Skip to main content

Ölen tütünlerin üzerine fatiha okudular

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’lu tütün ekicileri Tekelin kapatılmaması ve uygulanan kotalardan dolayı Muş Kızılağaç beldesinde eylemde bulundular. Tütünlerinin öldüğünü söyleyen ekiciler, Fatiha suresini okuyarak dua ettiler.

Tekel’in tütün ekicileriyle 3 yıllık sözleşmeyi yapmayacağı Tekelin ekicisi ile sözleşme yapmayacağını duyurması üzerine tütün ekicileri en azından 3 yıl daha sözleşme süresi istedi. Muş’lu tütün ekicileri ile bir araya gelerek ekiciler adına konuşan Kooperatif Başkanı Şehmus Solgun İnsanımızın alternatif üretime alışana dek mağduriyetimizin giderilmesi için sözleşmelerimizin 3 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz dedi. Ekicilere sunulan alternatif ürün ekim çeşitlerine alışana kadar tütün alımlarının 3 yıl daha uzatılmasını talep eden ekiciler bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştılar.

Sözleşme süresinde 3 yıl daha uzatım süresi talebinde bulunmak üzere bir araya gelen tütün ekicilerinin dertlerini sıralayarak yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, konuşmasına, ekiciler olarak alternatif üretime alışana dek mağduriyetlerinin giderilmesi için sözleşmelerinin 3 yıl daha uzatılması isteği ile başlarken, “yapılan yeni düzenleme ile tekel yaprak işletmeleri, 2009 yılında tütün üreticileriyle üretilen tütün için sözleşme imzalamaması üzerine bugün burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bugün bizler için burada tütün ekicilerinin sözleşmelerinin uzatılmasına yönelik çare arayışı günüdür. Ben Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun olarak öncelikle şunu dile getirmek istiyorum. Eğer yapılan desteklemelerle Tütün üreticilerine faydalı olunmak isteniyorsa modern dilencilik olan bu uygulamadan vazgeçilip, tütün alımının yapılması ve tütün kotasının her üretici için iyileştirilmesini talep ediyorum. Ama hükümetimiz illaki ben bu yardımı yapıp alımdan vazgeçeceğim diyorsa hiç olmazsa 3 yıl daha sözleşme uzatımı imkanını sağlasın. Çünkü memleketimizin ekonomisi tarımcılıkla geliştirilmektedir. Bizler bölgemizdeki bütün arazilerimizi Devletimize vergimizi öder vaziyette yeşillendirmek istiyoruz” dedi.

TÜTÜN BÖLGEDE CAN DAMARIDIR

Tütünün başta ekiciler olmak üzere bölgede geçim noktasındaki can damarlarından biri olduğunu belirten Solgun, Tütüne bölgede hiçbir ürün alternatif olarak gösterilemez. Ve buda bir gerçektir ki Tütünün tütünden başka alternatifi yoktur. Muş’ta sayıları 8 Bini bulan tütün ekicisinin sesine kulak verilmesini istiyoruz. İlimiz yılın 6 ayı kar altında kalan bir yerleşim merkezidir. Başta Bölgemiz olmak üzere Güneydoğuda ekici sayımız 80 Bin’i bulmakta ve buda yaklaşık olarak 500 Bin insanın geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bölgemizdeki Tekel depolarında yer alan bütün tütünler satılmış ve depolarda eski mahsul bulunmamaktadır. Devletimiz alternatif üretimle bu gidişata dur demek istiyor. Bizler tütün ekicileri olarak bugün bir araya geldik ve dedik ki. İnsanımızın alternatif üretime alışana dek mağduriyetimizin giderilmesi için sözleşmelerimizin 3 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz. Bu amaçta biz bölgedeki tüm ekicilerin sesi olmak ve mağdur bırakılmayla yüz yüze getirilmiş ekiciler olarak alternatif üretimin yerleşim bölgemizde alışık duruma geleceği zamana kadar oluşacak çaresizliğimize 3 yıl gibi bir sözleşme yenileme çaresi arıyoruz diye konuştu.

SOLGUN: “HÜKÜMETE VE TARIM BAKANLIĞINA SESLENİYORUM”

Muş’ta tütün ekicisi sayısının 8 Bin olmak üzere Bölgemiz ve Güneydoğuda 80 Bin’i bulan bir ekiciye ulaştığını kaydederek sözleşmelerin sonlandırılması ile tütün ekicilerinin yoksulluğa doğru itildiğini belirten Başkan Solgun, Hükümetimiz ve Tarım Bakanlığına buradan seslenmek istiyorum. Tütün Sözleşmelerinin iptali alımların ortadan kaldırılması demek, bölgede göçün yeniden batıya doğru yapılmasına vesile olmak demektir. En azından alternatif üretimin ekiciler arasında sağlanabilmesi ve alışılabilmesi için geçen bu süre zarfında biz mağdur ve perişan olmayla karşı karşıya bırakılmış tütün ekicileri olarak sözleşmelerimizin 3 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz dedi. Günaydın Muş Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Başkan Koç’tan üyelere KOSGEB çağrısı

Kamu bankalarının KOSGEB üyelerine sunduğu destekten üyelerin faydalanması için hazırlıklarını yapması gerektiğini belirten…

İlçelerde fahiş fiyat denetimi

Malazgirt ve Bulanık Muş Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezlerinde faaliyet gösteren marketlerde fahiş…

Halk Ekmek Fiyatı 7 TL Olarak Belirlendi

Muş Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 2024 Ekim ayı Meclis toplantısında alınan karar doğrultusunda, belediyeye…

Eğitim Haberleri

Muş Belediyesi’nden Öğrencilere Örnek Destek: Sınav Mağduriyeti Giderildi

Muş’ta üniversite otobüslerinin kontak kapatarak eyleme geçmesi, sınav haftasındaki öğrencileri zor durumda bıraktı.…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Kültür Sanat Haberleri

Muş Gençlik Merkezi Türk Müziği Korosu’ndan unutulmaz konser

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Gençlik Merkezi Türk Müziği…

Muşlu Genç Yetenek Esmanur Asi, Türkiye Genelindeki Yarışmada İkinci Oldu

Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nın finali büyük bir…

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım