Yörede dağ muzu olarak bilinen, yüksek ve kayalık bölgelerde yetişen uçkun, şehir içinde ve şehirlerarası yollarda vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Baharın gelmesi ile birlikte doğal bitkiler hem damak tadını bilen vatandaşların, hem de işsiz gençlerin yüzünü güldürüyor.
Dağ muzu olarak bilinen uçkun İstasyon Caddesinde kaldırımlarda tezgahlarını kuran gençler tarafından satılırken, Muş-Bulanık Karayolunda da çocuklar tarafından satılıyor. Yol boyunca uçkun pazarlamaya çalışan çocuklar ailelerin bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyorlar.
Özellikle kırsal bölgelerde kayalıklarda, yüksek dağlar da yetişen uçkun, halk arasında dağ muzu adıyla biliniyor. Sevilen ve ekşimsi bir tadı olan uçkun, havaların ısınmasıyla piyasaya çıktı. Kısa ömrü olan uçkun, yaklaşık bir ay daha piyasalarda bulunabilecek.
Şehirlerarası yollarda seyreden araçlara uçkun pazarlamaya çalışan çocuklar hayatlarını da tehlikeye atıyorlar. Muş-Karakale, Karakale-Erentepe, Erentepe-Bulanık ilçesi güzergâhında dağlardan topladıkları uçkunları eşit şekilde desteleyerek satmaya çalıştıklarını söylediler.
Yüksek yamaçlarda, kayalıklarda doğal olarak yetişen uçkunun yeni çıkması nedeniyle kilosunun 3 YTL’den satıldığı ve buna rağmen adeta kapışıldığı gözlendi. Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da ucuzlaması bekleniyor.
Bölgenin bir kaç vilayetinde yetişen ve İlimizde de Zovaser dağlarında yetişen uçkunun meşhur olduğunu söyleyen Emin Saygı isimli uçkun satıcısı, köylüler tarafından sabahın erken saatlerinde yüksek kesimlerden toplanan uçkunun kilosunu 1,5-2 YTL’ye aldıklarını ve kendilerinin de kilosunu 3 YTL’ye sattığını söyledi. Günde ortalama 40-50 kilo sattığını ve satışlardan oldukça memnun olduğunu söyleyen Emin Saygı, uçkunu vatandaşın çok beğendiğini vurguladı.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kendisi gibi birçok işsize uçkunun ekmek kapısı olduğunu vurgulayan Emin Saygı isimli vatandaş, uçkun gibi yaban otlarının filizlenmesiyle yüzlerce kişinin bu otlar sayesinde aile bütçesine katkıda bulunacaklarını kaydetti.
Lifli bir bitki olan uçkunun şifalı bitkiler arasında öncelikli olduğu söyleniyor.