Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Vekili Osman Akar, AB destekli hazırlanan projelerinin kabul edildiğini belirterek koyun ve keçilerde laporaspik yöntemle suni tohumlama projesinin uygulanacağını söyledi.
Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Akar, şehirde koyun ve keçi yetiştiriciliğinde suni tohumlamayı yaygınlaştırmak için proje ortakları bünyesinde çalışan veteriner hekimlere İsveç ve İspanya’da 15 günlük bir eğitim verileceğini söyledi. Akar, veteriner hekimler için düzenledikleri kurs hakkında bilgi vererek, bu kursun AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından ‘Hayat Boyu Öğrenme’ programları kapsamında düzenlendiğini kaydetti. Akar, proje ile ilgili şunları söyledi: “Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Malatya Veteriner Hekimler Odası, Bulanık Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Elazığ Veteriner Hekimler Odası Muş Temsilciliği, Muş Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Battalgazi Veteriner Hekimler Polikliniğinin ortaklığı ile koyun ve keçi yetiştiriciliğinde suni tohumlama ilgili eğitim almak üzere bir proje yaptık.
İSVEÇ VE İSPANYA’DA 15 GÜNLÜK BİR EĞİTİM VERİLECEK
AB destekli proje kapsamında 28 kişiden oluşan iki grupluk ekibin İsveç ve İspanya’da 15 günlük bir eğitime tabi tutulacaklarını açıklayan Akar, “Bu kapsamda eğitim almak için toplamda 28 kişiden oluşan iki grubu İsveç ve İspanya ülkelerine göndereceğiz. Buralarda veteriner hekimler 15 günlük bir eğitime tabi tutulacaklar. Koyun-keçi yetiştiriciliğinde suni tohumlamanın Türkiye’de yeni bir uygulama olduğunu Muş’ta henüz bu uygulayan yok. Alınan eğitimin ardından koyun keçi yetiştiriciliğinde de suni tohumlamayı yaygınlaştırmaya çalışılacaktır. Eğitim için yurt dışına gidecek olan veteriner hekimler için il müdürlüğümüz toplantı salonunda dil ve kültürel eğitimler veriliyor. Eğitimleri ardından veteriner hekimlerle 23 Kasım’dan itibaren eğitim için İsveç’e, Aralık başında da İspanya’ya gidilecek” diye konuştu.
CİHAN