Skip to main content

Ketem boş durmuyor

Muş Haber Fotoğrafı

Muş, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM), meme ve rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için çalışmalarını hızlandırarak, aralıksız olarak çalışmalarını sürdürmeye başladı. Dün Muş Merkez Anadolu Lisesinde, öğrencileri bilinçlendirmek amacı ile verilen seminere katılımın bir hayli fazla olduğu gözlemlendi. Çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren KETEM, kanser hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM), meme ve rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için çalışmalarını hızlandırarak okullarda ve birçok yerde kanser hakkında çalışmalarını sergileyecek. Yapılan çalışmaların yanı sıra ise halkı bilinçlendirmek için kanser hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda kanser nedir? Kanserin nedenleri? Kanser tehlikesinin 7 nedenleri, en sık görülen kanser türleri ve kendi kendini muayene etme yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kanser hastalığı hakkında halkın daha çok bilinçlendirilmesi için çalışmaların aralıksız olarak devam edeceğini söyleyen Muş Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi Doktoru Mehmet Kanduman; vatandaşların kanser hastalığı belirtileri olmadığı halde aynı şekilde gelip muayene olmalarını ve belirtileri karşısında ise tedavinin geciktirilmemesi gerektiğini söyledi.

Verilen seminerde; “Kanser hastalığına yakalanmamış ya da yakalanma risklerinin olduğu vatandaşlarımızın kanser hakkında öncelikle bilgi sahibi olmaları gerektiğini belirten Dr. Kanduman, yaptığı açıklamasında ilk etapta kanser nedir? Bunun bilinmesi gerektiğini söyledi. Dr. Kanduman, yaptığı açıklamasında “Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler. Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların(vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir. Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir. Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır. Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir: Sigara alkol kullanımı,Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.) Bazı virüsler (HPV, HBV, HBC…) Hava kirliliği Radyasyona maruz kalma, Kötü beslenme alışkanlığı gibi bilgiler yer aldı.

Kanser Tehlikesinin 7 Habercisi
Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Aşağıdaki belirtilere dikkat edin: Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı

Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler İyileşmeyen yaralar Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara…Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz.

Meme kanseri (kadınlarda en sık görülen kanserdir.), Akciğer kanseri (erkeklerde en sık, görülen kanserdir.), Prostat kanseri, Mide kanseri, Kalın barsak kanseri ve Rahim ağzı kanseri. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır.

1. Akciğer Kanseri; Uzun süre devam eden öksürük Öksürürken kan gelme Nefes darlığı Akciğer kanserini önlemek için sigarayı bırakın ve sigara içilen kapalı ortamlardan kaçının.

2. Cilt Kanseri; İyileşmeyen yara Ben ve siğillerde şekil, renk değişikliği Ani oluşan ben ve siğiller Tehlikeli saatlerde güneşlenmeyin, mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanın. 3.Meme Kanseri; Memede ele gelen sertlik Meme başında içeri doğru çekilme Meme başında akıntı Meme şeklinde ki değişiklikler Aylık olarak kendi kendinize meme muayenesi yapın, düzenli olarak mutlaka doktora gidin. 4.Ağız Kanseri; Düzenli muayene ile diş hekiminiz ve doktorunuz ağız kanserini saptar Menopozdan sonra olan kanamalar Nedeni belli olmayan vaginal akıntılar Bir aydan fazla devam eden adet kanaması, düzensizlikler veya anormal kanamalar Karında şişlik Düzenli olarak PAP smear testi yaptırın ve doktora muayene olun. 6. Kolon Kanseri; Makattan gelen kanama ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi Karın ağrısı Karında kitle Kilo kaybı Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Az yağlı, bol lifli (sebze, meyve, kepekli unla yapılmış yiyecekler) besinleri tercih edin. 7. Prostat Kanseri; Sık sık (özellikle geceleri) idrara kalkma Kesik kesik, ağrılı ve sızılı idrar yapma İdrar kesesini tam boşaltamama hissi İdrar tutmada güçlük İdrar akış gücünde azalma Hiçbir şikayeti olmasa da 45 yaş üzerinde her erkek, senede bir defa, PSA (prostat spesifik antijen) kan testi yaptırmalıdır.

KANSERDE ERKEN TANI
Tedavi şansını artırır Tedaviyi kolaylaştırır Tedavi giderlerini azaltır Doku ve organ kaybını önler Sakatlık bırakmaz HAYAT KURTARIR Günümüzde, milyonlarca insan kanserli ya da kanseri tedavi edilmiş olarak yaşamaktadır. Kanser tanısı ne kadar erken konursa, tedavisi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta şehirlerarası otobüs biletlerine zam! Yeni fiyatlar belli oldu

Muş’ta şehirlerarası otobüs yolculuklarına gelen zam, seyahat edecek vatandaşların cebini etkileyecek. Yeni düzenleme…

Ticaret Bakanlığı 988 Personel Alımı Başvuru Ekranı ve Başvuru Şartları

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı boyunca muayene memuru, gümrük muhafaza memuru, mühendis, büro personeli,…

Muşlu Yönetmenden Yapay Zekâ ve Sinema Vurgusu

Muşlu hemşehrimiz, yapımcı ve yönetmen Hasan Söylemez, 21. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında…

Eğitim Haberleri

Muş Valisi Çakır Malazgirt’te öğrencileriyle bir araya geldi

Öğrencilere üniversite sınavları öncesinde moral ve motivasyon veren Vali Çakır, geleceğe dair önemli…

Muş’ta Okul Bahçesinde Yaralanan Öğrenciden Sevindirici Haber

Muş’ta bir ilkokulun bahçesinde oynarken çatından düşen buz kütlesinin başına isabet etmesi sonucu…

Muş’ta Öğretmen Servisi Kaza Yaptı: Hafif Yaralılar Var

Edilenen bikgilere göre Muş’un Gölköy, Yelalan ve Köşk köylerine öğretmen taşıyan servis aracı,…

Kültür Sanat Haberleri

Muşlu Sanatçılardan SMA Hastası Miraç Ali’ye Destek Konseri

Muş Kültür ve Sanatçılar Derneği Başkanı sanatçı Necdet Evren’in öncülüğünde, Muşlu sanatçılar bir…

Muş Gençlik Merkezi Türk Müziği Korosu’ndan unutulmaz konser

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Gençlik Merkezi Türk Müziği…

Muşlu Genç Yetenek Esmanur Asi, Türkiye Genelindeki Yarışmada İkinci Oldu

Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nın finali büyük bir…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım