Skip to main content

Yaylada yaşamanın zorluğu

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan vatandaşlar, yaz mevsimini geçirdikleri yaylalarda ekmek ihtiyaçlarını kendi yaptıkları tandırdan karşılıyorlar.

İlkbahar mevsimi ile birlikte yaylalara çıkan ve sonbahar mevsiminde havaların soğumaya başlaması ile birlikte yaylalardan inmeye başlayan vatandaşlar ekmek ihtiyaçlarını ilkel yöntemlerle karşılıyorlar. İlkbahar mevsiminde çıktıkları yaylalarda kendi yaptıkları tandırlarda ekmeklerini pişiren yaylacılar ilginç görüntüler oluştururken, yaylacıların zor şartlarda yaşamlarını sürdürdükleri gözler önüne seriliyor.

Yaylada ekmeklerini kendi yaptıkları tandırda pişirdiklerini söyleyen vatandaşlar, Yaylada yaşamanın bazı zorlukları var. Ama buna rağmen hayatımızı sürdürmek zorundayız. Çadırda kalıp, ekmeğimizi geçici olarak yaptığımız tandırda pişiriyoruz. Her yıl yaylaya çıktığımız zaman çadır kurar kurmaz hemen tandır yapıp hazırlıyoruz. Çünkü ekmeğimizi pişirmek için tandır vazgeçilmezdir. O sebeple her yıl yaylada tandırımızı kendimiz yapıp ekmeğimizi kendimiz pişiriyoruz diye konuştular.

Batman’da besicilik yapan Çelik ailesi, geçimini sağlamak için hayvanlarını daha iyi otlatabilecekleri yaylaları tercih ediyorlar. Kurdukları çadırlara yerleşen Çelik ailesi, yayla yaşamından vazgeçemiyor. Hayvanları yaylada otlatan besiciler, sütten yoğurt, peynir ve yağ üretiyor. Yaylada süt sağma, çocukların bakımı, yemek yapmayla çadırların bakımı ve temizliğini üstlenen kadınlar yaşamın en zor olanını üstleniyor.

Çelik ailesi, yıllardan beri besicilik yaptıklarını belirterek, Tek bildiğimiz iş besicilik, başka bir iş bilmeyiz. Atadan gelen mesleğimiz besicilik. dedi.

Hayatının tamamına yakınını köylerde ve yaylalarda geçirdiğini dile getiren Çelik ailesi, şunları kaydetti: Her yıl Batman’dan Muş’un geliyoruz. Dört ay boyunca burada kalacağız ve çok şükür halimizden mutluyuz. Yaylada günümüz sabah 5’te başlıyor, hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Öğlen de tekrar geri geliyoruz. Koyunları günde iki defa sağıyoruz. Akşam bu sütlerden peynir yapıyoruz. Peyniri iki gün beklettikten sonra mandıracılara satıyoruz. Her gün bu işi yapıyoruz. Zor ama biz seviyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri