Skip to main content

Murat Nehri buğday yıkayanların akınına uğradı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta Alparslan 1 Barajı’nın su tutmaya başlamasının ardından su seviyesi düşen Murat Nehri’nde vatandaşlar buğday yıkamaya başladı.

Ekinlerin toplanmasının ardından akarsu kenarlarında buğday yıkama çalışmaları başladı. Su kenarına akın eden ve hep birlikte buğday yıkayan çiftçiler ilginç görüntüler oluşturdu. Muş’ta her yıl bu mevsimde hasadı yapılan buğdayların yıkanmasına başlanır. Tarladan topladıkları buğdayları akarsu kenarlarında yıkamaya başlayan vatandaşlar, bir hasat mevsiminin daha bitmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler. Hasat mevsiminin ardından buğdaylarını un yapmak için yıkamak zorunda olduklarını söyleyen Muş’un Bulanık İlçesine bağlı Sarıpınar Beldesinde oturan Etem Çelik isimli çiftçi, “Buğday hasattan sonra bir yıllık unumuzu temin etmek için elde ettiğimiz buğdayın bir kısmı yıkıyoruz. Artan kalan buğdaylarımızı ise satıyoruz. Daha kaliteli ve daha iyi un elde edebilmek için buğdayların mutlaka yıkanması gerekiyor” diye konuştu. Yıkanan buğdaydan daha kaliteli un elde edildiğini vurgulayan Çelik, “Bu sebeple buğdaylarımızı akarsu kenarlarında yıkayarak temizliyoruz. Buğday yıkamak zor olduğu kadar zevklide oluyor. Kadın erkek ve çocuk ailece herkes bir yıllık gelirini elde edeceği buğdayı zevkle yıkayıp yıllık unumuzu temin ediyoruz. Buğday yıkandıktan sonra kurutulur ve daha sonra değirmene götürerek öğütülür” dedi.

Yağışlar nedeniyle buğday ve çayır otu gibi bitkilerin bol olduğunu belirten çiftçiler, hasat mevsiminden sonra çayır otlarını ahırlara yakın bölgelere taşıdıklarını dile getirdiler. Buğdayın sapını saman, danesini ise un yaptıklarını ifade eden çiftçiler, “Arpa ve buğday gibi ürünlerimizin sapından saman elde ediyoruz. Buğday danesinden ise un elde ediyoruz. Tabi buğdayların hepsini un yapmıyoruz. Sadece bir yıllık ihtiyacımızı karşılayacak kadar dere kenarlarında yıkayıp un değirmenlerinde öğütüyoruz. Arta kalanları ise satıyoruz” şeklinde konuştular.

Bu yıl bol bir hasat elde ettiklerini ancak daha kaliteli ve temiz ekmek yapmak için buğdayların bul suda yakınması gerektiğini söyleyen Muhittin Toprak ise; “Buğdaydaki taş, toz gibi madde oranının en aza inmesi için buğdayların mutlaka yıkamalıyız. Benim 10 nüfusum var. Yıllık un ihtiyacımı karşılamak için her yıl 150 teneke civarında buğday öğütüyorum. Aksi halde hazır un almakla baş etmemiz mümkün değil” diye konuştu. Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri