Skip to main content

Hayvanlarını karda serinletiyorlar..

Muş Haber Fotoğrafı

Kenti bunaltan hava sıcaklıkları hayvancılıkla uğraşan vatandaşları da zor durumda bıraktı. Yüksek kesimde bulunan yaylacılar hayvanlarını karda serinletiyor. Kızılziyaret tepesinde hayvanlar kar üzerinde serinliyorlar. Kurtik dağı, Kızılziyaret mevkiinde her yıl yaylaya çıkan yaylacılar, sıcaktan bunalan hayvanları günde iki kez kar üzerine çıkarıp serinletiyor.

Yaylacılar, 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı Kızılziyaret tepesinde hala kar olduğunu, sabah erken saatlerde otlamaya giden hayvanların çobanlar tarafından öğlen saatlerinde yayladaki Kızılziyaret tepesine sağım için getirdiklerini, hayvanların sağımdan sonra serinlemek için kar üzerinde gezdirilerek, hem ayaklarını temizlediklerini hem de serinlediklerini söylediler.

Yaylada hayvan sürülerinin öğlen ve akşam vakti iki kez süt sağımı yaptıklarını söyleyen yaylacılardan Abdurrahman Göç, “Hayvanları yazın sıcağında yaylaya çıkarıyoruz.
Yaylalarda gün geçtikçe yazın sıcağından nasibini almakta. 2500 rakımlı Kızıl Ziyaret tepesindeki kar üzerinde hayvanların süt sağımından sonra buraya getirip yarım saat dinlendirerek serinlemelerini sağlıyoruz” dedi.

Hayvanların sıcaktan etkilenerek, yaylaya çıkarılmadığı yıllarda süt ve et veriminde düşüş olacağını belirten yaylacılar, koyun, kuzu gibi hayvanlar sıcaktan çabuk etkilenirler, yazın sıcağında et ve süt verimi oldukça düşer, bu nedenle hayvanlardaki verimi artırmak için hayvan sürüleri yaylaya çıkarılır.

Ancak yaylalarda zaman zaman sıcak olur. Bu nedenle, sıcaktan etkilenmemek için bizim bulunduğumuz yaylada Kurtik Dağı Ziyaret tepesinde her zaman kar olur, hayvanlarımızı kar üzerinde gezdirerek, dinlendirerek serinletiyoruz.

Sıcaktan etkilenmeyen hayvanlarımızın, süt ve et verimi de artıyor. Hayvanların çobanlığı yapan Metin Umur, her gün iki kez hayvanlarımızı kar üzerine çıkarırken, hem onlar hem de bizler serinliyoruz, hatta köpeklerimiz bile kar üzerinde saatlerce oturarak serinliyor” dediler.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI 680 PERSONEL ALACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 680 sözleşmeli…

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri