Skip to main content

Kuraklık biçerdövercileri de vurdu.

Muş Haber Fotoğrafı

Diyarbakır’dan çalışmak için Muş’un Bulanık ilçesinde gelen biçerdöverciler kuraklık nedeniyle işsiz kaldılar. Diyarbakır’a bağlı Kabasakal Köyünden Bulanık’a gelen ve 15 gündür çalışamadıklarını belirten biçerdöverciler, ceplerindeki paranın tükendiğini ve zor durumda olduklarını söylediler.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklık biçerdövercileri de olumsuz etkiledi. Her yıl Diyarbakır’dan Bulanık’a gelen biçerdöverciler, kuraklık yüzünden bu yıl işlerinin ciddi oranda düştüğünü ve çok zor durumda olduklarını söylediler. Bu yıl harcadıkları parayı dahi çıkaramayacaklarını söyleyen Erdal Çınar isimli biçerdöverci, “Burada boş bekliyoruz, iş yok, güç yok, para yok, üç kişi çalışıyor, 20 kişi yatıyoruz. Burada kimse doğru dürüst ekinini biçerdöverle biçmiyor. Çoğu saman için traktörle ekinlerini biçiyor. Bunun nedeni ise bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı otun çok az olmasına bağlıyoruz. Halimiz perişan. Buraya her birimiz 5’er bin YTL masrafla geldik. Her yıl aynı aileden 4 biçerdöver Bulanık’a geliyoruz. Daha önceki senelerde her biçerdöver en az 2 bin-2 bin 500 dönüm ekin biçiyordu. Bu yıl her birimiz herhalde 500 dönüm bile biçemeyiz. Bu yıl Diyarbakır’da kuraklık olduğu için orada da çalışamadık. Yani kuraklık bizi beter vurdu. Masrafımız çok ama gelir nerdeyse hiç yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Mehmet Çınar isimli biçerdöverci ise, kuraklık yüzünden aç kalacaklarını belirterek; “Bu mevsimde Bulanık’a her zaman gelirdik. Her taraf buğday ekili olurdu. Bu sene de ekin ekilmiş ama geçen senelere göre yüzde 10 civarında. Mazot pahalı, geçen sene çiftçi 2 YTL’den mazot alıyordu. Bu sene 3 YTL’den alıyor. Çiftçi ekin ekemiyor. Biz Diyarbakır’dan buraya geldik, iş yok, güç yok. Çiftçiye ‘niye ekin ekmediniz’ diyoruz, ‘gübre, mazot pahalı’ diyorlar. Burada 7 tane biçerdöver var, hepsi de burada yatıyor. Tarlada üç kişi çalışıyor. Gerisi burada yatıyor. Memleketten getirdiğimiz üç beş kuruşu da burada yiyoruz. Para kazanmıyoruz. 15–20 gündür römorkta yatıyoruz. Önceden gidip otellerde yatardık” diye konuştu.

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri