Muş’un Malazgirt ilçesi Saltukgazi mahallesinde oturan 7 çocuklu aile kimlikleri olmadıkları için devletin hiçbir sosyal yardımından yararlanamıyor. Çocuklarını okula gönderemiyorlar.
14 yıl önce nüfus cüzdanları olmadığı için imam nikâhıyla evlenen ancak daha sonra birçok uğraş vermelerine rağmen anneleri İstanbul da öldüğü için ölüm belgelerini de alamıyorlar. Annelerinin ölüm kararını alamadıkları için de evliliklerini düzenleyemiyorlar bu ise en çok çocuklarına yansıyor. Çocukları 12–10 yaşlarında olmasına rağmen okul yüzü görmemişler. Kimliklerine kavuşamadan hiçbir şekilde devletin hiçbir kurumundan yararlanamayacaklarını dile getiren aile reisi, Muhlis Kantarcı, bu sorunun çözülmesi ile çocuklarını okula gönderebileceğini kendisinin en büyük arzusunun da bu olduğunu söylüyor. İmam nikâhlı olan Muhlis Kantarcı ve Fatma Kutas’ın çocuklarının soyadı yok. Ne olacağı da belli değil çünkü hala annelerinin de soyadları kesin değil. Hatta çocukların nenesinin ve dedesinin bile evlilikleri mevcut değil. Resmi evliliklerini gerçekleştirmeden neneleri ölen çocukların İstanbul da öldükleri için ölüm kayıtları da hala yapılmamış. Malazgirt nüfus müdürlüğü bu kimlikleri çıkarmamız için Fatma’nın annesinin ölüm kaydı olması gerektiğini söylüyor ancak ölüm kaydının İstanbul’da çıkarılması gerektiğini belirtiyorlar. Bunun karşısında çaresiz kalan aile bireyleri, buna bir çözüm bulmasını ve artık devletin bir vatandaşı gibi sosyal haklardan yararlanmak istediklerini söylüyorlar. Hanımımın babasının zamanında kimlik çıkarmadıklarının sıkıntısını yaşadığını belirten Muhlis Kantarcı, “hanımın babası daha önce Fatma’nın kimliğini çıkarmamış. Kimliksiz kalmış biz kimlik çıkaramıyoruz çocuklarımız hepsi eğitimsiz büyüyor. Devletin sosyal haklarından yararlanamıyoruz. Ne yapacağımı bilmiyorum. İstanbul’a gidiyorum diyorlar Muş nüfus müdürlüğü bu işi yapar. Burada da İstanbul Fatma’nın annesi olan Müzeyyen’in ölüm kaydının İstanbul tarafından verilmesi gerektiğini söylüyor.” dedi.
ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYORLAR
Kızının 12 yaşında olduğunu bir erkek oğlunun 10 birinin de 9 yaşında olduğunu zamanlarının geçmesine rağmen çocuklarını okutamadığını belirten Kantarcı, çocuklarımın okumasını istediğini söylüyor. Sosyal yardımlaşma vakfının bütün vatandaşlara verdiği yardımlardan almak için kaymakamlığın kapısını gözyaşları içinde çaldığını dile getiren Fatma Kutas, “benim dosya hazırlayıp sunmam gerektiğini söylediler. Ancak dosyayı hazırlamamın ilk şartı ise kimlik fotokopisini getirmemi isteyince yine ümitsiz bir şekilde ayrıldım kaymakam beyin makamına çıktım. Kaymakam bey talimat verdi. Ancak Nüfuz memurluğu yetkilileri çözülemeyeceğini söylediler. Ben de vakıf yardımlarından yararlanmak istiyorum.”dedi. Muş’un soğuklarını pencereleri camsız bir evde geçiren aile, evi de kendilerine ait olmadıklarını söylüyorlar. Sonbahar ayları ile birlikte gelen yağışların kendilerini olumsuz etkilediği için evlerinin üzerine çadır çekip kum torbaları çadırın üzerine koyarak rüzgârdan etkilenmemelerini sağlıyorlar. Mağduriyetlerini gidermek üzere aile kütüklerini tekrar incelemeye alan Malazgirt nüfus müdürü Mehmet Hafız Kaya, daha öncede bu aileye yardım etmek istediğini ancak bunu yapamadığını belirtiyor. Fatma’nın kardeşlerinin kimlikleri anneleri ölmeden önce ve küçük yaşta çıkardıkları için nüfus müdürlüğü babasını sorgulamadan medeni kanunun 321. maddesinden yararlanarak kimliklerini çıkarmış. Ancak Fatma artık hem büyük hem de annesi ölmüş ve ölüm kaydı yapılmamış.
Muş Ovası Gazetesi