Skip to main content

Bir servetin üzerinde oturuyorlar ama haberleri yok

Muş Haber Fotoğrafı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muş Ovası’nın tarımda Türkiye’yi besleyecek nitelikte olduğunu belirterek, “Muş Ovası aslında bir servet değerinde. Oradaki arazileri toplayalım ve Karasu Nehri’ni de kontrol altına alalım dedik. Ama bir türlü halkı ikna edemedik. Oysaki bir servetin üzerinde oturuyorlar, ama haberleri yok” dedi.

‘Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılmak üzere geldiği Isparta’da meslek odaları üyeleriyle bir araya gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçmişte tarım politikasında yanlışlıklar yapıldığını anlatarak, “Geçmişte küreselleşmeyle birlikte bize yanlış bilgiler verildi. Gelişmiş ve zengin ülkelere tarım alanlarında teşvik verilirken, bizler tarımda kendimizi geliştiremedik. Ancak görülüyor ki tarıma önem veren ülkeler daha da zenginleşti. Üretim yapmayan ülkelerde ise kıtlık başladı. Yanlış politikalar üzerinde kaldık. Ama artık uyandık. Dünyadaki kıtlığın nereden kaynaklandığını gördük. O zaman biz de kendimizi bu yönde geliştirmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin çıkış noktasının tarım ve tekstil olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu iki sektörün istihdam deposu olduğunu belirterek, Muş Ovası ile ilgili olarak dikkat çekici bir açıklamada bulundu. Muş Ovası’nın öneminden bahsederek vatandaşların ovanın kıymetini bilmediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Muş Ovası aslında bir servet değerinde. (Oradaki arazileri toplayalım ve nehri de kontrol altına alalım) dedik. Ama bir türlü halkı ikna edemedik. Oysaki bir servetin üzerinde oturuyorlar, ama haberleri yok. Muş Ovası tarımda Türkiye’yi besleyecek nitelikte” dedi.

Tarım politikalarında değişikliklerin yapılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, miras hukukunda değişiklik yapılmasının şart olduğunu dile getirdi. Toprakların miras anlayışıyla küçük parçalara bölündüğünü ve böylece tarımın bittiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Miras hukukunu ortadan kaldırıp, toprakları parçalara bölmeyeceğiz. Toprağa en iyi hangi evlat değer veriyorsa tamamını ona bırakacağız. Parça parça üretim anlayışını bitireceğiz. İngiltere bunu yapıyor. Tarım alanında planlama yapılmalı. Nasıl ki Sanayi ve Ticaret Bakanımız sanayi alanında bir plan hazırlıyorsa tarımda da aynı plan uygulanacak. Herkes ne zaman ne kadar neyi ekeceğini önceden bilecek. Bizdeki anlayış, (Bu yıl şu ürün tuttu) diyoruz. Gelecek yıl hepimiz aynı ürünü ekiyoruz. Bu yanlış bir politika” dedi.

Esnaf, tüccar ve sanayicinin kendi markasını yaratmasının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Marka haline gelmelisiniz. Marka olduğunuz takdirde bire on kazanırsınız. Artık iş yapma şekli değişti. Babadan görme şekil tarih oldu. Bilgi sürekli değişiyor. Yeniliğe açık olmalısınız. Simidi tablalardan alırdınız. Şimdi simit saraya girdi ve değer kazandı. Simidin yanında diğer gıdalar da satılır hale geldi. Kendimizi geliştirmeliyiz. Türk kahvesini markalaştıramadık ama başkaları aynı kahveyi bir marka adı altında daha fazla değere satmaya başladı. Türkiye’nin hedefleri için üretmeye ve satmaya devam edilecek.”

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri