Muş merkeze bağlı Bostankent köyünde daha önce kot kumlama işinde çalışan ve tedavisi mümkün olmayan silikozis hastalığına yakalanan 16 işçi, kendilerine yardım eli uzatılmasını bekliyor.
Muş merkeze bağlı Bostankent köyünde 16 işçi, geçimlerini sağlayabilmek için 1999–2006 tarihleri arasında İstanbul Gaziosmanpaşa’da bulunan kot taşlama işlerinde çalıştı. 16 kişi, yaptıkları bu işin silikozis hastalığına sebep olacağından habersiz olarak çalışmaya devam etti. Yakalandıkları silikozis hastalığı nedeniyle köylerine dönen işçiler, sağlık güvenceleri olmadığı için de herhangi bir hastanede tedavi göremiyor. Yaptıkları iş nedeniyle silikozis hastalığına yakalanan Mehmet Eser, Medeni Tekin, İrfan Gültekin, Ömer Sevinç, Ali Rıza Tekin, Cüneyt Güngor, İsmail Yılmaz, Tufan Yılmaz, Ali Rıza Eldemir, Mehmet Emin Tekin, Hüsnü Güngör, Hamza Gültekin, Mehmet Selim Tekin, Mehmet Eldemir, Birgol Ergül ve Abdullah Eser, yetkililerden yardım bekliyor.
SONRADAN ÖĞRENDİLER
Amansız hastalığa yakalanan Bostankentli işçilerin bazıları askere gidince bu hastalığı öğrendiklerini söylerken, 12 Mayıs 2008’de askerliğe elverişsiz olduğu gerekçesiyle terhis edilen Cengiz Parlak (23), uzun süre Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde tedavi gördü. Hastanede yapılan tahlil ve tetkikler sonucu hastalığının tedavisi olmadığını öğrendiğini söyleyen Parlak’a çürük raporu verildi. Parlak, böyle bir hastalıktan haberi olmadığını, daha önce de öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleri olduğunu belirterek, ancak çalıştığı firma doktoru tarafından yapılan her muayeneden sonra kendisine ilaç verildiğini ve böyle bir hastalıktan bahsedilmediğini söyledi.
Sosyal güvenceleri olmadığından dolayı iyi bir tedavi görme şansları da olmadığını belirten Parlak, köyde 25-30 civarında insanın kot kumlamada çalıştığını ifade ederek, birlikte çalıştığı ve sigortalı olan iki arkadaşının ölümüne şahit olduğunu belirtti. Parlak, “Bu işe bulaşanların kurtuluşu yok. Zaten artık yarım insandan da eksiğiz, 10 dakika yürüsek nefes nefese kalıyoruz. Böyle yaşamak çok acı” dedi. Tedavi göremediklerini belirten Parlak, hastalığın bilincinde olmadıklarını da söyledi. Parlak, kot kumlama işçilerinin çalışmaları için kandırıldıklarını da belirterek, çalıştıkları yerde sigortalarının olmadığını sonradan öğrendiklerini söyledi.
DENETİM YOK
İstanbul Sağlık Hastanesi’nden silikozis hastalığına yakalandığına dair rapor alan Ali Rıza Eldemir ise sağlıksız iş koşullarına rağmen yetkiller tarafından işyerinin denetlenmediğini belirterek, “İşyeri denetlenmeye geldiğinde ya bizi dışarı çıkarırlardı ya da memurlar yazıhaneye alınırdı. Ve hiçbir yere bakmadan kimseyle konuşmadan giderlerdi. Aslında patronlarımız üç kuruş fazla kazanmak için bizi bile bile ölüme gönderdi. Çünkü onların bu hastalıktan haberleri vardı. Onun için biz hastalanırken bizim başka doktora ve hastaneye gitmemiz engelleniyordu” diye konuştu.
SİLİKOZİS NEDİR?
Silikozis, kot taşlama atölyelerinde, silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer, kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozuklukları oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi yok ve ölümle sonuçlanıyor.[U][/U]
Emrullah ÖZBEY Haber 49 Gazetesi