Muş’un Bulanık ilçesinde İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından sağlık personellerine yönelik 0-6 yaş grubu çocukların psikososyal gelişimi konusunda seminer verildi.
Bulanık Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen seminere sağlık personelleri katıldı. İki gün boyunca süren seminerde Muş İl Sağlık Şube Müdürü Osman Ek, Dr. Hasan Fırtınaoğlu, Psikolog Cihat Çelik ve Hemşire Ayşe Nergin tarafından sağlıkçılara 0-6 yaş grubu çocukların psikososyal gelişimini destekleme konusunda yapılacaklar konusunda bilgiler aktarıldı.
Muş Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Osman Ek, verilen eğitimin hedefine ulaşılabilmesi için bundan sonra yapılacak olan çalışmaların takipçisi olacaklarını belirtti. Ek; “Bu seminerde amaç bireylerinin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak, sosyoekonomik eşitsizlikleri makul düzeylere indirmek için toplum öncelikle, beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmeli ve bu dönemde çocuklarının gelişimini desteklemelidir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde bu yıllarda gelişir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde 06 yaşlarında gelişir. Toplumların globalleşen dünyada diğer toplumlara göre pozisyonu, bireylerin beceri düzeyleri ve kapasiteleri belirleyecektir. Bireylerin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak sosyoekonomik eşitsizlikleri makul düzeylere indirmek için toplum öncellikle, beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmeli ve bu dönemde çocukların gelişimini desteklemelidir. Bu sebeple bu programın amacı, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini sağlık ocağı hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0–6 yaş döneminde çocuğun gelişimini destekleyip, ruhsal, sosyal ve bedensel olarak sağlıklı nesiller yetişmesini desteklemektir. Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı birinci basamak sağlık hizmetleri içine çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimini izleme ve destekleme boyutlarını entegre ederek, gebe ve çocuğun birinci basamakta biyopsikososyal bakış açısı ile izlenmesini amaçlamaktadır” şeklinde konuştu. Topkan Haber Ajansı