Dün saat 13.00de Rektörlük binasında bulunan Sabahattin Zaim Konferans salonunda gerçekleştirilen panele MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Özcan ve Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, MŞÜ çalışanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Yöneticisi Koray Özdil yaptı. MŞÜ üniversite yönetimine ve Abdullah Kırana teşekkür ederek konuşmasına başlayan Özdil, anayasa süreci başladıktan sonra Meclis çatısı altında komisyon tarafından yapılan çalışmaları takip ettiklerini söyledi.
Demokratikleşme paketi adı altında çeşitli araştırmaların yapıldığını belirten Özdil, TESEVin yapmış olduğu çalışmalarla ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi. Anayasa alanında bu süreç başladıktan sonra STK ve medyanın bunu epey tartıştığını hatırlatan Özdil, bazılarının destek vermek istediğini bazılarının da bu sürece köstek olma çabası içerisinde olduğunu söyledi.
TESEV olarak yeni anayasaya katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Koray Özdil, medyanın o süreci yakından takip ettiğini ancak ilerlemesi için yeterli katkıyı sağlamadığını ve sivil toplumun da uzun soluklu desteklemediğini kaydetti. Özdil son olarak Anayasa Komisyonunun dağıldığını belirterek, belli maddeler üzerinde anlaşmanın da sağlandığını ifade etti.
Türkiyenin hala bir darbe anayasa gölgesi altında olduğunu kaydederek, yeni bir anayasa ihtiyacı uzun bir zamandır ortada. Biz bu anayasayı Türkiye toplumu olarak ne zaman yapabileceğiz? Buna olan ihtiyacımız zaman zaman azalsa da bunu dile getirmek çok önemli. Toplumun farklı kesimlerinden buna destek sunmak, sahiplenmek çok önemli. TESEV bu talebi canlı tutmak için üniversitelerde, öğrencilerle, akademisyenlerle bunu tartışmaya devam edecek diye konuştu.
Yeni anayasa panelinin moderatörlüğünü MŞÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Özcan yaptı. Özcan konuşmacılarının öz geçmişlerini okuyarak yerlerine davet etti. Muş Alparslan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Abdullah Kıran, Eski Anayasa Uzlaşma Komisyonu BDP Danışmanı Özgür Sevgi Göral, Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Cennet Uslu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyasal Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Bekir Berat Özipek konuşmalarından sonra katılımcıların sorularını yanıtladılar.
Muş Manşet Gazetesi


