Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklık sebebiyle, sürü sahipleri Muş’a akın ediyorlar. Birçok sürü sahibi Muş’ta kiraladığı yaylalara yerleşirken, birçok sürü sahibi ise yayla yeri kiralamak için köy köy dolaşıyor.

Muş’un çevresindeki dağlardaki yaylalar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen yaylacıları ağırlamaya başladı. Muş’un Kozma Dağı’nda yaylalarda konaklayan çok sayıdaki sürü sahibi kuraklıktan etkilenmemenin sevincini yaşarken, yayla yeri bulamayan sürü sahipleri ise köy köy dolaşarak kiralık yayla arıyorlar. Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şanlıurfa illerinden gelerek Muş’taki yaylalarda yaz mevsimini geçirmek için arazi kiralamaya çalışan vatandaşlar, kuraklığın kendilerini çok büyük ölçüde etkilediğini söylediler.

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesindeki Korkoyun, Çeteli ve Yalankoz köylerinden gelerek Kozma dağındaki yaylalarda konaklayan Nasıran Aşireti mensupları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yardım beklediklerini söylediler. Mera kanunu sebebiyle başka illerden gelen sürü sahiplerinin yaylalara çıkamamasına bir anlam veremediklerini söyleyen yaylacılar, kuraklık sebebiyle büyük bir darbe aldığını belirttiler.

Diyarbakır’ın Yalankoz köyü Muhtarı Mustafa Yıldız, kuraklık sebebiyle hayvanlarını Muş’taki yaylalara getirmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Bizim bölgemizde ot yok. Hayvanlarımız günlerce aç kaldı. Bu sebeple bizde yayla kiralayıp Muş’a geldik. Ancak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Şu anda kaldığımız yaylanın sahipleri bize kısa süreli müsaade etmiş. Biz kendimize acil olarak yayla bulmamız gerekiyor. Bazı sürü sahipleri yayla kiralamış ancak bazı sürü sahipleri halen yayla bulamadı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu soruna el atmasını bekliyoruz. Bir yayla bulup konakladığımız zaman hemen Jandarma veya Tarım İl Müdürlüğü ekipleri gelip bizi kaldırıyorlar. Biz ne yapacağız? Hayvanlarımızı yaylaya çıkarmazsak hayvanlarımız telef olacak” dedi.

İsmail Alaş isimli vatandaş da ilk defa böyle bir kuraklık gördüğünü ve ilk defa başka illerdeki yaylalara çıktığını belirterek, “Benim bin tane küçükbaş hayvanım var. Hayvanlarımı kamyonlara yükleyip Erzurum’un Karaçoban ilçesinde kiraladığım yaylaya götürdüm. Ancak Tarım İl Müdürlüğü ekipleri gelerek bana 2 bin 250 YTL ceza kesip beni yayladan çakırdılar. Ben de ikinci bir kez kamyon kirası ödeyerek hayvanlarımı Muş’taki yaylalara getirdim. İlk defa başka bir ilde yaylaya çıktığımız için çok zor durumdayız” diye konuştu
 Topkan Haber Ajansı