Skip to main content

TOBB Muş`ta toplandı.

Muş Haber Fotoğrafı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, son günlerdeki ekonomik gelişmelerle ilgili olarak kötümser olmamak gerektiğini belirterek, Merkez Bankası’nın yaptığı operasyonla işin başında olduğunu gösterdiğini söyledi.

TOBB Yönetim Kurulu üyeleri, aylık toplantılarını düzenlemek için özel uçakla Muş’a geldi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyet, Muş Havaalanı’nda Vali Yardımcısı Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim ve çok sayıda esnaf tarafından karşılandı. 

İlk olarak Muş Valisi İbrahim Özçimen’i yönetim kurulu üyeleri ile makamında ziyaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu söyleyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Orta vadede Türkiye’nin önü çok açık. Bunu defalarca söyledim. Bu son günlerdeki gelişmeler konusunda da çok kötümser olmamak lazım. Merkez Bankası son yapmış olduğu operasyonlarla, kumandanın başında olduğunu hissettirdi. Bunu daha önce yapmış olsaydı bu kadar etkisi olmazdı. Bu kadar ağır olmazdı. Yapmış olduğu politika doğru ama bunu mikro ekonomik reform paketiyle destekleniyor olması lazım. ‘Neyi beklersen onu görürsün. İyi beklersen iyi olur, kötü beklersen kötü olur’ diye bir söz vardır. Biz iyi olsun istiyoruz. Türkiye iyi olsun istiyor. Hiç kimse kafasında soru işareti ile yaşamak istemiyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, düzenleyecekleri toplantıyla tüm dikkatlerin Muş’a çekildiğini kaydederek, “Tarım ve hayvancılığın ileriye gidebilmesi için Muş Ovası’nı ıslah etmemiz ve buna bağlı olarak da teşvik politikasının oluşturulması lazım. Bu ikisi olduktan sonra zaten ilin elinde Muş Ovası gibi bir hazine var. Hazinenin şu anda üstü kapalı. Bu hazinenin üstünü açmak lazım. Hazineyi açtığınız anda bugün Muş yukarıya doğru tırmanışa geçecektir. Muşlular bir hazinenin üzerinde oturuyor ve bunun kıymetini biliyor olmaları lazım” diye konuştu.

M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede’yi makamında ziyaret etti. Heyet, daha sonra Muş Ticaret ve Sanayi Odası’nda Temmuz ayı yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdikten sonra Park Lokantası’nda öğlen yemeği yedi. Ardından Muş Kültür Merkezi’nde esnaf ve iş adamlarının yanı sıra civar illerden gelen oda başkanlarının da katıldığı bir toplantı düzendi. 

Toplantıya Muş Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Muş Milletvekilleri Sebahattin Yıldız ve Medeni Yılmaz, siyasi parti il başkanları, kurum amirleri, esnaflar, çevre illerden gelen oda başkanları ile TOBB yönetim kurulu üyeleri katıldı. 

Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim, şunları söyledi: 
“İlimizde ekonomik alanda yaşanan sorun bütünüyle ekonomik değildir. Sorunun sosyal boyutları ekonomi ile iç içe geçmiş durumdadır. Ekonomik sorun bütünüyle tek başına çözümleyici olarak düşünüldüğünde, olayın insan faktörü ihmal edilmektedir. 

İnsan faktörü yeterli derecede de ele alınmadığı takdirde tüm önlemler kısa vadede düşünülen, uzun soluklu olmayan, verimliliğin düşük önlemler olarak kalmaktadır. Bu nedenle öncelikle, yöredeki tüm düzenlemelerin bütüncü ve kurumsal düzlemde ve uzun vadeli olarak planlanması gerekmektedir. Yöre devlet kademesinde özellikle sağlık ve eğitimdeki personel için bir ‘Sürgün Yeri’ olma niteliğinde idi. 

Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında gözle görülür derece bir iyileşme sağlandığı görülmektedir. Bu programın devamı ve diğer sektörlerde de yaygınlaştırılması uygun olacağı mütalaa edilmektedir. Bürokraside genelde ilk atamalara yer verildiği adeta acemi eğitim merkezi gibi düşünülmesi hizmette etkin ve verimliliği olumsuz yönde etkilemektedir. Sosyal alanda yaşanan bu problemlerin çözümünde etkin bir eğitim programı kapsamında özellikle yüksek öğrenime ağırlık verilmelidir. Bu bağlamda öncelikle Muş’a Fen Edebiyat Fakültesi ve yıllardır hayalini kurduğumuz Muş Alparslan Üniversitesi kurulmalıdır.”  

Talip Devrim, “Yöreye göre önemli ovalara ve su kaynaklarına sahip olan İlimiz, Tarım alanlarında verim oldukça düşüktür. Tarım alanları oldukça düşüktür. Mevsimlik göç nedeniyle insan kaynaklarının gelişmesinde süreklilik sağlanamamaktadır. Çalışma yaşındaki nüfusunun bağımlılık oranının yüksek ve nüfus dağılımında 0–15 yaş grubundaki yoğunluk nedeniyle hizmetler önceliğini bu grup almaktadır. Yüksek işsizlik oranı kalifiye eleman yokluğu ve istihdam sağlayıcı faktörlerin etkin olmaması temel sorunları başında gelmektedir. Muş ilinde sermaye birikiminden bahsetmek mümkün değildir. Bankalar arası işlemlere bakıldığında protesto edilen senet oranında son yıllarda düşüş gözlenmektedir. Sermaye hareketi genelde, İstanbul, Bursa, İzmir başta olmak üzere büyük illere doğru kaymaktadır” dedi.

Devrim, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özelleştirmenin cinayet olduğunu belirterek, “Üç yıldır hiç sesimizi çıkarmadık. Dedik ki istikrar bozulmasın. Ama artık dayanacak gücümüz kalmadı. Muş sahipsiz kalmış durumda. Esnafımız sahipsiz” diye konuştu.
Dünyadaki ekonomik hareketlenme ile ilgili açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada yaşanan ekonomik hareketlenme sebebiyle bütün dünyanın parası değer kaybetmiş, ancak en çok Türk Lirası değer kaybetmiştir. Türk Lirası yüzde 30 değer kaybetmiştir. Borsalara baktığımız zaman dünyada en çok değer kaybeden borsalar arasında 5. sıradayız. Gayri Safi Milli Hâsılada Türkiye 360 milyar dolara çıkmışken şimdi 310 milyar dolara düştük. 50 milyar dolar kaybımız oldu. Kişi başı Gayri Safi Milli Hâsıla’ya baktığımız zaman da 5 bin dolardan 4 bin 300 dolara gerilemişiz. Kişi başına 700 dolar kaybımız olmuştur” dedi. 

İç piyasaya yönelik olarak çalışan esnaflara uyarılarda bulunan Hisarcıklıoğlu, “İç piyasaya iş yapan kardeşlerim kesinlikle borca yönelik iş yapmasın. Dünya ekonomisi normale dönmeden ne Türk Lirası ve Döviz borçlanmayın. Eğer iç piyasaya iş yapıp ta Türk Lirası veya döviz bazında borçlanırsanız ileriki dönemlerde sıkıntınız olabilir diyorum. İnşallah da olmaz. Tekrar her şey rayına oturur. Tüm Dünya ekonomisinde bir daralma var. Bu sebeple dikkatli olmamız lazım. Benim size nasihatim bu” diye konuştu. 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetim kurulu Kültür Merkezi’ndeki toplantının ardından özel uçakla Ankara’ya döndüler. Haber: Emrullah Özbey

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri