Muşlu çiftçiler, yanlış bir uygulama olan anız yakımı geleneğini halen sürdürüyor. Sürüm ve ekim kolaylığı olması sebebiyle hasadın ardından tarlada kalan anızları yakan çiftçiler, tehlikeye davetiye çıkarırken, toprağa da büyük ölçüde zarar veriyorlar.
Muş Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilerin yanlış bir uygulamayı sürdürdüklerini belirterek anız yakımının tamamen yasak olduğunu ve cezai müeyyidesinin bulunduğunu kaydettiler. Yetkililer, sadece sürüm ve ekim kolaylığı sağlamak için buğday ile hububat hasadından sonra tarlalardaki anızları yaktıklarını belirterek, “Bu işlem kesinlikle doğru değil. Anız yakarak toprakta verimliliği sağlayan organik maddeler yok edildiği için toprak kısa sürede çoraklaşabiliyor. Toprakta verimliliği düşüren bu çalışma ayrıca orman yangınlarına da sebep olduğu gibi o tarlanın yanında bulunan bir başka kişinin ekili ürününün de yanmasına yol açıyor. Anız yakmamak için çiftçilerin biçerdöver ile hasat yaparken ürünü mümkün olduğu kadar dipten biçmeleri gerekiyor. Bunun da düz arazide sap boyunun 15 santimetre, meyilli arazilerde de 25 santimetreden fazla olmaması gerekiyor. Ayrıca anızlı tarlalarda toprak işleme, anız parçalayıcı ‘Rototiller’ denilen aletle yapılması gerekiyor” diye konuştular.
Anız yakımı sebebiyle ülke genelinde çok sayıda yangın çıkarak yüzlerce hektar ormanlık alanın yandığını hatırlatan yetkililer, “Yasak olmasına rağmen anız yakanlar hakkında cezai işlemler yapılıyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha hassas olmalarını ve kesinlikle anız yakmamalarını istiyoruz. Anız yakımının toprağa faydalı olduğunu düşünen veya tarlanın saplardan arındırılması için bu yöntemi uygulayan çiftçiler büyük bir yanlış yapıyorlar. Çünkü anız yakımı ile tarladaki tüm yararlı maddeler ölüyor. Ayrıca topraktaki çok sayıda canlıda yanıyor” diye konuştular.
Anız yakım yasağına çiftçilerin uymaları gerektiğini ve yetkili kurumların bu konuda daha duyarlı çalışma sergilemesi için çalışmalar başlatacaklarını söyleyen Muş Valisi Erdoğan Bektaş, “Anız yakımı son derece zararlı ve sakıncalı bir iştir. Bölgemizde ciddi bir anız yakımı oluyorsa bu uygulamanın önüne kesinlikle geçeceğiz. En önemlisi çiftçilerimizin oldukça zararlı olan bu uygulamayı kendilerinin yapmamaları gerekir” şeklinde konuştu.
Topkan Haber Ajansı