Skip to main content

Mevsim çocuklar için hastalık mevsimi..

Muş Haber Fotoğrafı

 Çocuklarda sık görülen hastalıklarda hangi belirtiler olur, nasıl bulaşır, tedavi sürecinde nelere dikkat etmek gerekir. Konuya açıklık getirerek çocuk hastalıklarına yönelik açıklamalarıyla ailelere de uyarılarda bulunan Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Pratisyen ve Sorumlu Hekimleri Dr. Gökhan Kimyon ile Dr. Süreyya Bingöl dikkat edilmesi gerekenleri gazetemize anlattı.

Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Pratisyen ve Sorumlu Hekimleri Dr. Gökhan Kimyon ile Dr. Süreyya Bingöl çocuk hastalıklarına yönelik dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulunurlarken Muş’ta son günlerde ishal vakalarında artış olduğunu ve bunun en büyük nedenin içme sularından kaynaklandığını belirttiler. Hastane Çocuk hastalıkları acil ünitesi sorumlu doktorlarımızdan olan Gökhan Kimyon ve Süreyya Bingöl çocuk hastalıklarında ilimizde mevsimsel hastalıkların yanı sıra bazı noktalarda ise hijyen yetersizliğinden kaynaklanan rahatsızlıklarında ortaya çıktığını vurguladılar. Önceki gün itibari ile hastalıklarından dolayı acil ünitesinde 185 çocuğun muayene edildiğini ve en fazla görünürde olan rahatsızlığın üst solunum yetmezliği olduğunu belirten doktorlar aileleri çocukların hastalıklardan korunması bakımından dikkatli olmaları çağrısında bulundular.

DR.GÖKHAN KİMYON: “ ÇOCUKLARDA ATEŞ, HAVALE, BELİRTİLERİ,YAPILMASI GEREKENLER VE TEHLİKELERİ…

Çocuklarda Ateş Ve Ateşli Havale

Normalin üstündeki vücut ısısı olarak tanımlayabileceğimiz ateş, anne babaları korkutsa da aslında çocuk için zararlı değil hatta yararlıdır. Çocuk hastalıklarında, özellikle enfeksiyonlarda görülen bir bulgudur, kendi başına bir hastalık değildir. Ateş, vücudun enfeksiyon etkeniyle savaşmasını, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Ateşli havale nedir?

Ateşli havale, 6 ay- 5 yaş arası ateşe hassas çocuklarda, ateşin ani yükselmesiyle görülen bir havale ( nöbet ) türüdür. Görülme sıklığı yaklaşık yüzde 3 ‘tür. Ateşli havaleye ailesel bir yatkınlık söz konusudur. Ateşli havale geçiren çocukların anne, baba veya yakınlarında çocuklukta ateşli havale geçirme öyküsü saptanabilir.

Ateşli havalede ne görülür?

Çocuk aniden bilincini kaybeder, vücudu, kol ve bacakları kilitlenir. Ardından kasılmalar başlar, gözleri kayabilir. Altını ıslatabilir. Rengi solar. Genelde birkaç saniyeden 1-2 dakikaya dek sürer ve kendiliğinden geçer. Kasılmaların ardından çocuk derin bir uykuya dalmış gibi görünür.

Ateşli havale sırasında ne yapmak gerekir?

Çocuğunun havale geçirdiğine tanık olmak, anne babalar için korkunç bir deneyimdir. Özellikle ilk defa böyle bir olay yaşanıyorsa, soğukkanlılığını korumak, paniğe kapılmamak pek kolay değildir. Ancak elden geldiğince sakin olmak, çocuğun da yararına olacaktır. Nöbet sırasında boğulma, tıkanmayı önlemek için çocuğun başı yana çevrilir. Ağzını açmaya çalışmak doğru değildir. Üzerinde sıkı giysiler varsa, açılıp gevşetilmesi uygun olur. Nöbet sonrası, ateşi düşürmek için ilaç verilebilir. İlk ateşli havale mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe neden olan etken saptanıp buna uygun tedavi başlanmalıdır. Tekrarlayan ateşli havaleler geçiren çocuklarda, aileye nöbet sırasında makattan verilecek, nöbeti durduracak bir ilaç önerilebilir.

Ateşli havalenin tehlikesi nedir?

Korkutucu görünümüne rağmen, ateşli havale geçirmek çocuklarda kalıcı bir hasara, nörolojik bir bozukluğa neden olmaz. Bir kez ateşli havale geçiren çocuk, ateşli olduğu dönemlerde tekrar havale geçirebilir. Yaşı büyüdükçe bu risk azalacak, 5-6 yaştan sonra ateşli havale görülmeyecektir.

DR. SÜREYYA BİNGÖL: DEMİR EKSİKLİĞİ VE NEDENLERİ…

Demir Eksikliği Anemisi

Çocuklarda kansızlık (anemi) nedenleri arasında, demir eksikliği başta gelir. Kanda oksijen taşıyıcı hemoglobinin yapımı için gerekli olan demir gıdalarla yeterince alınamazsa, vücut tarafından emilemezse, kan kaybı olursa veya demir ihtiyacı artmışsa ‘ Demir Eksikliği Anemisi ‘ gelişir. Özellikle bebekler ve ergenlik dönemindeki kızlarda risk daha yüksektir.

Demir eksikliğinin nedeni nedir?

 Bebeklerde en sık neden anne sütünün yeterince verilmemesi, inek sütüne erken başlanması, ek gıdaya geçiş döneminde de bebeğin demirden zengin gıdaları ( kırmızı et, yumurta sarısı, tavuk, balık, kuru baklagiller, pekmez gibi ) yeterince alamamasıdır. Anne sütünün içerdiği demir vücut tarafından iyi emilmektedir. İlk 6 ay sadece anne sütü alan bebekler, 6 aydan sonra uygun ek gıdaların başlanması ve inek sütünün 1 yaşa kadar verilmemesiyle demir eksikliğinden korunacaklardır. Ayrıca, bitkisel gıdalardaki demirin çok iyi emilmediğinin, C vitaminin demir emilimini olumlu, çayın olumsuz etkilediğinin de göz önünde tutulması gereklidir. Bu nedenle, kahvaltıda yumurtanın yanında portakal suyu veya domates iyi bir seçim olacaktır. Toplumumuzda çoğumuzun tiryakisi olduğumuz çayın ise, bebek ve çocuklara içirilmemesi gerekmektedir.

DR.GÖKHAN KİMYON: “İSHAL VE YAKLAŞIMLARI”…

Kusma ve İshalli Çocuğa Yaklaşım

Kusma ve ishal her yaşta çocukta sık görülen yakınmalardır. Aynı anda başlayabilir veya kusmanın ardından ishal gelebilir. Kusma ve ishalin pek çok nedeni olabilir, ancak en sık kusma nedeni sindirim sistemine alınan bir virüs veya yenilen gıdalardır. İshal de en sık yenilen gıdalardan, enfeksiyondan veya antibiyotik alımından ortaya çıkar.

 Kusma anne babaları en çok endişelendiren belirtilerden biridir. Bu endişe ve panikle de bazen yanlışlar yapabilirler. Örneğin çocuğun susuz kalacağından korkup hızla bir şeyler içirmeye çalışmak doğru değildir. Evet, sıvı alması gerekmektedir, ama bunun yavaş yavaş, yudum yudum olması emilebilmesine olanak sağlayacaktır. Yemek için teklifte bulunmamak en iyisidir. Altta ciddi bir neden yoksa, çoğu kusma yaklaşık 12 saatte geçecek, çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını arttırabilirsiniz. Ancak, çocuğun susuz kaldığından endişe ediyorsanız, kaybını yerine koyamadığınızı düşünüyorsanız, hemen doktorunuza ulaşmalısınız.

Sindirim sistemine aldığımız virüsler, önce kusma ardından ishale yol açarlar. İshalde de çocuğun sıvı kaybını karşılamak çok önemlidir. Eğer, ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız, ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer, yemek istiyorsa, barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verebilirsiniz. Eğer hasta anne sütü alan bir bebekse, emmeyi sürdürmekte fayda vardır, böylece ishali daha kolay atlatacaktır. Kusma ve ishal durdurucu ilaçları, doktorunuz genellikle önermeyecektir. Çünkü; kusma ve ishal vücudun kendini rahatsız eden maddeyi uzaklaştırması için faydalı mekanizmalar olarak kabul edilmektedir.

DR. SÜREYYA BİNGÖL:ZATÜRRE,BELİRTİLERİ, BULAŞMA YOLU, TANI NOKTASI, TEDAVİ SÜRECİ VE KORUNMA YOLLARI…

Zatürre

Zatürre (tıbbi adıyla pnömoni) virüs, bakteri gibi etkenlerin yol açtığı, akciğer dokusunun tek veya iki taraflı enfeksiyonudur. Enfeksiyon, genellikle basit bir soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve ilerler. Zatürrenin lafı bile anne babaları korkutsa da, riskli bazı gruplar dışında ayaktan tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi zayıf, iyi beslenememiş, kronik hastalıkları olan çocuklar, prematür bebekler, sigara dumanına maruz kalan çocuklar daha riskli gruplardır, zatürreyi ağır geçirebilir, tedavi için hastaneye yatmaları gerekebilir.

Belirtiler Nelerdir? Ateş, titreme, üşüme, terleme,Öksürük, balgam,Göğüs / sırt ağrısı

Hızlı nefes alıp verme,Göğüste hırıltı,Nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler

Kusma,Başağrısı,Kas ağrısı,Halsizlik, iştahsızlık,Bebekte emmeyi reddetme görülebilir

Nasıl Bulaşır?

Hasta kişiyle yakın temasla, onun aksırık, öksürüğünden, aynı tabak, çatal, kaşığı kullanmakla bulaşır. Ancak, mikrobu alan herkeste zatürre görülmeyecek, bazıları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirecektir.

Nasıl Tanı Konur?

Şikayetlerin dinlenmesinin ardından, muayeneden sonra akciğer filmi, kan testleri, balgam kültürü gibi testler istenebilir..

Nasıl Tedavi Edilir?

Bakterilerin yol açtığı zatürreler antibiyotikle tedavi edilir. Çoğu hasta, antibiyotik tedavisini evde alabilir. Tedaviyi doktorun önerdiği süre boyunca almak, iyileşme görülünce kesmemek çok önemlidir. Viral kaynaklı zatürrelerde antibiyotikler işe yaramaz, hastanın genel durumunu destekleyici tedaviler yapılır. Solunum sıkıntısı, morarmaları olan hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilirler. Bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olacaktır.

 Doktor önerisi olmadan, rasgele öksürük şurubu kullanmak yarardan çok zarar verebilir. Öksürük, vücudun balgamı atmak için ihtiyaç duyduğu normal bir savunma mekanizmasıdır. Ağrı kesici, ateş düşürücüler bazen gerekli olabilir.

Korunma İçin Neler Yapabiliriz?

Çocukluk çağı aşıları; H.influenza, kızamık gibi bazı zatürre etkenlerine karşı koruyucudur. Çocuklarda en sık zatürre etkeni olan pnömokoklara karşı 2 yaş altında kullanılabilecek pnömokok aşısı artık ülkemizde de mevcuttur. Grip aşısı da riskli çocuklar için yararlıdır. Çocuklarımızın aşılarının tam olmasını sağlamalıyız.

Çocukları, bebekleri sigara dumanına maruz bırakmamalıyız. Anne sütü alan bebeklerin her tür enfeksiyona karşı daha korunaklı olduğunu unutmamalı, bebeklerimizi mümkün olduğunca anne sütüyle beslemeliyiz. Çocuklarımızı hasta kişilerle temastan korumalı, enfeksiyonların sık görüldüğü mevsimlerde onları kalabalık ortamlarda bulundurmamaya gayret etmeliyiz. Anlayacağı yaşa gelince çocuklarımıza el yıkamanın önemini anlatmalı, el yıkama alışkanlığı kazandırmalıyız. Dengeli beslenmelerini sağlamalıyız.  Günaydın Muş Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Başkan Koç’tan üyelere KOSGEB çağrısı

Kamu bankalarının KOSGEB üyelerine sunduğu destekten üyelerin faydalanması için hazırlıklarını yapması gerektiğini belirten…

İlçelerde fahiş fiyat denetimi

Malazgirt ve Bulanık Muş Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezlerinde faaliyet gösteren marketlerde fahiş…

Halk Ekmek Fiyatı 7 TL Olarak Belirlendi

Muş Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 2024 Ekim ayı Meclis toplantısında alınan karar doğrultusunda, belediyeye…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 104 Bin 641 öğrenci karne aldı

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde eğitim gören 104 bin 641 öğrenci…

Muş Valisi Çakır’dan Karne Dönemi Mesajı

Muş Valisi Çakır, mesajında öğrencilerin karne heyecanını paylaşırken, tüm öğrenci ve öğretmenlere iyi…

Muş Belediyesi’nden Öğrencilere Örnek Destek: Sınav Mağduriyeti Giderildi

Muş’ta üniversite otobüslerinin kontak kapatarak eyleme geçmesi, sınav haftasındaki öğrencileri zor durumda bıraktı.…

Kültür Sanat Haberleri

Muş Gençlik Merkezi Türk Müziği Korosu’ndan unutulmaz konser

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Gençlik Merkezi Türk Müziği…

Muşlu Genç Yetenek Esmanur Asi, Türkiye Genelindeki Yarışmada İkinci Oldu

Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nın finali büyük bir…

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım