Doğu illerinin birçoğunda olduğu gibi Muş’ta da mera ve otlaklar kuraklıktan etkilendi. Otlakları biçmek isteyen vatandaşlar umduklarını bulamayınca çareyi hayvanlarını elden çıkarmaya karar vermekte buldu.
Doğu ve güney doğu illerinin birçoğunda olduğu gibi Muş’ta da mera ve otlaklar kuraklıktan etkilendi. Otlakları biçmek isteyen vatandaşlar umduklarını bulamayınca çareyi hayvanlarını elden çıkarmada buldu. Doğu ve Güneydoğu daki kuraklık nedeniyle mera ve otlaklarda ot bulmakta sıkıntı çeken, hasat döneminden sonra da arpa ve saman bulamayacağını düşünen hayvan üreticileri, çareyi hayvanlarını elden çıkarmakta buluyor. Sonbahar aylarından itibaren bölge illerinde başlayan kuraklık nedeniyle bölgedeki ekili alanlar gibi mera ve otlaklar da olumsuz etkilendi. Otlaklardan umdukları seviyede ot bulamayan çiftçiler, hasat mevsiminden de verim elde edemeyeceklerini ifade ederek çareyi hayvanlarını satmakta ve bu düşüncelerini uygulamakta bulacaklarını kaydettiler.
Muş’ta hayvan yetiştiriciliği yapan üreticiler meralarda ot bulamadığı gibi ekili alanlardaki olumsuz durum nedeniyle hasat döneminden sonra arpa ve saman bulamayacağını hesaplayarak hayvanlarını çok daha ucuz fiyata elden çıkarmaya çalışıyorlar. Alınan bilgilere göre kuraklık nedeniyle hayvanlarını doyuramayan üreticilerin hayvanlarını satmaya başladığını bildirilerek, ilimizdeki hayvan sayısında büyük azalma yaşandığını söylendi. Her yıl ortalama 2 ila 3 bin hayvan il dışına sevk olurken, bu yıl bu sayının çok çok daha yüksek olduğu ve yoğun bir hayvan göçü yaşandığını öğrenildi. Kuraklıktan ve otlaklardan ot bulamadıklarından dolayı dert yanan çiftçiler ise “Kuraklıktan kaynaklı yem sıkıntısı ve yemin pahalı olması nedeniyle hayvanlarımızı elden çıkarmaya çalışıyoruz. Bir kısmı da hayvanlarına diğer illerde yayla bulmaya çalışıyor. Bölgede otlak ve mera kalmadığından üreticiler sürülerini Erzurum ve Bingöl taraflarına satmaya çalışıyorlar” diye konuştular.
ÇİFTÇİLER KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI
Kuraklığın yakıp kavurduğu Anadolu kara kara düşünürken; artan besicilik maliyetleri yüzünden boy vermeyen buğday ve arpa tarlalarında hayvanlar otlatılıyor. Günlerdir kamuoyunun gündemini meşgul eden kuraklık, gün geçtikçe daha vahim durumların yaşanmasına sebep oluyor. Günden güne artan temel gıda maddeleri vatandaşın kâbusu olurken; kuraklık en çok çiftçi ve hayvancıları vurdu. Boy vermeyen buğday tarlalarında hayvan otlatmaya başlayan çiftçiler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Acilen devletin önlem almasını beklediklerini söyleyen çiftçiler, ilerleyen günlerde kuraklığın ekonomik boyutunun daha da derinleşeceğini; ekonomik yıkımın yanı sıra sosyal ve toplumsal huzursuzluklara da sebep olabileceğini söylediler. Çiftçiler, “Kuraklıktan dolayı bazı tarlalar hiç yeşermedi, bazı tarlalardaki ekinler ise boy atmadığı için tarlalarda hayvanlar otlatılmakta. Bu sene yağmur çok az yağdı. Bölge de aşırı bir kuraklık baş göstermekte. Tarlalara giden bazı dereler de tamamen kurudu. Bu yüzden sulama yapma imkânımız da kalmadı.” Şeklinde konuştu. Çiftçiler yaşanan kuraklıktan dolayı et fiyatlarının çok artacağını, et tüketiminin azalacağını ve ilerleyen günlerde vatandaşı bekleyen tehlikelerden birinin de kırmızı ve beyaz et ürünlerinde yaşanacak astronomik artışlar olduğunu belirttiler. Buğday ve arpanın da olmamasından dolayı samanda da olası bir zammın söz konusu olduğunu dile getiren Muş Çiftçisi zamanında tavan yaparak alınmaz derecede pahalı olacağını kaydettiler.
Muş Ovası Gazetesi