Skip to main content

Yeni anayasa beklentisi

Muş Haber Fotoğrafı

  1 Kasım milletvekili genel seçimlerinin ardından yeni anayasa oluşturulmasına ilişkin konuşmalar yoğun olarak gündemde.

Siyasi partilerin fikir beyanında bulundukları yeni anayasaya ilişkin birçok kesim taleplerini dile getirmeye başladı. Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Nevzat Eminoğlu da Kürtçe eğitim ve anadil ile ilişkin yeni anayasa beklentilerini dile getirdi.

2010 yılında Kürtçe eğitime başlayan Muş Alparslan Üniversitesi´nin tarihi bir adıma öncülük ettiğini ifade eden Eminoğlu, bu adımın demokratik açılım sonucunda atıldığını vurguladı. Üniversite bünyesinde bu alanda yüksek lisans eğitimi verildiğini, doktora programına ise önümüzdeki yıl itibariyle öğrenci alınacağını kaydeden Eminoğlu: Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü, Muş Alparslan Üniversitesi´ne bağlı olarak 2010´dan itibaren bu alanda eğitim vermekteyiz ve Türkiye´de gerçekten demokratik açılımla, yeni hakların elde edilmesiyle tarihi bir çalışma başlatıldı. Muş Alparslan Üniversitesi de bu tarihi açılımın, bu tarihi adımların öncüsü oldu.

Şu aşamada bizim Muş Alparslan Üniversitesi olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü´nde üç lisans sınıfımız oluştu. Ayrıca Kürt Dili ve Edebiyatı ile ilgili yüksek lisans programımız devam ediyor. Ayrıca Muş Alparslan Üniversitesi olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü doktora programı, YÖK´ün bu imkânı tanımasıyla açıldı.

Önümüzdeki dönem itibariyle de öğrenci alınacak dedi.   Yeni anayasada bu hakların yer alması gerekir Geçici değişikliklerle elde edilen hakların, yeni anayasa ile teminat altına alınması gerektiğini vurgulayan Eminoğlu: Yeni anayasa bağlamında bunu düşündüğümüzde, eski anayasada böyle hakların olması, böyle hakların kullanılması mümkün değildi.

Birçok geçici değişiklikle bu hak elde edildi. Fakat bundan sonra bu hakların daimi olması, teminat altına alınması yeni anayasada mutlak suretle yer bulunması ve doğal, evrensel haklar olarak bunun bütün vatandaşlara tanınması gerekiyor. Bunun içinde bu anayasanın değiştirilmesi ve yeni anayasada bu hakların yer alması gerekir ifadelerini kullandı.  

Anadilde Eğitim Beklentisi Yeni anayasaya ilişkin akademisyen ve aydınların özellikle anadilde eğitim üzerinde yoğunlaştıklarını vurgulayarak sözlerine devam eden Eminoğlu, yeni anayasada dil, kimlik, inanç ve mezhep ayrımı gözetilmeksizin gereken düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi. Bu taleplerin yeni anayasada yer almasıyla Türkiye´nin Kürtler için bir model ülke haline geleceğini de belirten Eminoğlu: Yeni anayasa bağlamında Kürt Dili ve Edebiyatı olarak bizim olmazsa olmazımız ki Türkiye´de akademisyen ve aydınların üzerinde durduğu, bizim de bunu çok acil gördüğümüz konu anadilde eğitimin yeni anayasamızda yer almasıdır. Böylece bu dili konuşan, bu ana dilini kullanan insanlar, bu devletin kendilerine de ait olduğunu, bu devletin kendilerini de sahiplendiğini, hizmet ettiğini, anadille ilgili ihtiyaçlarını karşıladıklarını görecekler ve vicdanen benimseyecekler. Yeni anayasada diller, kimlikler, inançlar, mezhepler arasında ayrım olmaması lazım. Çünkü 82 Darbe Anayasasında bu imtiyazlar, bu menfi milliyetçi görüş haklimdir ve bütün sorunların kaynağı olarak günümüze kadar sürdü maalesef. Eğer bu haklar yeni anayasada olmazsa hükümetlerin, dönemlerin değişmesiyle bu haklar geri alınabilir ve tehlike altına girebilir.

Hâlbuki bu evrensel haklar değişmez, ötelenmez, engellenmez haklar taşıyor. Bu da yeni Türkiye´nin önemli bir alt yapısı olacak ve Türkiye´yi kendi bölgesi dışında da örnek bir yönetim, anayasa ve demokratik hakların kullanılabileceği bir merkez yapacak. Sadece Türkiye´deki Kürtler için değil, diğer ülkelerdeki Kürtler içinde burası bir cazibe merkezi olacak ve Türkiye anayasaya bağlı olarak böyle önemli bir model olarak ortaya çıkabilir şeklinde konuştu. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri