Skip to main content

Kamulaştırma sorunu çözüldü

Muş Haber Fotoğrafı

Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Alparslan 1 Barajı’ndaki kamulaştırma sorununu çözdüklerini ve enerji üretimine kısa süre sonra başlayacaklarını söyledi.

DSİ Van Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Alparslan 1 Barajı’nın 2009 yılında enerji üretmeye başlayacağını belirtti.
Muş Valiliği 3. Dönem İl Koordinasyon Toplantısı’na katılan Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Alparslan 1 Barajı’ndaki kamulaştırma sorununu çözdüklerini ve enerji üretimine başlanacağını belirtti.

Muş Valiliği toplantı salonunda kurum amirlerine DSİ çalışmaları ile ilgili bilgiler aktaran DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, kamulaştırma için 73 milyon YTL ödenek geldiğini ve bunun 55 milyon YTL’sini tahakkuka bağladıklarını söyledi. Geri kalan bölümün de kısa sürede tahakkuka bağlanacağını dile getiren Mahmut Dündar, 1 ve 2 nolu derivasyon tünellerinin kapaklarını indirmek için çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.

Bin 450 kotuna kadar olan kısmın kamulaştırma bedellerinin bu ay sonu itibariyle ödeneceğini vurgulayan Dündar; “Bölge müdürlüğümüzün Muş ilimiz sınırlarımız içerisindeki en önemli projelerinden birisi olan Alparslan 1 ve hidroelektrik santrali inşaatı uzun bir süreçten sonra çok şükür bu sene 15 Ağustos 2008 tarihi itibariyle bir nolu derivasyon tünelin kapağını indirmek suretiyle kısmi su tutma suretine başlamış bulunuyoruz. Bu ayın sonunda ikinci kapağı indirme suretiyle bu projemizde tam bir su tutma işlemine geçmiş olacağız. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte yılda 30 milyon dolar gibi milli ekonomiye büyük bir katkı sağlayacak olan bir proje. Bu projemiz kapsamında çalışmalara yoğunluk verilme suretiyle şu anda iki nolu derivasyon tüneli ve bir nolu derivasyon tünelindeki vana imalatları ve beton imalatları çalışmalarına başlama aşamasındayız. Buradaki en büyük sorun yıllardır her zaman koordinasyon toplantılarında da gündeme gelen buradaki kamulaştırma problemiydi. Bu sene sağlam ciddi ödeneklerle bu sorunu da büyük bir ölçüde aşmış durumdayız. Bu sene itibariyle sene başındaki hedefimiz bin 430 minimum işletme kotuna kadarki kesimdeki bütün kamulaştırma çalışmalarını bitirmek idi. Bu hedefimizin şu anda üzerine çıktık ve sayın genel müdürümüzün ve bakanımızın da teveccühleri ile sağlanan ödeneklerle şu anda startımız ilk üç köy olan Dokuzpınar, Okçular ve Olurdere köylerini kapsayan bin 450 kotuna kadar kamulaştırmaları tamamlamak için çalışmaları arkadaşlarımız arası çalışmalarını yürütüyorlar. Bu sene sonuna kadar bu üç köyün tamamını kamulaştıracağız. Onun yanında da Demirkapı ve Doğantepe köyleri ile ilgili aynı şekilde bin 450 kotuna kadarki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Dolayısıyla sene sonuna kadar şimdilik bize sağlanan toplam ödenek şu anda 73 milyon YTL, bunun büyük bir kısmı olan 55 milyon YTL’yi şu anda tahakkuka bağlanıp ödenmiş vaziyette, geri kalanı tahakkuk işlemi aşamasında. Ayriyeten 30 veya 35 milyon YTL daha ödenek tabi bizim çalışmalarımız neticesinde belirlenecek meblağa göre bu ödenekte sağlanmak suretiyle buradaki kamulaştırma çalışmalarımızı önemli bir aşamaya getirmiş olacağız” dedi.

İsteyen köylüler için yeni yerleşim biriminin ayarlanabileceğini de hatırlatan Dündar sözlerini şöyle sürdürdü; “Buradaki tabi bizim en önemli sorunumuz bir taraftan milli ekonomiye büyük katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçirirken diğer taraftan hiçte arzu etmediğimiz ve doğrusu bölgemizin de insanına da pek reva görmediğimiz bir yanlış tutum ve davranışlar görüyoruz. Bu da kamulaştırma noktasındaki belirlediğimiz hedefe ulaşmamızda kısmen de olsa sıkıntılar yaratmakta. Vatandaşlarımıza çok önceden ilan etmiş olmamıza rağmen bütün köy muhtarlarına kaymakamlıklarımıza da bildirmiş olmamıza rağmen art niyetli bazı yapılaşma cehline gidilmekte, bunları hiçbir şekilde dikkate almayacağımızı zaten kendilerine yazdığımız yazılarda da beyan ettik. Bu vatandaşlarımız kendileri sayın valimizin büyük himmetleriyle yeniden yerleşim alanı olarak belirlenen yerler için çalışmalar yürütülüyor, o çalışmalar neticesinde bu vatandaşlarımız aldığı paraları isterlerse istedikleri yerlerde konaklama ikametgahlarını geçekleştirebilecekleri gibi tahsis edilecek yerlere de kendi kamulaştırmadan aldıkları paralara karşılık olmak üzere yerleştirebilir. Yerelde bazen yanlış anlamları gelebilecek ifadeler kullanılıyor. Buradaki tamamen yeniden yerleşim sağlanacak yerlerde vatandaş aldığı kamulaştırma parası karşılığı bunu afet işlerine tahsis etmek suretiyle bu bedel karşılığında yine bir yerleşim sağlanıyor, eğer fazla olursa gerisi ödeniyor. Evet bu önemli projemiz inşallah bu sene içerisinde su tutma işlemini gerçekleştireceğiz. 2009 yılında da enerji üretmek suretiyle ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını dilediğimiz bu projemizi hayata geçireceğiz.”

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri