Muş Defterdarlığı daha önce yaptığı açıklamada E- tebligat döneminin 1 Ocak 2016da başlayacağını duyurmuştu. 1 Ocak 2016ya kısa bir süre kala İl Defterdarlığı konuyla ilgili bir basın duyurusunda bulundu. Muş Defterdarı Mustafa Yumuşak tarafından Defterdarlık resmi internet sitesinde yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı: Defterdarlığımız Muş merkez dahilinde potansiyel mükellef hariç toplam 4 bin 179 vergi mükellefine, aktif olarak hizmet vermektedir. Bilindiği üzere, E-tebligat uygulamasının usul ve esasları, 27.08.2015 tarihli ve 29458 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde düzenlenmiştir. Vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı vergi usul kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesidir. E-tebligat uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacaktır. Ancak bu tarihten önce e-tebligat uygulamasına geçmek için bildirimde bulunanlara 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren e-tebligat yapılabilir.
Sistemi kullanmak zorunda olan vergi mükelleflerinin yapmaları gereken hususlara değinen Yumuşak: Kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç). Sistemi kullanması isteğe bağlı olan mükellefler zorunluluk kapsamına girmeyen ve kendilerine e-tebligat yapılmasını talep eden gerçek kişiler ile tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller. Kurumlar vergisi mükelleflerinin başvurusu ise; kanuni temsilci/ bu işlemi yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin) Genel Tebliği eki (Ek-1) formu ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunacaklardır. Vergi dairesi tarafından İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi alınacaktır. Mükellefler; 01.01.2016 tarihine kadar başvurmaları zorunlu olup, 01.01.2016 tarihinden sonra mükellef olanlar; İşe başlama tarihini takip eden 15 gün içinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Gelir Vergisi Mükelleflerinin Başvurusu (Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden kazanç elde edenler) ; Kanuni temsilci/ bu işlemi yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin) Genel Tebliği eki (Ek-2) formu ile bağlı bulundukları vergi dairesine başvurup, İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi alınacaktır ifadelerine yer verildi.
Mükelleflerin 01.01.2016 tarihine kadar başvurmaları zorunlu olup, 01.01.2016 tarihinden sonra mükellef olanların mükellefiyet tesisi sırasında başvuru yapmaları gerekmektedir diyen Yumuşak: Zorunluluk kapsamına girmeyen ve sistemi kullanmak isteyen tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin başvurusu; kanuni temsilci, bu işlemi yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin) ile KDV veya Gelir (Stopaj) Vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine başvurup, İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi alınacaktır. Mükellefler internet vergi dairesi (https://intvrg.gib.gov.tr) üzerinden e-tebligat sistemine girerek, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre/kimlik doğrulaması ile ulaşacakları elektronik tebligat adreslerinden tebliğ edilen evrakı görüntüleyebilir, kendisine hangi tarihte tebliğ edildiğini görebilir ve belgenin çıktısını alabilirler. Mükelleflere e-tebligat yapıldığında, Elektronik tebligat talep bildiriminde yer alan telefon numarası veya e-posta adreslerine; SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır. E-tebligat ile gönderilen evrak, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır. E-tebligat sistemi ile tebliğ edilen evrak ayrıca posta yoluyla gönderilmeyecektir. Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmelidir. Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri öncesinde veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmelidir. E-tebligat sistemini kullanmak zorunda olup bildirimde bulunmayan ve e-tebligat sistemine dahil olmayanlara VUK Mükerrer 355 inci maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilir. E-tebligat sistemini kullanmak zorunda olan ancak bildirimde bulunmayan mükellefler adına, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre re’sen oluşturularak tebliğ edilir ve e-tebligat gönderimi başlatılır. Mükelleflerimizin belirtilen tarihe kadar (01.01.2016) bağlı bulundukları Vergi Dairesine başvurmaları (Malmüdürlükleri hariç) gerekmektedir dedi.
Muş Manşet Gazetesi