Varto ilçesine 12 kilometre mesafede bulunan Başkent Köyü’ne 1986 yılında yapılan sağlık evi hala ne doktor ne hemşire ne de hizmet yapmayı görmedi. Muş’un Varto ilçesi Başkent Köyü’ne 1986 yılında yapılan ve Başkent köyü yakınında bulunan yaklaşık 10 köyün ve 3000 nüfusun bu sağlık evinde tekkik ve tedavilerini görmeleri için kurulmuş olmasına ve 22 yıldır geçmesine rağmen hala doktor ve hemşire görmeyen sağlık evinin açılması ve köylülere hizmet vermesini istiyorlar.
Başkent köyüne 1986 yılında yapılan ve 2006 yılında onarım gören Başkent Köyü sağlık evinin hala açılmadığı konusuyla ilgili olarak köy Muhtarı Abdurahman Sönmez Şu açıklamalarda bulundu. “Ben köy muhtarı olduğum günden beri sürekli olarak Varto kaymakamlığına yaptığım müracaatlarımda bu sağlık evimizin açılmasını ve doktor ile bir ebe veya hemşirenin verilmesini istedim. Çünkü köyümüzle komşu bulunan Örgü, Koçyatağı, Ağaçkorur, Kayadelen, Çayıryolu, Çaltlı, Benzer Mezrası ve Erzurum ili Hınıs ilçesinin bazı yakın köylerinin de istifade edeceği bu Sağlık Ocağımıza 2006 yılında onarım yapılamasına rağmen hala ne Doktor nede hemşire verildi. Yaptığım müracaatlarda ise, sağlık müdürlüğünce gerekli onarımlarının yapılması için ihale işlemlerinin yapılacağını ve onarım gördükten sonra buraya doktor ya da hemşirenin verileceğini söylüyorlar. Ben en son yaptığım müracaatta ise, köyümüzün sağlık evine bir hemşirenin verildiğini öğrendim. Her nedende bu hemşire Varto ilçesinde tutuldu. Benim köyüme gönderilmedi. Bakıyorum, diğer sağlık evine ve sağlık ocaklarına gönderilen hemşirelere öncelik tanınarak köy sağlık ocaklarına ve sağlık evlerine gönderilmiyorlar. Bunların kadroları da bizlerin köyünde gözüktüğü için bir daha da hemşire ve doktor verilmiyor. Bunun için yetkililerin bu konuya özellikle sahip çıkmalarını ve bu şekilde bulunan sağlık ocakları ve sağlık evleri için kadroları belirlenenlerin kendi görev yerlerine gitmelerini ve biz vatandaşları mağdur etmemelerini istiyoruz. Yetkililerin buna önem vermelerini istiyoruz” dedi.
Aynı köy halkından Mehmet Sönmez İse, “Köyümüze yapılan bu hizmet heder olup gitti. Bizim doğum hastamız olur bir enjeksiyon yapmamız gerektiğinde 12 kilometrelik yolu kat edip Varto ilçesine gitmek zorunda kalıyoruz. Kışın hele hele çok zorluklarla karşılaşıyoruz. Doğum hastası olur diğer hastalarımız olur, onları kızakla asfalt yola kadar götürüyoruz. Oradan ilçeye neden köyümüzde bulunan bu sağlık evimiz açık olmasın neden bize hizmet vermesin köyümüze atanan hemşire neden gelmesin,biz vatandaş değil miyiz. O hemşire kendi kadrini biliyor da biz neden kendi kadrimizi bilmeyelim” dedi.
Sönmez, “Başkent köyü sağlık evinin neden açılmadığı ve verilen hemşirenin nerde görev yaptığı konusunda Varto sağlık gurup başkanı Uzman Doktor Aydın Toktamış’a sorduğumuzda ise Toktamış konuyla ilgili olarak şunları söyledi. Basına bilgi vermeye yetkili olmadığım için bu konuda her hangi bir bilgi veremem” dedi. Muşun Sesi Gazetesi
NULL