Muş’ta balık sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılık yapan esnafın yüzü gülmeye başladı.
Muşta Ekim ayının sonlarından Nisan ayının başlarına kadar devam eden balık sezonu başladı. Yeni başlayan balık sezonuyla satışlarının oldukça iyi olduğunu kaydeden balık dükkânı işletmecisi Tekin Aktaş, yaklaşık 4 ay süren balık sezonunun oldukça hareketli geçtiğini söyledi.
Balıkları Karadeniz Bölgesi’nden getirdiklerini ve satışlarının iyi olduğunu belirten Aktaş, Sezonun yeni başlaması sebebiyle vatandaşlar balığa büyük rağbet gösteriyor. Balık tezgahlarında hamsi, istavrit, çupra, levrek, çinekop, alabalık ve tekir gibi çeşitler bulunuyor dedi.
En çok satılan balığın istavrit ve hamsi olduğunu söyleyen Aktaş, İstavrit 7,5 lira, hamsi 5 lira, alabalık 13 lira ve palamut 10 lira, çupra 20 lira, aynalı sazan 7,5 liradan satılmaktadır. Kış mevsiminde vatandaşlar balığa rağbet gösteriyor. Çünkü balık oldukça yararlı bir besin olduğu için vatandaşlar sofralarından eksik etmemektedirler dedi.
DÜZENLİ BALIK YEMENİN FAYDASI ÇOK
Lezzetiyle günlük hayatta sofraları süsleyen balıklar, sayısız hastalığa da şifa oluyor. Balıketi, yüksek kolesterolün düşürülmesinden, metabolizmanın güçlenmesine, cilt güzelliğinden, eklem sağlığına kadar birçok rahatsızlığa deva.
Düzenli bir şekilde balık yemek kalp hastalıklarında ölüm riskini yüzde 36 oranında azaltıyor. Uzmanların balığın sağlığa etkileri üzerine yaptığı çalışma, balığın insan vücuduna olan faydalarını ortaya koyuyor. Son 20 yılda bu konuda yapılan araştırmaları bir araya getiren uzmanlar, araştırma sonuçlarına göre balığın faydalarını saymakla bitiremiyor. Araştırmalar, balık yemenin kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranda azalttığını ortaya koyuyor. Yağlı balığın daha fazla omega3 içermesi nedeniyle de sağlığa daha yararlı olduğu çalışmadan çıkan bir başka sonuç.
BALIK HER DERDE DEVA
Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için hafta iki öğün balık yenmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar balığın faydasını şu şekilde açıklıyor; Balık, protein, D vitamini ve eser elementler açısından mükemmel bir besin kaynağıdır. İçerdiği fosfor, sülfür, vanadyum gibi mineraller sayesinde büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar. Sağlıklı diş etleri ve diş yapısı oluşmasına yardımcı olur. Cilt rengini güzelleştirir. Saçların daha dayanıklı olmasını sağlar. Bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkıda bulunur. Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar. Nişasta ve yağların parçalanarak vücutta kullanılmasına yardım eder. Eklem sağlığına faydalıdır. Şeker hastalarının tedavisinde kullanılır. Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir. Yanık tedavisinde faydası vardır. Migren hastalarında faydası kanıtlanmıştır. Glokom (göz içinde basınç artması nedeniyle meydana gelen körlük) tedavisinde faydası vardır.
Muş Manşet Gazetesi