Skip to main content

Yaylada yaşamanın zorluğu

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan vatandaşlar, yaz mevsimini geçirdikleri yaylalarda ekmek ihtiyaçlarını kendi yaptıkları tandırdan karşılıyorlar.

İlkbahar mevsimi ile birlikte yaylalara çıkan ve sonbahar mevsiminde havaların soğumaya başlaması ile birlikte yaylalardan inmeye başlayan vatandaşlar ekmek ihtiyaçlarını ilkel yöntemlerle karşılıyorlar. İlkbahar mevsiminde çıktıkları yaylalarda kendi yaptıkları tandırlarda ekmeklerini pişiren yaylacılar ilginç görüntüler oluştururken, yaylacıların zor şartlarda yaşamlarını sürdürdükleri gözler önüne seriliyor.

Yaylada ekmeklerini kendi yaptıkları tandırda pişirdiklerini söyleyen vatandaşlar, Yaylada yaşamanın bazı zorlukları var. Ama buna rağmen hayatımızı sürdürmek zorundayız. Çadırda kalıp, ekmeğimizi geçici olarak yaptığımız tandırda pişiriyoruz. Her yıl yaylaya çıktığımız zaman çadır kurar kurmaz hemen tandır yapıp hazırlıyoruz. Çünkü ekmeğimizi pişirmek için tandır vazgeçilmezdir. O sebeple her yıl yaylada tandırımızı kendimiz yapıp ekmeğimizi kendimiz pişiriyoruz diye konuştular.

Batman’da besicilik yapan Çelik ailesi, geçimini sağlamak için hayvanlarını daha iyi otlatabilecekleri yaylaları tercih ediyorlar. Kurdukları çadırlara yerleşen Çelik ailesi, yayla yaşamından vazgeçemiyor. Hayvanları yaylada otlatan besiciler, sütten yoğurt, peynir ve yağ üretiyor. Yaylada süt sağma, çocukların bakımı, yemek yapmayla çadırların bakımı ve temizliğini üstlenen kadınlar yaşamın en zor olanını üstleniyor.

Çelik ailesi, yıllardan beri besicilik yaptıklarını belirterek, Tek bildiğimiz iş besicilik, başka bir iş bilmeyiz. Atadan gelen mesleğimiz besicilik. dedi.

Hayatının tamamına yakınını köylerde ve yaylalarda geçirdiğini dile getiren Çelik ailesi, şunları kaydetti: Her yıl Batman’dan Muş’un geliyoruz. Dört ay boyunca burada kalacağız ve çok şükür halimizden mutluyuz. Yaylada günümüz sabah 5’te başlıyor, hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Öğlen de tekrar geri geliyoruz. Koyunları günde iki defa sağıyoruz. Akşam bu sütlerden peynir yapıyoruz. Peyniri iki gün beklettikten sonra mandıracılara satıyoruz. Her gün bu işi yapıyoruz. Zor ama biz seviyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri