Skip to main content

Zemin artı 5 kata onay

Muş Haber Fotoğrafı

Kaçak ve ruhsatsız yapılara karşı savaş başlatan belediye 2004 yılında alınan meclis kararına göre Muş’taki yapıların zemin artı 4 kat için geçerli olduğunu ve bunun uygulanması için sürdürdüğü çalışmalar neticesinde mağdır olduklarını kaydeden müteahhitler iller bankasından zemin artı 5 kat için izin aldılar.

Zemin artı 4 kat inşaat yapan ancak beşinci katları belediye tarafından durdurulan yapı sahiplerinin iller bankasından zemin artı 5 kat aldığını kaydeden Belediye Başkanı Necmettin Dede, bu kararın askıya alındığını ve yeni müracaatların olduğunu kaydetti. 8 müteahhidin iller bankasından zemin artı 5 kat için izin aldığını ve yeni müracaatlarla bu sayının 15’e çıktığını belirten Dede, belediye meclisinin bu vebalin altına girmediğini kararı veren iller bankası olduğunu kaydetti. Geçmişte yapılan izinsiz binalarda ikamet eden vatandaşların hala ruhsatsız evlerde oturduğunu hatırlatan Dede, meclis üyelerinin böyle bir vebalin altına girmediğini iller bankası tarafından verilen zemin artı 5 kat izninin ise mecliste görüşüleceğini ifade etti.

İller Bankası Genel Müdürlüğü ile gerekli görüşmelerin yapıldığını kaydeden Dede, iller bankasının vereceği rapora göre katlara müsaade edeceklerini ifade etti. Belediye Başkanı Necmettin Dede, “Belediye kanunu 180. maddesine göre Belediye Başkanı bunlara müsaade ederse 2 yıldan 5 yıla kadar mahkum olur. Bende isterim Muş’ta çok katlı binalar yapılsın. Hemşerilerim modern batı kültürünün sahip olduğu imkanlardan faydalansın. Ama biliyorsunuz ki, Muş birinci sınıf deprem bölgesi arasında yer alıyor. Zeminin durumu, yapının konumu çok önemlidir. Bir deprem olduğunda bunun vebalinin altına kim girer. Şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Daha önce yapılan ve oturma izni olmayan 10’dan fazla kooperatif var. Yaklaşık 500 konut kaçak ve ruhsatsızdır” dedi.

Belediye Başkanı Necmettin Dede, “Şu anda vatandaşlarımız mağduriyet yaşamaktadırlar. Mağduriyetlerinin sebebi kaide kurallardan uzak bir belediye kararları ve denetimleridir. Eğer zamanında belediye normal geçerli hukuki karar alsaydı bu şekilde bir çalışmaları olmazdı ama yarım yamalak, kulaktan doğma ve tatbiki kişiye göre yapılan konular olduğu için bu şekilde onlara hukuksuzluktan hak doğmaktadır. Nazır planına göre Muş’ta 3-4 kat yapılmalıdır. Bu niye fazla kat olmuştur, çünkü bir imar planı mevcut değil, bir belediye meclisinin kat verip kat almaya yetkisi yoktur. Belediyeler imar planı gelmediği için kendi hukuki sorumlulukları uhdelerinde kalmak üzere bir takım boşluklar bırakmışlar ve boşluklara sahip olamamışlar. Bundan müteahhitler zarar görmüş, vatandaşlar zarar görmüş. Belediye müsaade etmiş, adam kat yapmış, ruhsata gelince de yapının kaçak olduğu söylenmiş. Peki, bu katlar yapıldığı zaman belediye neredeydi. Vatandaş mağdur edilirken, dolandırılırken veya perişan edilirken belediye ve devlet neredeydi. Ben gidiyorum bina yapılıyor, kimse ruhsatı sormuyor, kat iznini sormadan üye oluyorlar. Bu bilinçsizlik hepimizde var. Şu anda Muş’ta mağdur olan 300’ün üzerinde şahıs var. Bu adamlar çocuklarına daireleri bırakacaklar ama tapu yok, bankada ipotek edemez, çünkü ruhsatı yok. Akabinde yangın, kaza gibi durumlarda ruhsat olmadığı için tek kuruş dahi alamazlar. Şimdi bu kadar sorumsuzluk varken niye vatandaşı bu sorumsuzluklar içine sürüklüyoruz. Bizim daha önce belediyenin vermiş olduğu kat izinleri belediye encümeni tarafından bir kat aşağıya düşürüldü. Sonra belediye tekrar eşitlik ilkesine aykırı olarak yapıldığı için ilhakı hak doğar. Yani hak edinme doğar, kanunsuz hak dahi olsa ilhakı hak doğar. Bir belediye başkanı veya encümenin bir vatandaşa verdiği kararı başka bir belediye başkanı veya encümeni kaldırmaz ama hukuksuzluk her yerde mevcuttur” şeklinde konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri