İlimizde özellikle kırsalda yaşayan vatandaşların çokça tercih ettiği un ve buğday ambarı olan sac depolara ilgi büyük. Sacdan yapılması ve içinde bölmelerin olması dolayısıyla ürünler bozulmadan uzun süre bu depolarda muhafaza edilebiliyor.
Ekmek başta olmak üzere bazı gıdaların yapımında kullanılan buğday ve un, vatandaşlar tarafından bu depolarda saklanıyor. İlimizde de sayısı çok az olan sac depo üreticisi şu sıralar imalatlarına devam ediyor. Köylülerin kışlık ihtiyacı olan un ve buğdayı sakladıkları sac depoları yapan imalatçılardan 76 yaşındaki Mustafa Yorucu, 60 yıldan beri başta sac soba, mangal ve semaver üretimi yaptığını dile getirdi. Köylerde daha önce toprak depoların kullanıldığını, son yıllarda bu depoların yerini sac depoların aldığını ifade eden Yorucu: Köylü kadınlar tarafından topraktan yapılan un depolarına fareler çok zarar veriyordu. Bu nedenle vatandaşlar sac depolara yönelmeye başladı.
Çünkü bu ambarlara fare giremez, içindeki un ve buğday da zayi olmaz. Bu açından ilkbahardan sonbahara kadar sacdan un depolarının imalatını yapıyoruz diye konuştu. Çevre İllere de Satılıyor Un ve buğday için yapılan sac depoları daha çok köylülerin tercih ettiğini ve bu depoları çevre illere de sattıklarını söyleyen, 1995 yılından bu yana depo imalatı yapan Zahir Balkaya da: Burada farklı büyüklükte depolar yapıyoruz. Genelde köylerden gelen vatandaşlar ambarları satın alıyor.
Bazı dönemlerde de Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzurum ve Ağrı gibi çevre illere gönderiyoruz ifadelerini kullandı. Ürünlerimiz Hiç Bozulmuyor Sac depolardan almak için gelen vatandaşlardan Mustafa Kenan, kışlık un ve buğdayları daha önceden topraktan yapılan depolarda muhafaza ettiklerini, artık sac depoların kullanıldığını söyledi. İçinde 2 veya 3 bölmesi olan depolara un, buğday gibi ürünleri koyduklarını ve sac olduğu için depoların çok sağlıklı olduğunu dile getiren Kenan: Biz yıllardır bu depoları kullanıyoruz. Eskiden toprak depolar vardı. Şimdi ise artık sac depolar kullanılıyor. Köylü kışlık buğday ve un ihtiyacını yüklü alır. Bu nedenle bu büyük depolar ancak yetiyor bize. İçine unumuz, buğdayımızı koyuyoruz. Sac depolarda uzun süre muhafaza edebiliyor. Bunları kışın ekmek ve diğer yemekleri yapmak için kullanıyoruz. Tabi herkes kendi ihtiyacına göre alıyor. Kimisi nüfusu geniştir diye bu depolardan 2 veya 3 tane alır. Bende bir tane depo almak için geldim diye konuştu.
Muş Ovası Gazetesi