Skip to main content

Yörex fuarında tso standına ilgi

Muş Haber Fotoğrafı

TOBB Başkanı Rifat Hisarciklioğlu ve Burdur Valisi İbrahim Özçimen Muş standını ziyaret etti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) ortaklaşa düzenlediği ve TOBB tarafından da desteklenen YÖREX Fuarı’na 51 il ve bölge firması katıldı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illeri için açmış olduğu stant, bölge illerinin tek çatı altında ortak tanıtımının gerçekleştirmesine ve bölge değerlerinin en etkin ve verimli bir şekilde tanıtılmasına olanak sağladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve Antalya Valisi Sayın Alaaddin Yüksel’in de büyük ilgi gösterdiği stantta, Bitlis’in balı ve bastonu, Hakkâri’nin ters lalesi, Muş’un lalesi ve Van’ın kedisi gibi yaklaşık 25 çeşit ürün yerini aldı.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı Muş Dağlarından Şifalı Lezzetler sloganı ile “Sizin Oraların Nesi Meşhur” adlı 28 Nisan’da gerçekleştiren ve 1 Mayıs Cumartesi gününe kadar süren olan 1. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda stant açtı. DAKA’nın 4 il için kiraladığı stantlarda Muş ili: Ticaret ve Sanayi Odasının hazırladığı Muş yöresel ürünleri; Muş Lalesi, Uçkun, Güllük, Muş Koyun Peyniri, Jağ ve Kenger ile Muş Arı Yetiştiricileri Birliği Zoveros Balı ile ve Aktuzla firması Aktuzla Kaynak Tuzu ile katılım sağlamıştır.

Standımız özellikle yöresel ürünler açısından ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir. Fuar açılışını gerçekleştiren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet standımızı özellikle ziyaret etmişlerdir. Burdur Valisi (eski Muş Valisi İbrahim Özçimen de standımızı özel olarak ziyaret etmiştir. Standımız ayrıca, yerel ve ulusal basın mensupları tarafından ziyaret edilmiş ve röportaj verilmiştir. Sıcak satışın da mümkün olduğu fuarda firmalarımızın ve Muş Ticaret ve Sanayi Başkanlığının (MTSO) göndermiş olduğu ürünlerin satışı da gerçekleştirilmektedir.

28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında “Sizin Oraların Nesi Meşhur” sloganıyla birincisi düzenlenen ve her yıl düzenli olarak organize edilecek olan fuar, yöresinin adıyla anılan tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünlerini kamuoyuna mal etmek, ulusal ve küresel alanda tanıtmak, ticarileştirmek, markalaştırmak, katma değerini arttırmak ve krizin etkilerini aşmak amacıyla organize edilmiştir. Van’ın otlu peyniri, kedisi, el sanatları, Savatlı gümüş işlemeciliği, lokumları, balı; Bitlis’in kokulu kır çiçeği balı, Ahlât’ın Selçuklu geleneğinden günümüze gelen bastonu, doğal mermer ve traverten taşları, tütünü, cevizi ve kuru üzümü; Hakkâri’nin bölgeye özgü zengin balı, ters lalesi, kilimleri; Muş’un ovasını gelin gibi süsleyen lalesi, lezzetiyle eşsiz koyun peyniri, Doğu Anadolu’nun muzu olarak bilinen uçkunu, jağ ve kenger bitkisi ile katıldığı fuarın hedefleri:

Ulusal tür ve çeşitlerimizin iç pazarı dolduran ithal tür ve çeşitler arasında eriyip gitmesine engel olmak,
Yerel pazarlarda sıkışıp kalmış nice ürünümüzün daha geniş pazarlarda değer bulmasına yardımcı olmak,
Yöresinin adını almış ve bu özelliği ile tescillenmiş ürünlerin ulusal ve küresel pazarlardaki değerini artırmak,
Yöresinin adını almış, ancak tescillenmemiş ürünlerin coğrafi işaretler başta olmak üzere benzeri belgelendirmeler ile tescillenmesini teşvik etmek,
Oda ve borsalarımızın yöresel ürünlerini ulusal ve küresel pazarlarda tanıtma konusunda öncü kurum olma özelliklerini pekiştirmek,
Oda ve borsalarımızı yöresel ürünlerinin ticarileştirilmesi konusunda birbirleriyle kaynaştırmak, iletişimlerini geliştirmek ve ortaklaşa çalışmalarına zemin hazırlamak,
Yöresel ürünlerin odağında yöresel değerlerin ve kültürlerin de fuar süresince etkileşimini ve paylaşımını sağlamak,
Fuar ile yöresel ürünlerin ticari değerlerini ve hacmini yükselterek, yöredeki istihdamı geliştirmek ve tersine göçü artırmaktır.
Fuarda, coğrafi işaret almış ya da henüz almamış olan, yöresinin adıyla anılan ya da yöresinin adıyla anılması istenen, bu adla ticari değer kazanmış ürünleri tanıtmak, pazarlarını geliştirmek, yeni pazarlar yaratmak ve bu ürünlerin ticari değerini artırmak için yatırımcıları teşvik amacıyla tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünleri sergilenmiş oldu. 10 bin yıllık Anadolu kültürünün rengârenk Türkiye Haritası olarak sergilendiği fuarda, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı bölgenin kültürel ve ekonomik tanıtımının gerçekleştirilmesinde kayda değer önemde bir görevi başarıyla yerine getirmiştir.
Katılımcı Firmalar:

Bitlis: Ersan Balcılık Arıcılık Ltd. Şti. Ferhat Naci Ersan, Selçuklu Baston İbrahim Gökbulak. Hakkâri: Hakkâri Kilim Ltd. Şti. Aziz Akın. Muş: Muş Ticaret ve Sanayi Odası, Muş Arı Yetiştiricileri Birliği, Aktuzla Tuz Üreticisi. Van: Van Ticaret Borsası, Cevher Bal, Van Kadınlar El Sanatları Derneği, Urartu Savatlı Gümüş Erhan Çelik, Ahtamara Lokum Hakan Günaslan. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri