Muş’un İstasyon Caddesi’nde açılan Tandır Ekmeği Evi, kadınlar için yeni bir iş umudu oldu. Özelikle Muş’ta iş bulmakta zorlanan kadınlar tandır ekmeğine rağbet gösterilmesinin yeni bir iş alanı olacağına dikkat çekiyor. Yaz sıcağında ekmek pişirmek zorda olsa da, kadınlar başka iş imkanı olmadığından dolayı katlanmak zorunda olduklarını ifade ediyor. Yaklaşık 5 ay önce Mehmet Erol isimli bir vatandaş tarafından açılan tandır ekmeğinde şimdilik iki kadın çalışıyor. Ama ileride bu sayının artacağını söylüyor iş yeri sahibi. Kadınlar da aile ekonomisine katkı sundukları için mutlu olduklarını belirtiyor. Erol, özellikle son dönemlerde sağlık açısından insanları katıksız ekmeğe yöneldiğine dikkat çekerek, il dışından bile çoğu zaman sipariş aldıklarını ifade etti. Erol, ürettikleri tandır ekmeğinde maya ve su dışında herhangi bir katkı maddesi kullanmadıklarını dile getirdi.
‘EŞİM İŞSİZ VE BEN AİLEYİ GEÇİNDİRİYORUM’
45 yaşındaki 8 çocuk annesi Hadise Mutu, yaklaşık üç aydır Tandır Evi’nde çalıştığını belirterek, kirada oturduklarını, eşinin işsiz olduğunu ve burada kazandığı para ile geçimlerini sağladıklarını kaydediyor. Fazla mesaiden yakınan Mutu, “Çalıştığım için mutluyum. Eşim işsiz kimseye muhtaç olmadan evime bakıyorum. İş saatleri bazen uzun oluyor. İşimiz siparişlere göre bazen az, bazen çok oluyor. Ben bildiğim bir işi yapıyorum, zorlanmıyorum. Ancak çocuklarıma vakit ayıramıyorum bu kötü oluyor” diye konuştu. Tandıra ekmek vurmanın zor iş olduğunu belirten Mutu, bu işte el hafifliğinin çok önemli olduğunu vurguluyor.
‘BU İŞİN TUTULMASINI İSTİYORUM ÇÜNKÜ MUŞ’TA KADINLAR İÇİN İŞ ALANI YOK’
İki çocuk annesi Gülsüm Çiçek (30) ise, ekmek pişirme işinin evin ekonomisine katkı sunmak için uygun olduğunu söylüyor ve “Eğer insanlar tandır ekmeğine yönelirse bunun bir çok kadın için yeni bir iş kapısı olacağını düşünüyorum” diyerek diğer kadınları da düşündüğünü gösteriyor. Hafta sonlarının kendileri için en yoğun günler olduğuna dikkat çeken Çiçek, “Eğer lokantalar falan da sipariş verirlerse tandır ekmeği yeni bir iş alanı olur kadınlar için. Şu an sadece evler sipariş veriyor. Ben bu işin tutulmasını çok istiyorum. Çünkü Muş gibi şehirlerde kadınlar için iş alanı yok denecek kadar az” dedi. Kadınlar tandır ekmeğinin yanı sıra Kate ve lavaş ekmeği de ürettiklerini belirtiyor.
TANDIR EKMEĞİN YAPILIŞI
Çiçek tandır ekmeğinin yapılışı ise şöyle anlatıyor: ” Sabah erkenden un elenir, leğende yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Tabi bu işlemler yapılınca tandırda yakılmış olur. Odunlar tamamen yanıp kor haline gelince tandırın üzeri kapatılır. Tam kıvama gelince ekmek vurulmaya başlanır. Ekmeği tandıra atmadan önce elleri sıcaktan koruyan kolluklar takılır. Bu kolluklar sürekli su ile ıslatılır. Birde ağaçtan yapılan ‘refık’ var. Ekmeği tandıra vururken ekmeği ‘refikin’ üzerine koyup tandıra atarız.”
Haber 49 Gazetesi