2008 yılı karayolu trafik güvenliği haftası kutlamaları kapsamında Valilik binası önünde kurulan trafik çadırı düzenlenen törenle açıldı. Trafik çadırında Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Alay komutanlığı ve Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı tarafından stantlar açıldı.
Her yıl 3-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Karayolu Trafik Güvenliği Haftası” Valilik binası önünde kurulan çadırın açılışı ile başladı. Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında düzenlenen törenden sonra trafik çadırının açılışı yapıldı.
Emniyet Müdürlüğü, Jandarma alay komutanlığı ve Muş Şoförler Odası Başkanlığı tarafından kurulan trafik çadırının açılışını Vali Vekili Okan Leblebicier yaptı.
Valilik binası önünde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Eyüp Bölük, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Alay Komutanlığı Görevli Personeli ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Salih Kılıç, kazaların oluş sebeplerinin başında alkol aşırı, hız hatalı sollama, kırmızı ışık ihlali seyir esnasında cep telefonu konuşmalarının geldiğini söyledi.
Kılıç konuşmasında trafik kazaları yüzünden milyonlarca maddi hasar meydana geldiğini ve bu kazaların milli servetimizden yana olarak heder olduğunu ifade ederek, “maalesef her yıl binlerce vatandaşımız trafik kazlarından dolayı hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Ve milyonlarca ytl maddi hasar milli servetimizden heder olmaktadır. Trafik kazlarının sebeplerine baktığımızda % 3 araç hatası,% 2 yol hatası maalesef %95 i insan ve sürücü hatasından meydana gelmektedir. Kazalarının oluş sebebine baktığımızda maalesef trafik canavarı sadece şoförle trafik görevlilerinin sorunu olmadığı, trafik canavarı Türkiye’de birinci gündem haline gelmektedir. Aslında trafik tüm toplumun sorunu olup trafik konusunda her vatandaşımıza 7’den 70’e hatta ilkokul çağındaki 7 yaşındaki geleceğimiz olan çocuklarımızı bile tehdit etmektedir” diye konuştu.
Kılıç, “Gelin hep beraber toplumun birer vatandaşı olarak bu trafik canavarına karşı duyarlı olalım, trafik canavarı sizleri de ağırlayabilir. Bu duygu ve düşüncelerle 2008 trafik haftasının tüm şoför esnafı trafik görevlerine ve tüm vatandaşlarımıza kazasız bol kazançlı bir yıl olmasını diliyor saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
İl Jandarma Alay Komutanlığı Trafik Tim Komutanı Başçavuş Soner Ergün yapmış olduğu konuşmada, “Ülkemizde her yıl meydana gelen trafik kazalarında binlerce insanımız hayatını kaybetmekte, yüz binlerce insanımız yaralanmakta ve sakat kalmaktadır, yitirilen bazı değerleri geri kazanmak mümkün olsa da kazalarda kaybedilen insanları geri getirmek mümkün değil” dedi.
Türkiye’nin trafik kurallarının en fazla ihlal edildiği ve buna bağlı olarak trafik kazalarının en çok meydana geldiği ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Ergün “günümüzde artan nüfus ve araç yoğunluğu ile birlikte trafik sorunu da aynı oranda artmaktadır. Son 10 yıl içerisinde meydana gelen trafik gazaları incelendiğinde %98’lik gibi bir rakamla trafik kazalarında insan faktörünün ilk sırayı aldığı görü emektedir. Trafik eğitim ve araştırma daire başkanlığının 2007 yılındaki istatistiği bilgilerine göre ülke genelinde kara yollarımızda 749476 trafik kazası meydana gelmiş olup kazalardan 114461 kazanın yayalara çarpma sonucunda olduğu ve kazaların neticesinde 3459 yayanın hayatını kaybettiği, 149140 yayanında yaralandığı veya sakat kaldığı anlaşılmaktadır. Bu verilerde yayaların trafik konusundaki önemi ve hassasiyetini açıklamaktadır. Trafikte, yayaların kuralları, bilmemesi. Uygulamaması, bilinçsiz hareketlerde bulunmaları trafik kurallarını hiçe sayarcasına davranış sergilemeleri. ilgili kuruluşlarca gerekli önlem ve tedbirlerin alınmaması kamuoyunun konuya gereken önemi vermeme si,toplum olarak duyarsızlığımızı ortaya çıkarmakta ve bunun sonucunda trafik kazalarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarına karışan yayaların oldukça fazla olması, hiç şüphesiz trafikte yaya güvenliğinin kaçınılmaz olduğunu ve bu konu ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini açıkça göstermektedir. Trafikte yaya güvenliği üzerinde en çok durulması gereken konuların başında şüphesiz eğitim gelmektedir. Kişinin neyi yapıp yapmayacağını iyi bilmesi, yolun özelliklerini, trafik işaret ve levhalarının anlamlarını, trafik kurallarını iyi öğrenmesi ve öğrendiklerini uygulaması, dolayısıyla trafiğe katılan insanların özellikle çocukların yol, trafik araç ve kurallar konusunda iyi bir şekilde eğitilmesi gerekmektedir. Eğitimin temel amacı insanlara trafik kuralarını öğretmek ve sonra bu kurallara uygun davranışlarda bulunmayı, yaşam biçimi haline getirmek olmalıdır. Yaya güvenliği açısından üzerinde durulması gereken bir diğer konu yaya yolları yaya geçitleri ve trafik işaret ve levhalar1dır.ülkemiz genelinde yayaların kullanması için yeterli yaya kaldırımı ve geçit olmaması ve çeşitli sebeplerle bu yerlerin kullanılamaz hale getirilmesi, gerekli yerlerde trafik işaret ve levhaların olmaması sebebiyle yayalar, araç yollarını kullanmakta ve uygun olmayan yerlerde geçiş yaparak istenmeyen trafik kazalarına sebep olmaktadırlar. Trafikte yaya güvenliğinin sağlanabilmesi için eğitim çok önemlidir. Özellikle çocukların trafik kazalarına karışmalarında eğitimsiz oluşları ve trafik kurallarını bilmemeleri ilk sırada yer almaktadır” diye konuştu.
Trafik haftası ile ilgili konuşmalardan sonra kurulan trafik çadırının açılışını Vali Vekili Okan Leblecier yaptı. Katılımcılar daha sonra trafik çadırında açılan stantları gezdi.
Yorum Yapılmamış