Muş Alparslan Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Mustafa Kasap, buğday hasadına başladıklarını ve geçen yıla oranla rekor bir hasat elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Muş Alparslan Tarım İşletmesi’nde buğday hasadı hummalı bir şekilde sürdürülüyor. İşletmeye ait 29 bin 476 dekar alanda ekimi yapılan buğdayın oldukça verimli olduğu belirtililerken geçen yıla oranla yüzde yüzden fazla verim elde edileceği kaydedildi. Devam eden hasat çalışmaları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Muş Alparslan Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Mustafa Kasap, işletmenin 2008 yılında altın yılını yaşadığını ve bütün ürünlerde önemli bir verim artışı yaşandığını söyledi.
Bir haftadan beri buğday hasadına başladıklarını ve çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü söyleyen Mustafa Kasap, “İşletmemizin 29 bin 476 dekar alanında buğday ekimi yapmışız. Buğday ekimi oldukça verimli oldu. Dekardan ortalama 315 kilogram buğday alıyoruz. Geçen yıl dekardan 200 kilogram verim alırken bu yıl verimimizdeki yüzde yüz oranındaki artış bizleri oldukça sevindirdi. Bazı parsellerde dekardan 35 kilogramdan fazla verim aldığımız oluyor. Bu yıl oldukça verimli geçti. Yaklaşık on gün sonra bitecek olan buğday hasadı sonunda yaklaşık 9-10 bin ton civarında bir buğday elde etmeyi bekliyoruz. Geçen yıl işletmemizin elde ettiği buğday 4 bin 200 ton civarındaydı” şeklinde konuştu.
Buğday hasadının ardından tiritikale hasadının başlayacağını söyleyen Kasap, “894 dekar alanda ekimini yaptığımız tiritikalenin de verimi oldukça iyi. Geçin yıl dekardan 170 kilogram verim aldığımız tiritikale bu yıl dekarda 350 ile 400 kilogram verim verecek. Öte yandan bin 500 dekar alanda fiğ ekimi ve 232 dekar alanda da nohut ekimi yapmışız. Bu ürünlerimizde oldukça verimli” dedi.
Yurt genelinde kuraklığın etkili olmasına rağmen işletme olarak oldukça verimli bir sezon geçirdiklerini söyleyen Mustafa Kasap, verimliliğin sebebi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Muş’ta düzgün ve bilimsel bir tarım yapılırsa verim çok fazla artar. Vatandaşımızın yaptığı tarım bilinçli, bilimsel ve organize bir şekilde olmalıdır. Bizim bu yılın oldukça verimli geçmesinde çeşitli etkenler bulunmaktadır. En önemli sebeplerin başında Muş Ovası’nda drenaj problemi var. Taban suyu seviyesinin yüksek olması sebebiyle verim düşüyor. Ancak bu yıl kış mevsiminde yağışların az olması sebebiyle taban suyu seviyesi düştü. Biz ekimini yaptığımız ürünlere gübre veriyoruz ama vatandaş gübreleme yapmıyor. Ayrıca biz yabancı otlara karşı ilaçlama yapıyoruz ama çiftçilerimiz bu işlemi yapmıyor. Biz ilaçlama yaparak yabancı otların buğdayın içerisinde büyümesine engel oluyoruz” şeklinde konuştu.
Topkan Haber Ajansı