Skip to main content

Muş’un ihracatı mecliste tartışıldı

Muş Haber Fotoğrafı

2007 yılına kadar ihracatı olmayan tek il konumunda olan ve 81. il olan Muş’ta ihracatın artması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) de gündeme geldi.

TBMM Genel Kurulu’nda BDP grubu adına konuşan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ilk olarak Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın yurtdışı gezilerini eleştirdi. Yurtdışı gezilerinde muhalefet partisi milletvekillerinin götürülmemesine tepki gösteren Hasip Kaplan; “Sayın Bakan, kitapçıkta diyor ki: ‘Yetmişi aşkın ülkeyi gezdik, 400 bin kilometre yaptık kriz süresince.’ Güzel. Sayın Bakan, bu Mecliste sizin dışınızda üç grup daha var, muhalefetten niye birini yanınıza almıyorsunuz? Yani, gittiğiniz ülkelerde ne yaptığınızı Meclis görmesin, denetlemesin, bir şey önermesin diye, yetmiş ülke geziyorsunuz ama bir tane muhalefetten yanınıza 1 üye almıyorsunuz. Bravo size” dedi.

Daha sonra Muş’un ihracatına da değinen Hasip Kaplan; “Bakın, bir gecede gayrisafi milli hasılayı 2.345 dolar artırdınız, bravo size. 16 bin dolara çıkardınız gayrisafi milli hasılayı, hâlâ dünyanın 17’nci ekonomisiyiz. Ya, bir gecede zenginledik, Allah aşkına 17’nci sıradan 13’e, 14’e düşmedik mi ya? Bu kadar hesap yanlışı olur mu? Bakın ‘En fazla ihracat artışı Doğu, Güneydoğu’da’ diyor. Ne zaman? Yeni, son bir iki senede, o da Habur Kapısı var, oradan Habur’dan Mersin’den Konya’ya kadar, Antakya’ya kadar, Antep’e kadar herkes oradan yapıyor. Ben orayı bırakayım da Sayın Bakanın memleketinden örnek vereceğim, Muş. Sayın Başbakan Muş’taydı, hava atıyordu. Sayın Bakanın memleketi Muş 2007’ye kadar hiç ihracat yapmayan illerin arasında yer alıyor. Valla bravo, takdir ediyorum. Muş’un iki kardeş ili var, Tunceli, Ardahan. Bu üç ilin de bir özelliği var, hayvancılığı meşhur, buradan ihracat yaparlardı, hayvancılığı geliştirirlerdi. Bunların çanına da ot tıkadınız, hayvancılık da bırakmadınız, memleketi anguslara teslim ettiniz. Böyle bir durum. Şimdi, bakın, ‘Sınır ticaretinde nefes aldırdık’ diyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? ‘100 milyon dolarlık ithalat imkânı getirdik firmalara.’ ‘Bir de esnafa 50 bin dolar’ Ben Şırnaklıyım. Benim şehrimin yarısı Suriye sınırı, yarısı Irak sınırı. Bana 100 tane esnaf gösterin ki 50 bin dolar ithalat yaptığını söylesin. Siz belgelerinizi bana verdiniz. Ne bu yalan? İki paket sigara için taksileri bağlıyorsunuz. 30 tane genç beş paket sigara için Şenoba’da öldürüldü, Hakkâri’de öldürüldü, Van’da öldürüldü. Bu mu sizin sınır ticaretiniz? Beş paket için insan hayatı mahvediliyor” diye konuştu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türkiye’de toplam ihracatçı sayısının 31 bin 719 olduğunu ve bugün de ise bu rakamında 48 bin 589 olduğunu ifade ederek; “Türkiye’de ihracat yapmayan il yok, Muş da dâhil olmak üzere. Muş’un ihracatı da şu anda 14 milyon dolara çıkmıştır, inşallah 514 milyon dolara çıkacak, Şırnak da, diğerleri de beraber olmak üzere. Evet, Türkiye ihracatını daha fazla artıracak. Biz Türkiye’nin şu anda özellikle ithalatının ihracatı karşılama oranını artırmak için gayret sarf ediyoruz. Türkiye, ithalat da yapıyor. Bugün sizin koskoca bildiğiniz Çin, koskoca bildiğiniz dünyanın süper gücü Amerika Birleşik Devletleri bile 1,6 trilyon dolar ithalat yapıp, 1 trilyon dolar ihracat yapan bir ülke. İthalattan bir kere korkmanın bir anlamı yok. Ancak şunu söylüyorum: Türkiye’nin ara malına yönelmesinin sebepleri konusunda yeni bir sanayi stratejisi yazılmıştır” şeklinde konuştu.
 Şark Telgraf Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri