Skip to main content

Yaylada yaşamanın zorluğu

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan vatandaşlar, yaz mevsimini geçirdikleri yaylalarda ekmek ihtiyaçlarını kendi yaptıkları tandırdan karşılıyorlar.

İlkbahar mevsimi ile birlikte yaylalara çıkan ve sonbahar mevsiminde havaların soğumaya başlaması ile birlikte yaylalardan inmeye başlayan vatandaşlar ekmek ihtiyaçlarını ilkel yöntemlerle karşılıyorlar. İlkbahar mevsiminde çıktıkları yaylalarda kendi yaptıkları tandırlarda ekmeklerini pişiren yaylacılar ilginç görüntüler oluştururken, yaylacıların zor şartlarda yaşamlarını sürdürdükleri gözler önüne seriliyor.

Yaylada ekmeklerini kendi yaptıkları tandırda pişirdiklerini söyleyen vatandaşlar, Yaylada yaşamanın bazı zorlukları var. Ama buna rağmen hayatımızı sürdürmek zorundayız. Çadırda kalıp, ekmeğimizi geçici olarak yaptığımız tandırda pişiriyoruz. Her yıl yaylaya çıktığımız zaman çadır kurar kurmaz hemen tandır yapıp hazırlıyoruz. Çünkü ekmeğimizi pişirmek için tandır vazgeçilmezdir. O sebeple her yıl yaylada tandırımızı kendimiz yapıp ekmeğimizi kendimiz pişiriyoruz diye konuştular.

Batman’da besicilik yapan Çelik ailesi, geçimini sağlamak için hayvanlarını daha iyi otlatabilecekleri yaylaları tercih ediyorlar. Kurdukları çadırlara yerleşen Çelik ailesi, yayla yaşamından vazgeçemiyor. Hayvanları yaylada otlatan besiciler, sütten yoğurt, peynir ve yağ üretiyor. Yaylada süt sağma, çocukların bakımı, yemek yapmayla çadırların bakımı ve temizliğini üstlenen kadınlar yaşamın en zor olanını üstleniyor.

Çelik ailesi, yıllardan beri besicilik yaptıklarını belirterek, Tek bildiğimiz iş besicilik, başka bir iş bilmeyiz. Atadan gelen mesleğimiz besicilik. dedi.

Hayatının tamamına yakınını köylerde ve yaylalarda geçirdiğini dile getiren Çelik ailesi, şunları kaydetti: Her yıl Batman’dan Muş’un geliyoruz. Dört ay boyunca burada kalacağız ve çok şükür halimizden mutluyuz. Yaylada günümüz sabah 5’te başlıyor, hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Öğlen de tekrar geri geliyoruz. Koyunları günde iki defa sağıyoruz. Akşam bu sütlerden peynir yapıyoruz. Peyniri iki gün beklettikten sonra mandıracılara satıyoruz. Her gün bu işi yapıyoruz. Zor ama biz seviyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta şehirlerarası otobüs biletlerine zam! Yeni fiyatlar belli oldu

Muş’ta şehirlerarası otobüs yolculuklarına gelen zam, seyahat edecek vatandaşların cebini etkileyecek. Yeni düzenleme…

Ticaret Bakanlığı 988 Personel Alımı Başvuru Ekranı ve Başvuru Şartları

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı boyunca muayene memuru, gümrük muhafaza memuru, mühendis, büro personeli,…

Muşlu Yönetmenden Yapay Zekâ ve Sinema Vurgusu

Muşlu hemşehrimiz, yapımcı ve yönetmen Hasan Söylemez, 21. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında…

Eğitim Haberleri

Muş Valisi Çakır Malazgirt’te öğrencileriyle bir araya geldi

Öğrencilere üniversite sınavları öncesinde moral ve motivasyon veren Vali Çakır, geleceğe dair önemli…

Muş’ta Okul Bahçesinde Yaralanan Öğrenciden Sevindirici Haber

Muş’ta bir ilkokulun bahçesinde oynarken çatından düşen buz kütlesinin başına isabet etmesi sonucu…

Muş’ta Öğretmen Servisi Kaza Yaptı: Hafif Yaralılar Var

Edilenen bikgilere göre Muş’un Gölköy, Yelalan ve Köşk köylerine öğretmen taşıyan servis aracı,…

Kültür Sanat Haberleri

Muşlu Sanatçılardan SMA Hastası Miraç Ali’ye Destek Konseri

Muş Kültür ve Sanatçılar Derneği Başkanı sanatçı Necdet Evren’in öncülüğünde, Muşlu sanatçılar bir…

Muş Gençlik Merkezi Türk Müziği Korosu’ndan unutulmaz konser

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Gençlik Merkezi Türk Müziği…

Muşlu Genç Yetenek Esmanur Asi, Türkiye Genelindeki Yarışmada İkinci Oldu

Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nın finali büyük bir…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım