Muş’ta ot biçimini tamamlayan çiftçiler, kış aylarında hayvanlarının yem ihtiyacını karışlamak için biçtikleri otu patostan geçirip saman haline getirmek için hummalı bir çalışma sürdürüyorlar.

Muş’ta çiftçiler saman hazırlamak için çalışmalarını sürdürürken ortaya güzel görüntüler çıkıyor. Kırsal kesimde biçimi tamamlanan otu saman haline getirmek için kurulan patos makineleri aralıksız çalışıyor. Çiftçiler kış mevsiminde hayvanlarının saman ihtiyacını karışlamak için arazilerinden topladıkları otu patos makinesinden geçirip saman haline getiriyor.

Kuraklık sebebiyle otun geçen yıllara oranla çok az olduğunu söyleyen çiftçiler, az da olsa elde edilen otu saman haline getirip kış için hazırlandığını vurgulayarak, bazı tarlalarda hiç ot bitmediğini söylediler.

Muş’ta otun yok denecek kadar az olduğunu söyleyen hayvan sahipleri ot fiyatlarının geçen yıllara oranla çok fazla artış göstereceğini söylüyorlar. Kuraklık sebebiyle ot rekoltesinde ciddi bir düşüşün yaşandığını söyleyen hayvan sahipleri il genelindeki birçok tarlada ot biçiminin bile gerçekleştirilemediğini belirterek, hayvancılığı sıkıntılı günlerin beklediğini söylediler. Tarlalarda ot bitmediğini söyleyen çiftçiler, kuraklığın etkili olduğunu belirterek, “İlkbahar mevsiminde yağışlar yeterince olmadığı için ot yetişmedi. Yağışlar etkili olmaya başladıktan sonra da ota bir faydası olmadı. Bu sebeple ot rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandı. Otun olmaması sebebiyle bu yıl ot adeta karaborsa olacak” şeklinde konuştular.

Hayvan sahipleri geçen yıla oranla bu yıl ot fiyatlarının yükseleceğini söyleyerek, “Geçen yıl samanın tonu 25 YTL civarında seyretti. Ancak bu yıl halen otlar biçilmeden tarlada satılıyor. Ot fiyatları bu yıl 35 ile 40 YTL arasında değişecek. Şu anda halen biçilmeden satılan ot var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklıkta ot fiyatlarının yükselmesini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Hayvan sahibi vatandaşlar daha yaz mevsiminin ortasında iken kışlık ot ihtiyacını karşılamak için telaş etmeye başladı” diye konuştular.
 Topkan Haber Ajansı