Skip to main content

Sürücülere kış lastiği uyarısı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Kılıç, 2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında tüm araçların kışlık lastik takma zorunluğu getirildiğini hatırlatarak, sürücüleri kurallara uymaları yönünde uyardı.

Kamyon, tır, otobüs, kamyonet ve midibüslerde zorunlu olan kar lastiğinin özel amaçlı otomobillerde zorunlu olmadığını kaydeden Kılıç, otomobillerde de can güvenliği ve kazalara sebebiyet vermemek için kar lastiği takmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Kar yağışı ve buzlanmanın etkili olmaya başladığını hatırlatarak sürücülerin kışlık lastik takmaları gerektiğini kaydeden Kılıç, 2012 yılında yayımlanan yönetmeliğe göre 1 Aralıktan itibaren kış lastiği uygulamasının başlayacağını belirterek, uygulama öncesi sürücülerin kurallara uymasını istedi.

Kış mevsiminde kazaların arttığını ifade eden ve bu sebeple kurallara uyularak önlem alınması gerektiğini söyleyen Kılıç, 2012 yılında uygulamaya konulan kış lastiği uygulaması, bu yılda devam edecek. Uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Aralık öncesi sürücülerimizin araçlarına kar lastiği takmaları gerekir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştükten sonra, yazlık lastik sert olduğu için daha da sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor. Bu da trafik güvenliğini etkiliyor. Bundan dolayı 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında, kar yağışı olmasa bile trafik güvenliğini ve yol tutuşunu sağlamak için kış lastiği zorunluluğu getirildi. Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet ve tırlarda, kış lastiği zorunlu. Şu an için otomobillerde bu zorunluluk yok. Yalnız trafik güvenliği açısından zorunluluk olmasa bile kışlık lastiği taktıkları zaman hem kendi can güvenlikleri, hem de yolu kullanan diğer araç ve yayaların trafik ve can güvenliği açısından uygun olacağını düşünüyoruz ve hususi araç sürücülerini de uyarıyoruz dedi.

UZMANLAR UYARDI

Kış lastiklerinin güvenli sürüş sağlamanın yanında vatandaşların kendi can güvenliklerini de arttıracaklarını belirten uzmanlar, geçen yıl yayınlanan yönetmelikle yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini anımsattı. Uzmanlar, Ticari araç takmalı, özel araç takmasa da olur gibi bir imajın trafik güvenliği açısından çok tehlikeli durumlar yarattığını belirterek, kış lastiğinin önemine değindiler.

Bazı sürücülerin daha ekonomik olacağı düşüncesiyle araçtaki lastiklerin sadece ikisini kış lastiğiyle değiştirdiğine değinerek, Bu çok yanlış bir uygulama. Dört lastiğin farklı olduğu durumlarda aracın ön ve arka lastikleri arasındaki sürüş özellikleri farklılaşmaktadır. Ani fren yapma, viraj alma gibi manevralarda aracın kontrolü zorlaşır. Onun için araçtaki 4 lastiğin tamamı kış lastiği olmalı. Hatta kışın değiştirilecek yedek lastiğin bile kış lastiği olması zorunludur. Kışın uzun ve yoğun yaşandığı ülkemizde sürücünün ve aracın güvenli yolculuk yapabilmesi için aracın kış koşullarına uygun bakımının yapılması ve kış lastiğinin kullanılması şarttır şeklinde konuştular.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri