Muş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalar kapsamında Muşa yeni bir park daha kazandırılıyor. Zafer Mahallesi Salih-Muhlise Camii yanında yapımı devam eden Müftü Mehmet Çağlayan Parkı tamamlanarak Muş halkının hizmetine sunulacak. Yeni kurulacak olan park; aydınlatması, süs havuzu ve peyzaj düzenlemesi ile mahalleye yeni bir imaj kazandıracak.
Yapımı devam eden parkta çalışmaları inceleyen Belediye Başkanı Feyat Asya, vatandaşların daha rahat ortamda vakit geçirmelerini sağlayabilmek için kentin her bölgesinde yeni parklar kurmanın gayreti içinde olacaklarını söyledi.
Yeni park kurmak çalışmaları kapsamında Zafer Mahallesinin yeşil alan eksiğini gidermek için burada yeni bir park kurduklarını kaydeden Başkan Asya, Belediye olarak bütün mahallelerimizde park oluşturabilecek tüm alanlarla ilgili bir çalışma başlattık. Bu kapsamda kullanılmayan veya atıl durumda olan yerleri değerlendirmek için çaba sarf ediyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın beton yığınlarına mahkum olmasını istemiyoruz. Zafer Mahallemizin bu eksiğini gidermek için Salih-Muhlise Camii yanında park alanı oluşturduk. Uzun bir süredir ekiplerimiz burada çalışıyor. Çalışmaların sonuna geldik. Önümüzdeki yıl kamelyaları kurarak ve çim ekimi yaparak parkı halkımızın hizmetine sunacağız dedi.
Parka verilen isim ile ilgili konuşan Başkan Asya, Müftü Mehmet Çağlayan, Muşun yetiştirdiği nadir alimlerden biridir. Böylesine değerli bir zatın adının yaşatılması için bu parkımıza onun adını verdik şeklinde konuştu.
MÜFTÜ MEHMET ÇAĞLAYAN KİMDİR?
Hicri 1339 (Milâdî 1923) yılında Muş iline bağlı Kıyık köyünde dünyaya geldi. Çocukluk dönemi merhum babası Molla Mustafa Efendinin medresesinde ve geniş bir ilim çerçevesinde geçti.
Yörenin saygın fakihlerinden olan Çağlayan, babasının yanında Kuran-ı Kerim, lugat, sarf ve nahiv ilimleri bir müddet okuduktan sonra, Bitlis ilinin Nurşen Medresesine gitti. Merhum Şeyh Takıyuddin ve Şeh Maşuk Efendilerinden ders aldı. Dokuz yıl aralıksız yoğun bir eğitim devresinden sonra askere gitti. Askerlikte ara verdiği dört yıllık zamanı telafi etmek ve unutulanları yenilemek için askerlik dönüşü sıkı bir çalışmaya başladı. Bu dönemde merhum Muğakomlu İbrahim Efendi, Muhammed Mahfuz Efendi Yusuf Efendi gibi birçok tanınmış âlimin yanında eğitimini sürdürdü. Bu arada Fıkıh, Tefsir ve Hadis ilimlerinde araştırmalar yapmak üzere halkından Müslüman bulunan ülkeleri gezip, saygın ilim adamlarının ders halkalarına katıldı.
1949 yılında merhum pederi vefat edince, Kıyık Köyünde bulunan babasının medresesine dönerek 1954 yılına kadar çalışmalarını burada sürdürdü. Bilâhare Müftü olup değişik yerlerde görev yaparak 1979 yılında Niğdeden emekli oldu. 6 Nisan 199 yılında vefat etti. Kabri şerifi İstanbul Sefaköy kabristanındadır. Değişik türdeki eserleri ve risale halindeki fetvaları mevcuttur.
Eserlerinden yayınlananlar şunlardır: İslamda Mezhepler, İslamda Eğitim, İslami Harekette ulema, Ehli Sünnet ve Akaidi, Fıkıh ve İçtahad (soruşturma), Ehli Sünnet Soruşturması, Şark Uleması, İslam ve Çağdaş Hukuk, İslam Hukukunda Sünnetin Yeri.
Muş Manşet Gazetesi