Skip to main content

Çolakoğlu sebze tarlalarını inceledi

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Elife Yavuz, Emirhan Suçsuz ve Ziraat Teknikeri Çetin Kolos, Özdilek köyünde bulunan sebze tarlalarını inceleyerek bitki hastalık ve zararlıları kontrolü yaptılar.

Özdilek Köyünde bulunan sebze tarlalarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personellerince yapılan makroskobik incelemelerde bitki hastalık ve zararlı popülasyonunun ekonomik zarar eşiğinde olup olmadığı gözlenerek halihazır durumda yapılabilecekler hakkında üreticilerle görüşütüler.

Tarla şartlarında bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele hakkında ve kültürel tedbirlerin önemi anlatılarak çiftçiler bilgilendirildi. Gerekli görüldüğü durumlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca üreticilere kimyasal mücadele önerildi.

Söz konusu alanda sebzecilik yapan üreticilerin sorunlarını dinleyen Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu; Bu gün çiftçilerimizin sorunlarını yerinde görmek amacıyla teknik personellerimizle beraber sebze dikili alanlarda incelemelerde bulunmak üzere Özdilek köyüne geldik dedi.

Çiftçilerin sadece sorunlarını dile getirmek amacıyla değil, doğru ve bilinçli üretim yapmak için, teknik personellerden sorunları hakkında bilgi almak amacıyla da Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünü ziyaret etmeleri gerektiğini ifade eden Çolakoğlu; Teknik elemanlarımızla daima irtibatlı oldukları takdirde üreticilerimizin ekim-dikim konusundaki bilinç düzeyi de artacaktır. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını yeterince alamadıklarını belirtirken haksız sayılmazlar. Çünkü üretim düşüklüğünün birçok sebebi olabilirken bilinçsizce yapılan yetiştiricilikte beklenen gelirin elde edilmemesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple başarılı bir üretime; iyi bir toprak hazırlığı ve kaliteli yani sertifikalı tohum ya da fide temin edilerek başlanmalı ve doğru bakım uygulamaları ile de yetiştiricilik desteklenmelidir dedi.

Sadece kimyasal mücadele değil, kültürel ve mekanik mücadelenin de birlikte yer aldığı entegre bir zirai mücadele çalışması yapılarak ancak bilinçli üretimin olabileceğini söyleyen Çolakoğlu; Bu da İl Müdürlüğümüz teknik personelleri ile iletişim halinde olmakla mümkündür. Ekim dikim yapmadan önce mutlaka Müdürlüğümüze gelerek teknik bilgi almalısınız diyerek sözlerini tamamladı.

Bitki zararlılarının daha çok yaprak alt yüzünde görülmeleri nedeniyle kimyasal mücadele sırasında bitki yaprak alt yüzlerinin ilaçlı suyla temas etmesi gerektiği söyleyen Ziraat Mühendisi Elife Yavuz; Tüm sebze ekiliş alanlarında; yaprak biti, yaprak piresi, thrips ve kırmızı örümcek adıyla bilinen zararlılar yoğun olarak görüldüğünden doğru kimyasal ilaçları uygun dozda ve uygun zamanda uygulamak gerekir. Kimyasal mücadele yapılamayan veya gerekli olmayan durumlarda ise kültürel mücadele olarak; hastalıklı bitkileri tarladan uzaklaştırıp imha etmek, doğru dikim, bakım ve sulama yapmak, özellikle toprak kaynaklı hastalıkların mücadelesinde 3-4 yıllık ekim nöbeti uygulamak, tarla içinde ve çevresinde yabancı ot temizliği yapmak, hasat sonunda bitki atıklarını tarladan uzaklaştırmak gerekir. Kimyasal mücadelesi olmayan viral hastalıklarda etmenin taşınmasını önlemek amacıyla bitkide beslenen canlı organizmalarla (vektör) kimyasal mücadele yapmak gerektiğini belirtti.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri