Skip to main content

Kadın senin annendir

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Kadın Derneği organizesinde gerçekleştirilen “Kadın Senin Annendir” projesi sona erdi. 22 Haziran 2010 Salı günü başlayan proje etkinlikleri sona erdi. Polonya, Litvanya, Estonya, Bulgaristan ve İspanya’dan gelen 25 kişilik ekip bir hafta boyunca Muş’ta çeşitli etkinliklerde bulundular.

Kadınların sosyal alanlardaki haklarını anlatmak maksadı ile böyle bir proje hazırladıklarını dile getiren Muş Kadın Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş, projenin oldukça verimli geçtiğini dile getirdi.

Proje ile kadınlara sahip oldukları hakları anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Çetinbaş, “Kadının sosyal ve profesyonel alanlardaki hakları, rolü ve aktif katılımını sağlamak, aynı zamanda kadın hakları ve cinsel eşitsizliğe karşı mücadele bütün toplumlarda ve kültürlerde büyük önem teşkil etmektedir. Özellikle toplumun en dinamik parçası olan gençlerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Gençler arasında oluşturulacak dayanışma, toplumun tüm kesimlerini kapsar ve karar verme aşamasında herkes aktif rol almış olur. Bu bağlamda 5 ülkenden 25 genç ile birlikte ilimizde bu projenin önemini vurgu yapan çalışmalar yaptık, bir hafta boyunca hangi coğrafyadan olursa olsun, kadınlarımızın haklarının dünyanın her yerinde yaşanılabilir, çağdaş ve demokratik çerçevede olabilmesi için yapılması gerekenleri insanlarımıza anlatmaya çalıştık” dedi.

CİNSEL EŞİTSİZLİĞE KARŞI MÜCADELE
Muş’ta faaliyet gösteren derneklerin, daha önceden hazırlamış oldukları projelerin kendileri için farklı bir motivasyon kaynağı olduğuna dikkat çeken Çetinbaş, “ilimizde farklı dernekler tarafından yapılan gençlik projeleri, bizleri de bu tür projelere katılmaya sevk etti. Bu tür projelerden birine Romanya’da katılmıştık, Romanya’nın Timisoara kentinde kadınlar ve onların problemleri ile ilgilenen birçok kuruluş olduğunu gördüğümüzde, bu tür bir projeyi bizde hazırlayabiliriz diye düşündük. Romanyalı ortağımız “Bekâr Analar Derneği” ile beraber kadınların sorunları, onların sosyal hayata dâhil edilmesi ve cinsel eşitsizlik konularını kapsayan bir gençlik değişimi yapmaya karar verdik” dedi.

PROJEMİZİN HEDEFLERİ
“Projemizin başlıca hedefleri arasında, katılımcı gençlere bireysel ve gruplar halinde, özellikle uluslararası gruplarda nasıl çalışacaklarını öğrenme imkânı sunmaktır” diyen Çetinbaş, daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “yaygın eğitim tekniklerini araç olarak kullanmak, gençleri kendi toplumlarında ve dolayısıyla Avrupa’da kadın haklarını savunma konusunda eğitmek, cinsel eşitsizliğe karşı mücadele, toplumsal dayanışmanın aşılanmasında pozitif değişiklik sağlamaya teşvik etmek ve karar verme süreçlerinde genç kadınların katılımının önemine dair bilinçlendirmek amacındayız. Projemize engelli veya az imkânlı gençlerin dâhil edilmesi konusunda ortaklarla aynı fikri paylaşıyoruz. Katılımcıların çoğu hiç yurtdışına çıkma imkânı bulmayan, daha önce uluslar arası ortamda olmayan, genelde toplum tarafından çeşitli sebeplerden dolayı dışlanan, fakir ailelerden gelen, eğitim sorunları yaşayan gençlerdi. Bizim bu projemizde grup ve dış mekân aktivitelerinde katılımcı gençlerimiz her zaman gruplar halinde çalışmış ve bu gruplar farklı ülkelerden gelen gençlerden oluşmuştur. Bu grup çalışması ve dış mekân aktiviteleri sayesinde gençlerimiz birbirlerine daha iyi ısınmış, birbirlerinin kültürlerini tanıma fırsatı elde etmişlerdir. Projemizle gençlik programının hedeflerinden olan farklı ülkelerdeki gençler arasındaki karşılıklı anlayış duygusu pekiştirilmiştir”

PROJEMİZİ DİĞER PROJELERDEN AYIRAN UNSUR?
Projemiz, “cinsel eşitsizliğin; kadınların, iş hayatının, sağlık hizmetlerinin, ev hayatının, çocuklukların, yaşlıların, gençlerin, sosyal ve kültürel alanların sorunu da olduğu” düşüncesi temeline dayanmaktadır. Biz de bu bağlamda proje ekibi olarak projemizin temasını “Kadın haklarının savunulması ve cinsel eşitsizliğe karşı mücadelede, toplumsal dayanışmanın aşılanması” olarak belirlemiş bulunmaktayız. Projenin bitmesi ile beraber, projeye 5 ülkeden katılanlar eve döndükleri vakit, kadın haklarının savunulması alanında neler yaptıklarını ve karşılaştıkları insanlara bu konu hakkında neler yapmaları gerektiği konularında birçok önemli bilgi verilmiş oldu. Dün Muş’tan ayrılan bu gruplarla görüşmeler devam edecek, projenin tam başarıya ulaşabilmesi için çalışmalar uzun süre devam edecektir” diye konuştu. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri