Skip to main content

Kurban pazarında hareketlilik

Muş Haber Fotoğrafı

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte Muştan batı illerine kurban sevkiyatı da hız kazandı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde gerekli kontrollerin yapılmasının ardından kamyonlarla büyük şehirlere nakledilen kurbanlıklar, batı illerinde görücüye çıkıyorlar.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri bugüne kadar Muştan batı illerine yaklaşık olarak 65 bin küçük ve büyükbaş hayvan nakli gerçekleştiğini belirterek, geçen yıla oranla kurban naklinin daha yüksek olduğunu söylediler.

Muştan Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adapazarı başta olmak üzere bir çok şehre kurbanlık naklinin olduğunu İstanbula da kurbanlık sevkiyatlarının 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlayacağını kaydeden yetkililer, Ekiplerimiz, il ve ilçelerde 08.00 ile akşam 20.00 saatlerine kadar mesai yaparak çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hayvan sahiplerinin hayvanlarını araçlarına yükledikten sonra beklemeden yola çıkması için işlemleri hızlı bir şekilde yaparak hayvan naklini gerçekleştiriyoruz dedi.

Kontrollerin özenle yapıldığını belirterek küpesiz, hastalıklı ve sakat hayvan nakillerine kesinlikle müsaade etmediklerinin altını çizen yetkililer, Geçen yıl kurbanlık sevki bu yıla oranla daha fazlaydı. Geçen yıl yem fiyatlarının fazla olması sebebiyle bir çok vatandaş hayvanlarını satmak için kurban bayramı öncesinde batı illerine götürdü. Ancak bu yıl yem fiyatları normal bir şekilde seyrettiğinden sadece kurbanlık olarak beside tutulan hayvanların batı illerine götürüldüğü görülüyor. Buna rağmen il merkezi ve ilçelerden yaklaşık olarak 35 bin büyük ve küçükbaş hayvan nakledildiği kayıtlara geçmiştir dediler.

20 büyükbaş hayvanı kurban bayramında satmak için Gebzeye götürmek üzere yola çıkacaklarını söyleyen vatandaşlar zorlu yolculuklarının başladığını söylediler. Yaz mevsimi boyunca hayvanlarını beside tuttuklarını belirten vatandaşlar, Her yıl kurban bayramı yaklaştığında beslediğimiz hayvanları satmak için barı illerine götürüyoruz. Bu yılda Gebzeye giderek hayvanlarımızı satışa çıkaracağız. Temennimiz 20 hayvanın tamamını satmaktır. Hayvan fiyatları çok pahalı değil. Hayvanlarımızı satıncaya kadar Gebzede kalacağız. Kurban Bayramı öncesinde hepsini satmak istiyoruz. Eğer satamazsak bayram sonrasında da orada kalıp bir şekilde satmaya çalışacağız diye konuştular.

İL GIDA TARIM HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN NAKİLLERİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLARI DUYURDU

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Kurban nakli ile ilgili olarak yapılan açıklamada, kurbanlık alım-satım ve nakillerinde uygulanması gereken bazı kurallara yer verildi. Özellikle iller arası sevklerde yetiştiricilerin hayvanların sağlık belgeleri, küpe ve sevklere dair belgelerinin tamamlaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, uyulması gereken kurallar şöyle açıklandı; ”İller arası kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce hayvanların pasaportları/nakil belgeleri dikkatlice kontrol edilecek; usulüne uygun olarak bastırılmayan, okunaksız, silintili, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanlar işleme konulmayacaktır.

Veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında nakil belgesi bulunmayan, hayvan sağlık durumu sevke uygun olamayan koyun ve keçi türü hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Kurbanlık hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları Türkvet ve KKKS mutlaka kontrol edilerek hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediğine bakılacak.

Duyuruda son olarak, satılmayan hayvanların geri dönüşlerinde Veteriner Sağlık Raporu alınmasının zorunlu olduğuna işaret edildi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri