ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) beslenmelerinde özel gıdalara ihtiyaç duyan Çölyak hastaları ve Muşlu çiftçilere yılda iki defa ürün alabilecekleri yeni bir tarım ürünü için harekete geçti.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde kurulduğu günden bugüne Muş’ta tarımın geliştirilmesi için çok önemli çalışmalara imza atan Uygulamalı Bilimler Fakültesi bu defa hem çiftçileri ilgilendiren hem de beslenmelerinde Glutensiz gıdaya ihtiyaç duyan Çölyak hastaları için harekete geçti.
Bu kapsamda Muş İl Özel İdaresi, Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Muş Belediyesi ile iş birliğinde “Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı” Projesini hayata geçirdi. Uygulamaya giren proje ile Muş’ta bazı çiftçilerin arazilerinde Gluten içermeyen Karabuğday ekimi gerçekleştirildi. Yılda iki defa ürün alınması beklenen Karabuğday, hem çiftçilere önemli gelir elde edebilecekleri bir alternatif ürün olacak hem de Çölyak hastalarının ihtiyacı olan Glutensiz gıdaların yapımında kullanılacak. Karabuğdayın Çölyak hastalarına, çiftçilere sağladığı yararın yanında ayrıca çiçeksi bir bitki türü olduğu için arıcılığa ve Kaba yem olarak da kullanılabildiği için hayvancılığa da önemli katkılar sunması bekleniyor.
Hayata geçirilen proje için düzenlenen programa Muş Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Avcı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Çölyak Derneği Başkanı, Züleyha Almaz, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Ahmet Güneş, ilgili birlik temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Programın açılışında Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaşar, Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı Projesi ile ilgili bilgiler verdi.
KARABUĞDAY TOHUMLARI 10 DEKARLIK ARAZİYE EKİLDİ
Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, uygulamaya sokulan “Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı” Projesi ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “24 Temmuz 2017 yılında İlimize ve Üniversitemize kazandırılan ziraat membalı Uygulamalı Bilimler Fakültemiz Muş ilimize, tarımına, üreticilerimize yeni ürünleri buluşturmaya, kazandırmaya devam ediyor.
Muşlu üreticilerimize hep şunu söyledik; sizler 1 adım atarsanız bizler 10 adım atacağız. Bugün Muş ta ilk defa yetiştirilecek olan ve bir proje ile de desteklenen Karabuğday tohumları 10 dekarlık araziye demonstrasyon amacıyla ilk ekimleri gerçekleştirilecek.
Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi yürütücülüğünde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından 408 Bin TL ile desteklenen “Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı” Projesinin desteklenmesinden dolayı ben İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Şeyhmus Yentür beye huzurlarınızda teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Fırat Demir
Çölyak hastaları için önemli bir adım attı
03012
Mayıs 18, 2023 8:53 AM
İlgili Haber Bulunamadı
Ekonomi Haberleri
Eğitim Haberleri
Kültür Sanat Haberleri
Profesyonel internet sitesi için arayın..
- Google Arama Kaydı
- SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
- Türkçe Yönetim Paneli
- Yedekleme Hizmeti