Tandır ekmeği fırını işletmecisi Hüseyin Arme, kendi icat ettiği sistemle şebekeden gelen soğuk suyu ekstra bir masrafa girmeden ısıtmaya başladı. Ekmek hamurunda sıcak su kullanıldığı için böyle bir sistem geliştiren Arme, 300 litrelik su deposunu tandır ocağının üstüne kurdu.
Tandırın ısısıyla depoda ısınan suyu borular yardımıyla hamur yoğurma kazanına ulaştıran Arme, ekmek satışlarının arttığı kış aylarında sıcak su sorununa köklü bir çözüm bulduğunu ifade etti.
Fırında bulunan 3 adet tandırın sıcaklığının suyu ısıtmak için yeterli olduğunu belirten Arme: Kış mevsimi ilimizde çok soğuk geçiyor. Yaz aylarında 800 adet günlük ekmek çıkarırken kışın bu sayı bin 200´ü buluyor. Hamurda kullanmak üzere daha fazla sıcak suya ihtiyacımız oluyor.
Bende fazladan bir masrafa girmeden bu suyu nasıl ısıtabiliriz diye düşündüm. Sistemi oluşturdum ancak Muş´ta 300 litrelik su deposu bulamadım. Erzurum´a giderek orada 300 litrelik bir su deposu yaptırdım dedi. Tandır yandığı müddetçe sıcak suyumuz oluyor Elde ettikleri sıcak su ile hamuru yoğurduklarını ve aynı zamanda soğuk havada sıcak suyu banyo ve lavaboda da kullanabildiklerini ifade eden Arme: Depoyu tandırın tam üzerine kurarak tandırın ateşiyle ısınmasını sağladım.
Bu depoya gelen şebeke suyu bu şekilde ısınıyor. Fırınımızdaki üç tandırda hem ekmeklerimizi pişiriyoruz hem de sıcak su elde ediyoruz. Sıcak su özellikle hamur yoğurmada çok fazla kullanılıyor. Bunun dışında da ihtiyaç olduğunda sıcak suyu buradan temin edebiliyoruz. Tandır yandığı müddetçe sıcak suyumuz oluyor ve hiçbir masrafımız da olmuyor. Çalışanlarımızın ekmek yapımında her tarafı una bulanıyor. Bu nedenle fırında bulunan duş kısmında sıcak su ile el ve yüzlerini yıkayabiliyorlar. Kurmuş olduğum bu sistemi normal taş fırınlarda da kullanmak mümkün şeklinde konuştu.
Muş Ovası Gazetesi