ayrılma isteğine destek vererek salonu terk etti.

BELEDİYE NASIL RUHSAT VERMİŞ
Yerinde konuşan Ak Parti Grup Başkanı Haşim Yılmaz “böyle konular için birbirimizi kırmaya üzmeye gerek yok. Burada hukuk var, devlet var. Konu meclise gelinceye kadar ben arsalar üzerinde inşaat yapıldığının farkına varmadım. Yapılan iş bir suçtur. Hukuki süreç başlamıştır. Bunun yanında belediye buraya nasıl ruhsat veriyor. Bu insanların bir ay süresi var. Benim teklifim ise yasal sürenin devam etmesi yönündedir” diye konuştu.

OYLAMA KABUL EDİLMEMELİ
DTP üyelerinin meclisten çıkması ile salonda 11 Ak Partili, 2 DYP’li ve 1 Bağımsız üye kaldı. Meclis Başkanı konuyu oylamaya sundu. Başkan Necmettin Yıldız “bu arsaların eski haline dönüştürülüp teslimi konusunu oylarınıza sunuyorum” dedi. Mecliste bulunan üyelerin bazı üyeler oylama esnasında el kaldırmadılar. El kaldıran üyeleri saymayan Başkanı Necmettin Yıldız “bulunan mevcut üyelerin oy çokluğu ile karar kabul edilmiştir” dedi. Fakat karara itirazlar geldi. Hasköy Ak Parti Meclis Üyeleri Şefik Özden ve Nazım Matpan “biz yasal sürecin devamı için oy kullandık. Arsaların eksi haline dönüştürülmesi ve teslimi için oy kullanmadık” dedi. Kargaşa devam ederken Ak Parti üyesi Nizamettin Karakaya’da “bende yasal sürenin devamı için oy kullandım” açıklaması yaptı. Mecliste Hazır bulunan Ak Parti üyeleri, DYP ve Bağımsız üyeyi ikiye bölen bu karar meclis salt çoğunluğunun oyları ile alınmadığı için geçersiz sayılacağı kulislerde konuşulan konu oldu. Oldu bittiye gelen oylama sonuçları ise açıklanmadı. Alınan bu kararın bu gün yeniden mecliste görüşülmesi düşünülüyor. Muş Ovası

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

OGM personel alımı

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman mühendisi, Orman muhafaza…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri