Kış mevsiminin uzun sürdüğü ilimizde vatandaşlar kış aylarında tüketecekleri lahanaları şimdiden salamura veya turşu yaparak hazırlık yapıyorlar.
Kış mevsiminde tüketilmek üzere hummalı bir şekilde kışlık lahana salamurası ve lahana turşusu yapımı için çaba sarf eden vatandaşlarda kış telaşı yaşanıyor. İlimizde vatandaşlar kış aylarında tüketecekleri lahanaları şimdiden salamura veya turşu yaparak hazırlıklarını sürdürdüğünü kaydeden Hal Manavı sahibi Hamdi Avcı, lahananın bu yıl gelir sağladığını ve ekicileri de memnun ettiğini belirtti. Pazarlarda ilgi gören lahananın tanesini 2 YTL’den sattıklarını belirten Avcı, lahananın son yıllarda en verimli dönemini yaşadığını söyledi.
Kış mevsiminin uzun ve yağışlı geçtiği Muş’ta, vatandaşlar kışlık hazırlıklarını tamamlamak için çalışmalarına aralıksız sürdürüyor. Yaklaşık 6 ay süren kış mevsiminde tüketilmek üzere hummalı bir şekilde kışlık lahana salamurası ve lahana turşusu yapımı için evlerde adeta kış telaşı yaşanıyor.
Kışlık yakacak kadar yiyeceklerinde çok önemli olduğunu belirten ev hanımları özellikle lahanadan yapılan salamuradan başta lahana sarması olmak üzere lahanadan birçok yemeklerin yapıldığını belirterek, bu nedenle kışlık için lahana hazırladıklarını belirtiler.
Lahanayı büyük kazanlarla kaynatarak haşladıktan sonra tuzlayarak büyük bidonlara yerleştirip serin bir yerde muhafaza etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Saadet Yalçın, “Sonbaharda başta lahana olmak üzere birçok kışlık yiyeceklerimizi 6 aylık olarak hazırlıyoruz. Diğer gıdalar gibi lahanaya da büyük ihtiyaç var. Salamurasını yaptığımız lahanadan sarma ve çorba gibi yemekler yapılmaktadır. Salamura yaptığımız lahananın mutlaka serin yerde tutmamız gerekmektedir. Aksi halde bozulur ve bir işe yaramaz. Kış mevsiminde sebzenin yüksek fiyatlardan satıldığı için kışın sebze almak mümkün değil. Bizde kışlık yiyeceklerimiz kurutarak veya salamura yaparak hazırlayıp kışa saklıyoruz” dedi.
Muşun Sesi Gazetesi