Skip to main content

Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı

Muş Haber Fotoğrafı

4. Avrupa Aşı Haftası, faaliyetlerin 20–26 Nisan 2009 tarihleri arasında yapıldığını belirten Sağlık İl Müdürlüğü, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ömer Akman, çalışmaların aralıksız bir şekilde devam ettiğini söyledi. Aşı haftası dolayısıyla gerekli aşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Akman, aşı ile ilgili her türlü bilgilerin aktarıldığını ve gerekli bilgilendirmelerin sürdürüleceğini söyledi. Aşı, hakkında geniş kapsamlı açıklamalarda bulunan Akman, “Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı”

Aşı; insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılama hizmetleri, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmetidir. Bağışıklarına, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.

Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında 350.000 olan vaka sayısı 2008 yılında 2.000 vakanın altına indirilmiştir. Ülkemizde son Polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Polio Eradikasyon Programı çalışmaları ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye’yi 21 Haziran 2002’de “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası ile belgelendirmiştir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, 2003–2005 döneminde 9 ay–14 yaş grubunda 18.216.897 çocuğumuz ek kızamık dozu ile aşılanmıştır. Yılda 30.000 üzerinde vaka görülürken 2008 yılında hiç yerli kızamık vakası görülmemiştir. Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir; 2005 yılı sonuna kadar sadece 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılıyordu.

2006   yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan Hib, Kızamıkçık, Kabakulak aşıları ile aşısı yapılan hastalık sayısı 10’a yükselmiştir. 2008 yılı başından itibaren ise asellüler boğmaca aşısını içeren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiş ve aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir. Aşılama oranlarımız % 96’ya ulaşmış olup, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından yüksektir. Ülkemizin de arasında yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından organize edilen “Avrupa Aşı Haftası” etkinliklerinin dördüncüsü, ülkemizin de yer aldığı bu bölgede bulunan 35 ülkenin katılımı ile 20–26 Nisan 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Bu süreç içinde, 5 yaş altındaki eksik aşılı/aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, ayrıca normal ve risk grubunda yer alan kişilerin aşılanması ve bu konudaki farkındalıklarının artırılması hedeflenmektedir.

BEKLENTİLERİMİZ;

Anne ve babaların çocuklarını zamanında aşılatmaları, Erişkin dönemdeki kişilerin tetanoz ve difteriden korunmak için 10 yılda bir Tetanoz aşılarını yaptırmaları ve Hepatit B hastalığı açısından risk altında bulunan kişilerin; hepatit B aşılarını yaptırmalarıdır. Hemodiyaliz hastaları, sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda kalanlar, Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temaslılardan aşısız olanlardır. Çok sayıda cinsel eşi olanlar ve para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar, Hepatit B dışında kronik karaciğer hastalığı olanlar, Cezaevleri ve ıslahevlerinde olanlar, Hepatit B hastalığının sık görüldüğü bölgelere seyahat edenler, Berberler-kuaförler, manikür-pedikürcüler. Zihinsel özürlü bakımevlerinde bulunanlar, Yetiştirme yurtlarında bulunan kişiler, İtfaiye personeli, Polis memurları ve Kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişilerdir. 18 yaş ve üzeri sağlıklı ve risk grubunda yer alan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak öncelikle Td, Hepatit B, pnömokok ve mevsimsel grip aşıları olmak üzere aşı uygulamaları konusunda bilgi almaları gerekmektedir. Gerekli durumlarda da aşılarını yaptırmaları, Sevgili anne ve babalar; Yavrularınızı aşı ile koruduğunuz, sevgiyle büyüttüğünüz için teşekkürler… Günaydın Muş Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri