Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, Muş’un önemli bir pancar üretim potansiyeli olduğunu ve Muş Şeker Fabrikası’nın yurt genelindeki en önemli fabrikaların başında yer aldığını söyledi.

Muş Şeker Fabrikası’nda yaklaşık on yıl önce uzman olarak görev yaptıktan sonra eski çalıştığı fabrikaya müdür olarak atanan Cumhur Mehmet Demirtaş, fabrika ve ilin pancar üretimi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Muş Şeker Fabrikası’nda ikinci defa görev yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Demirtaş, “Muş Şeker Fabrikası’nda on yıl önce uzman olarak görev yaptıktan sonra şimdi aynı fabrikada müdür olarak görev yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Burada hem çalışanları hem de bölge halkını iyi tanıyorum. Geçmişten kaynaklanan hukukumuz var. Görevde bulunduğum süre içerisinde yarım kalan hizmetlerimize yeniden devam etmek, ekibimle birlikte çalışarak Muşumuza faydalı olmak benim en büyük hayalimdir. Amacım fabrika bacasının söndürülmesi değil, başka bacaları da monte edip bölgemizdeki insanlarımıza, gençlerimize yeni iş imkanları sağlamak ve köylümüze daha fazla destek olmaktır. Ben bu düşünce ve bu azimle göreve başladım. Bulunduğum pozisyon itibariyle ekibimle birlikte bunları yapacak güçteyiz. Ancak tüm kurum ve kuruluşlardan bizlere yardımcı olmalarını özellikle bekliyorum. Göreve başladığım gönden itibaren hemen hemen tüm kurumlarla temaslarım devam ediyor ve görüştüğüm tüm kurumların destek olacaklarının işaretini alarak mutlu oldum” dedi.

Demirtaş, “Fabrikamızın kampanya sezonuna sağlıklı bir biçimde girmesi için bazı çalışmalar yapmaktayız. İlk iş olarak yıllardır kampanya döneminde karayolundaki pancar ve küspe araçlarının kuyruk oluşturup beklemeleri ile oluşan sorunu çözmek olacak. Fabrikanın içerisindeki müsait olan arazimizde peronlar yapıp araçların karayolu üzerinde beklemelerini engelleyeceğiz. Yıllardır karayollarında oluşan hoş olmayan manzarayı tamamen ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.

Muş Şeker Fabrikası’nı daha da modernleştirmek için başlatılan otomasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Demirtaş, “Fabrikamızı bölgenin ve hatta Türkiye’nin en iyi çalışan fabrikası haline getirmek için çaba sarf ediyoruz. Fabrikamız her yıl olduğu gibi bu yılda da iyi bir kampanya süresine girme çabasındadır. Havaların yağışsız geçmesi sebebi ile pancar ekimi bu yıl Mart ayında başladı. İklimde normal olduğu için pancar ekimi oldukça verimli olmuştur. Pancarın gelişmesi şu anda çok güzel gidiyor. Pancarda herhangi bir sıkıntının olmayacağı kanaatindeyim. Bu yıl 225 bin ton pancar işlemesi yapılacaktır. Geçen yıl 180 bin ton pancar işlenmiştir. 2008-2009 yılı pancar kampanyamız daha verimli bir kampanya dönemi olacaktır. Geçen yıldan 45 bin ton daha fazla pancar elde ediyoruz. Ancak kuraklık olmadığı takdirde pancar veriminde daha fazla artış olacaktır. Vatandaşımızın bizimle olan tüm sıkıntılarını gelip birinci ağızdan bizimle paylaşmalarını bekliyorum. Her konuda kendilerine yardımcı olmaya hazırız. Vatandaşımızın duyumlarla değil bizimle muhatap olarak tüm bilgileri bizden almaları daha isabetli olacaktır” diye konuştu.

Demirtaş, “Fabrikamızın en büyük sorunu daha önceki yıllarda olduğu gibi gelen pancarların temiz olmamasıdır. Bu konuda çiftçilerimiz daha dikkatli ve itinalı olursa hem fabrikamızın verimi artacak hem de çiftçimizin tarlasındaki verimli topraklar heba olmayacaktır. Çiftçilerimizin mümkün olduğu kadar temiz pancar getirmelerini bekliyoruz. Fabrikamızın hitap ettiği sınırlar içerisinde yaklaşık 10 bin çiftçimiz tarafından 118 köyde pancar ekimi yapılmaktadır. Tüm fabrikalarımız gibi Muş Şeker Fabrikası da Avrupa standartlarına uygun olarak şeker üretmektedir. Üretilen şekerimiz ihraç kalitesindedir. İmkan bulunduğu takdirde şekerlerimizin tamamı ihraç edilebilir. Önümüzdeki dönemlerde fabrikalar arası kaliteli şeker yarışı yapacağız. Fabrikamız konum itibariyle yurt genelindeki fabrikalar içerisinde en iyi fabrikalardan biridir. Fabrikamız Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerine açılan çok güzel bir kapıdır. Genç alanın hakim olduğu bir sahadayız. Pancar potansiyelimiz vardır. Pancarımız son derece kalitelidir. Bu sebeple bölgedeki tarım alanında en iyi pancar tarımının yapılacağı inancındayım. Fabrikamızda tam kapasite ile çalışıldığı takdirde azımsanmayacak kadar kar elde edilecektir. Fabrikamız kar etmeye müsait bir fabrikadır. Bu sebeple fabrikamızın yaşatılması için hepimiz tarafından korunmalıdır. Böyle bir tesisi yeniden inşa etmek çok zor olacaktır. Bizim hedefimiz tüten bu bacının yanında başka bacalar meydana getirmektir. Muş, Bulanık, Malazgirt ovaları bulunan ilimizde ovaların toplam büyüklüğü 2 milyar 785 bin dekardır. Tamamen sulu alanlardır. Murat ve Karasu nehirleri çok önemli avantajlardır. Pancar ekimine elverişi olmasına rağmen istenilen düzeyde pancar ekimi yapılmamaktadır. Bu kadar geniş alanda ortalama 450-500 bin ton pancar üretimi rahatlıkla yapılabilir. Fabrikamız bu rakamlara zaten ulaşmıştı geçmişte” ifadelerini kullandı.
 Topkan Haber Ajansı