Skip to main content

Üretici destek bekliyor

Muş Haber Fotoğrafı

İlimizde geçmiş yıllarda birçok insanın temel geçim kaynağı olan tütün, eski popülerliğini kaybetti. Sektörde yaşanan olumsuzluklar hem üretici sayısında hem de üretim miktarında ciddi bir düşüşe neden oldu.

Yakın bir zaman önce Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde, hem yurt içi hem de yurt dışından bürokrat, akademisyen ve üreticinin katılımıyla gerçekleştirilen 1. Uluslararası Tütün Çalıştayı´nda yeniden sektör sorunları dile getirilse de bugüne kadar olumlu adımlar pek atılamadı.

Üreticilerin birçoğu üretimi ya tamamen bıraktı ya da büyük oranda azaltıp farklı ürünlerin ekimine yöneldi. Ülkemizin yıllık ithalat rakamlarına ve Türk tütününün kalitesine bakıldığında bu sektörde gerçekleşecek canlanma ülkemiz ekonomisine ciddi bir katma değer sağlayacak gibi görünüyor. Geçimini tütün ekimi ve pazarlamasından kazanan esnaf da bu konuda yetkililerden destek bekliyor.  

Tütün Denilince Sadece Akla Sigara Gelmesin Yıllardır tütün satışı yaptığını ifade eden Mehmet Çıtanak, belirli ürünlerin yoğun olarak ekiminin yapıldığı ilimizde tütünün geçmiş yıllarda çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Kota nedeniyle tütün üreticisinin zor durumda kaldığını ve üretimi bıraktığını ifade eden Çıtanak: Biz bu memlekette deden beri hep tütün işi ile uğraşıyoruz. Bu memlekette mevsim şartlarından dolayı ancak buğday ve tütün kaldırabiliyoruz. Özellikle tünün üzerindeki kotayı devletin kaldırmasını istiyoruz.

Mesela tütün denilince sadece akla sigara gelmesin. Tütünün ham maddesinden esans, kolonya, yağlı boya ve daha sayamadığım birçok üründe tütün ham madde olarak kullanılabilir. Ben 1. uluslararası Tütün Çalıştayı´na da katıldım. Bence Muş tütünü çok iyi tanıtıldı. Özellikle belirtmek isterim tütün üzerindeki kota kaldırılsın dedi.  

En İyisi Muş Tütünüdür Tütünün çeşit çeşit olduğunu ifade eden Metin Azbay adlı satıcı ise Muş tütününün çok kaliteli olduğunu vurguladı. Sektöre verilecek destekle tütünden birçok kişinin ve devletin kazanacağını söyleyen Azbay: Ben yaklaşık 20 senedir bu işi yapıyorum eskiden tütüne çok ilgi vardı şimdi artık eskisi kadar Rağbetli değil bizim mesleğimiz bu yüzden birçok esnaf bu işi baraktı.

Aslında tütün üzerindeki kota üreticiyi vuruyor üretici tarlasından istediği verimi alamıyor buda tezgâhlarımıza yansıyor. Biz istiyoruz ki Muş tütünü dünyaya ihraç edilsin. Ben şuan tezgâhımda sadece Muş tütününü satıyorum. Bana göre en iyisi Muş tütünüdür. Tezgâhtaki tütünümüz bizim yöremizin tütünüdür muş´ta genel olarak kızılağaç ve harman tütünü iyidir. Harmanını biz kendimiz yapıyoruz üreticiden yaprak olarak alıyoruz kendi makinelerimiz var orda harmanlıyoruz şeklinde konuştu. Niyazi Bütün adlı satıcı ise: 10 yıldır burada bu işi yapıyorum bizim tezgâhlarımızda yabancı tütün yok hepsi muşun tütünüdür. Kilo fiyatı 70 TL ile 50 TL arası değişiyor dedi. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri