Skip to main content

Ormancılık günü kutlandı

Muş Haber Fotoğrafı

Selahaddin-i Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesinde 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle tören düzenlendi. Okul bahçesinde düzenlenen fidan dikimi törenine Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkan Yardımcı Abdullah Avcı, Vali Yardımcıları Ali Sakar, Ercan Öter ve Zeliha Uyan, kamu kurumu müdürleri ile okulun öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Muş İl Orman İşletme Müdürü Dursun Tel, 21 Mart Dünya Ormancılık Gününün dünyada 1974 yılından beri kutlandığını ifade ederek; 21 Mart kuzey yarım kürede İlkbaharın, Güney Yarım Kürede ise sonbaharın başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Doğadaki uyanışın başlangıcı olarak kabul edilen bu tarih, Dünyada 1974 yılından beri Dünya Ormancılık Günü olarak, 21 Martı içinde bulunan hafta ise Dünya Ormancılık Haftası olarak kutlanmaktadır.21 Mart aynı zaman da Nevruz Bayramı dır. Ülkemiz Orman varlığı son 12 yılda 1,5 Milyon ha artarak 22 Milyon ha ulaşmıştır. Bu da Ülke alanımızın % 27,6smı oluşturmaktadır. Bu oran içinde ilimiz orman varlığı % 9 gibi düşük bir oranı temsil etmektedir. Bu orandan anlaşılacağı gibi İlimiz için Ağaçlandırma, hayati önem arz etmektedir. ifadelerini kullandı.

Müdür Dursun Telin konuşmasından sonra programda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç olmadığı kadar ağaçlandırma çalışmasının yapıldığını belirterek şunları söyledi: 21 Mart hepinizin bildiği gibi bir taraftan Nevruzun bir taraftan da aynı tarih itibariyle ormancılık günü olarak kutladığımız tabiatın tekrar canlanması, aslında tekrar kendine gelmesi ve dirilmesi anlamına gelen bir günü ifade ediyor. Bu anlamda baktığımız zaman 21 Mart Nevruz, başta Orta Asya olmak üzere geniş bir coğrafyada kutlanan ve halkımızın nezdinde değeri olan bir bayram. Bu sene Nevruz etkinliklerini ülkemizde medyana gelen hain ve alçak saldırılar nedeniyle hayatını kaybeden kardeşlerimize saygı ve onların ruhlarını incitmemek üzere bir kutlama programı Valiliğimiz tarafından düzenlenmemiştir. Daha doğrusu yapılan hazırlıklar iptal edilmiştir. Türkiyede son 13-14 yıl içerisinde yeşile, ormana büyük bir yatırım yapılmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç olmadığı kadar ağaçlandırma çalışması yapılmıştır ve Türkiye yeşille boyanmıştır. Değerli arkadaşlarım, yeşilin bizim inancımız açısından çok kıymetli bir tarafı var. Hepinizin bildiği gibi Cennet hep yeşille adlandırılır. Yüne birçok simgemiz bizim yeşille nitelendirilir. Bizim imam hatip nesli bu yeşil konusunu daha iyi bilir. Yeşilin, cenneti ifade etmesi hep dile gelmiştir. O yüzden de bizim medeniyet olarak yeşile, ormana, ağaca, bitkiye, canlıya ve cansıza şefkat ve merhamet medeniyeti olan bu medeniyetin değerleriyle gençlerimizin buluşması fevkalade önemlidir. O yüzden de bugün özellikle burayı seçtik. Çünkü arazide ki yapacağımız ağaçlandırmalarda çok randımanlı netice almamız şu aşamada mümkün değil. O yüzden de istedik ki gençlerimiz ile beraber bugün bu okulumuzun bahçesinde ağaçlar dikelim ve bu ağaçlar aynı sizler gibi sert büyüsünler ve sizler nasıl ülkeye, bu millete hizmet edecekseniz onlarda yıllar sonra gelecek kardeşlerinize gölge olsunlar inşallah. Böylesine güzel duygular besliyoruz dedi.

Türkiyede zaman zaman 28 Şubat gibi bir takım darbe girişimlerinin olduğunu ve bu darbe girişimlerinde özellikle imam hatipleri hedef aldığını belirten Vali Yavuz: Değerli kardeşlerim, birazda farklı konulara buradan değinmek istiyorum. Hepinizin bildiği gibi biz imam hatip neslinin daha fazla bu ülkede rol olması gerektiğini düşünüyoruz. Sebebi ise, medeniyet değerleriyle daha fazla buluşmuş ve İslam inancını özümsemiş bu arada pozitif birimleri de bilen ve dünyayı bilen entegre olmuş bir nesli sisteme dahil etmek istiyoruz. Nitekim 70li, 80li, 90lı yıllar bunların başarılı örnekleri ülkemizin önüne koymuştur. Fakat ne yazık ki Türkiyede zaman zaman 28 Şubat gibi bir takım darbe girişimleri olmuştur bu darbe girişimleri de özellikle imam hatipleri hedef almıştır. Ve imam hatipleri hedef alması esasında kendileri açısında son derece mantıklıdır, akıllıcadır. Çünkü biz imam hatip neslinden beklediğimiz ve imam hatip neslinde olan şey aklını kiraya vermezler bir, kimsenin kulu ve kölesi olmazlar iki ve bildikleri yolda da dost doğru yürürler. Böyle bir nesil sanırım küresel güçleri rahatsız etti ki bu okullardaki önce kat sayısı bir takım zorluklar bu neslin önüne setler çekildi. Ve daha sonra da maalesef neslimiz birilerine kul ve kurban edilmeye başlandı diye konuştu.

İslam dünyasında Allaha ve Resulüne kul yapmak yerine, insanlara kul yapan, köleleştiren bir yapının hakim olmaya başladığını ifade eden Vali Yavuz: O yüzden biz diyoruz ki Müslümanın referansı Hz. Kuran ve Hz. Peygamberdir. Lütfen kendinize kul edinmeyin, Allaha kul edinin insanları ama bu ülkede maalesef İslam dünyasında Allaha ve Resulüne kul yapmak yerine, insanlara kul yapan, köleleştiren bir yapı maalesef hakim olmaya başladı. İşte tam da tehlikeli bir durumda burada ortaya çıktık. Dolayısıyla Müslümanlar kullanılmaya başlandı. O yüzden de biz diyoruz ki imam hatip neslinin sadece duygusal sebeplerle desteklemiyoruz, imam hatip neslini desteklememizden en önemli sebeplerinden bir tanesi biraz önce söylediğim gibi Hz. Kuran-ı ve Hz. Peygamberi referans alan elbette İslam alimlerinin fikir ve görüşlerinden istifade eden ama son gün geldiğinde ölçüsü sadece Hz. Kuran ve Hz. Peygamber olan bir nesli biz inşa etmek istiyoruz. Böyle inşa edersek önümüzü çok daha aydınlık çok daha dini ve İslami çizgi içerisinde hareket edeceğimizi düşünüyorum. Bu gençlerimiz sadece Türkiye değil tüm İslam dünyasına hizmet edebilecek kapasiteye sahip gençlerimiz olacaklar. Bugün elbette geçmişteki ihtişamına kavuşması için bir süreye ihtiyacımız var. Bunun içinde başta bu okumla görev yapan başta öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz olmak üzere bu okuldaki çocuklarımıza sevgi ve şefkatle yaklaşmalarını bu çocuklarımızı hayata en güzel şekilde hazırlamalarını özellikle rica ediyorum dedi.

Vali Yavuz konuşmasının sonundan Öğrencilere seslenerek; Siz yeni baştan büyük Türkiyeyi kuracak ve İslamı âlem için kalbi atacak ve onu yüceltecek gençler sizsiniz. Biz millet olarak her zaman ilahi kelimetullah peşinde koşmuş, hakkı, hukuku dünya ya haykırmış ve gerçekten adaletin peşinden koşmuş, mazlumların hep yanında yer almış bir milletiz. İşte böylesine kutlu bir yürüyüşte siz imam hatip nesline her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. O yüzden daha iyi çalışın, daha çok çalışın, kendinizi geliştirin ve sizin gibi düşünmeyen insanlara lütfen fırsat verin. İnsanlar sizin gibi düşünmek zorunda değil, benim gibi düşünmek zorunda değil, insanların düşüncelerine tahammül edelim ama her halükarda şiddete dur diyelim. Şiddetin olduğu yerde fikir özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil. Sizlere tasallut eden bu hainlere fırsat vermeyin diye konuştu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri