Skip to main content

Ketem boş durmuyor..

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) olarak meme ve rahimağzı (serviks) kanserlerinin erken teşhisi için sağlık güvencesi olsun veya olmasın tüm bayanlarımıza tarama yöntemleri yapıyoruz” şeklinde konuşan Kanduman bu kapsamda bayanlara yönelik olarak seminerler düzenlediklerini kaydetti.

KETEM Çalışanları köylerdeki bayanlara yönelik eğitim seminerleri düzenliyorlar. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Muş Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi doktoru Mehmet Kanduman, Kanser hem dünyada hem de ülkemizde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedenidir. Vücuttaki tüm doku ve organlardan kanser gelişebilir. Aslında son yıllardaki kanserli hasta sayısının artışı kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Hasta ve hasta yakınlarında yol açtığı psiko-sosyal travma çok önemlidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümlerin azaltılabildiği, erken tanı ve tedavinin yaşam kalitesine çok şey kattığı unutulmamalıdır. 2000’li yılların başında dünyada yılda 6 milyon insan kansere yakalanırken bu sayı önümüzdeki yirmi yıl içinde 12 milyona yaklaşacaktır. 2005 yılı içinde 12 milyon kişi kansere yakalanmış, 7 milyon insan kanser nedeni ile yaşamını yitirmiş, 25 milyon kişi kanserle yaşamaktadır. Ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin ediliyor. En sık olarak erkeklerde akciğer kanseri görülürken bayanlarda meme kanseri görülmektedir.

“TÜN BAYANLARA SAĞLIK TARAMASI YAPILIYOR”

Muş Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) olarak meme ve rahimağzı (serviks) kanserlerinin erken teşhisi için sağlık güvencesi olsun veya olmasın tüm bayanlarımıza tarama yöntemleri yapıyoruz. Meme kanserinin erken teşhisi için; 40 ve 40 yaşüstü bayanların klinik muayenesini yapıyoruz, daha sonra mamografi çektiriyoruz ayrıca meme maketi üzerinde tüm kadınların aylık düzenli yapması gereken kendi kendine meme muayenesini öğretiyoruz. Rahimağzı kanserinin erken teşhisi için servikal sürüntü testi (Pap smear testi) yapıyoruz. Kendi kendine meme muayenesi, merkezimize gelen tüm bayanlara hemşirelerimiz tarafından meme maketi üzerinde öğretilmektedir. Ayrıca haftanın pazartesi ve salı günleri saat 14:00’ te eğitim salonumuzda sık görülen kanserler hakkında sinevizyon eşliğinde eğitimler verilmektedir. İl merkezi ve tüm ilçelerde sık görülen kanserler hakkında toplumun tüm kesimine periyodik olarak verdiğimiz seminerlerden biri bugün KOÇ köyde yapılmaktadır. Amacımız halkımızı kanser hakkında bilinçlendirmek ve erken tanı yöntemleri hakkında neler yaptığımızı anlatmaktır.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri